Operazangeres Wiebke Göetjes: sommige audities zijn verboden voor dikke mensen

Als je gewicht een obstakel is om te doen, wat je het liefste doet: zingen. De wondervolle operazangeres Wiebke Göetjes maakt het geregeld mee dat ze geen rollen krijgt. In Duitsland doen ze daar ook helemaal niet subtiel over. Für Dicke Verboten wordt er dan gemeld door de agenten.

Foto: Wiebke Göetjes, fotograaf: Yvonne Compier

Het plaatje dat ik bij mijn hoofd heb bij een operazangeres is een wondervolle vrouw met een prachtige jurk tot op de grond met opgestoken haren. Maar dat beeld blijkt achterhaald, als ik met Wiebke praat.

Ik ken Wiebke, doordat ze mij een mailtje stuurde. Ze was haar eigen naam tegen gekomen in een blog op deze website. Eindelijk is het dan tot een afspraak gekomen. Wiebke vertelt over haar carrière in de operawereld.

“In 1993 kwam ik van het conservatorium af en kreeg meteen de tweede vrouwelijke hoofdrol in Phantom of the Opera, Carlotta Giudicelli, een prima donna. Om mijn rol te mogen gaan doen moest ik eerst 20 kilo afvallen. Ik dacht: ik ga die rol krijgen, dus ik val af. En zo begon ik aan het soepdieet. Om de dag mocht je alleen soep eten. Heel verkeerd, maar ik viel 20 kg af en kon aan de slag. Tijdens Phantom kon ik die er redelijk makkelijk afhouden, hard werken en elke avond een showballet dansen, na 2 jaar (ca. 600 voorstellingen later) brak ik mijn been en zaten de kilo’s er al snel weer aan.

Als kind was ik niet vol. Op school werd ik gepest. Niet omdat ik dik was, waar het nou precies om ging is me nog steeds een raadsel, maar ik werd wel uitgescholden voor varkenskop.

Op mijn veertiende begon ik met zeuren over mijn dikke kont, terwijl ik helemaal geen dikke kont had. Ik had een fout vriendje die vond dat ik een dikke kont had.

Tussen mijn 16 en 18e jaar heb ik alles eruit gekotst wat ik binnenkreeg. Ik woog toen 56 kilo. Dat overgeven begon nadat ik een week misselijk was en daarna 5 kilo kwijt was. Ik dacht: dat is makkelijk! Ik had een dieet voor mezelf samengesteld van 500 calorieën. Die kotste ik dan uit. Ik heb ook wel eens tien dagen helemaal niet gegeten. En was teleurgesteld dat ik op die manier maar 4 kilo was afgevallen.

Op mijn 18e overleed mijn vader. Op een of andere manier heeft dat me wakker geschud en ging alles anders. Ik ontmoette een man en trouwde op mijn 21e. Hij zei: als je niet ophoudt met kotsen, ga ik bij je weg.

Foto: Wiebke Göetjes, fotograaf: Yvonne Compier

Het pesten in mijn jeugd kwam terug in mijn carrière. Op audities zeggen ze dezelfde dingen als vroeger. ‘Je hebt een dikke kont’ of ‘ik wil geen zangeres die met haar kont de hele bühne vult, want dan kan er geen schip meer naast.”

“Ik ben door een regisseur wel eens bij een stuk voor ¾ van de tijd in een gat in de grond gezet. Hij zei dat hij mijn wanstaltige voorkomen niet wenste te zien.” Moet je je voorstellen dat je dan 7 weken lang 6 dagen in de week 8 uur per dag dat in je nek gezegd krijgt… na afloop heb ik 3 weken depressief in bed gelegen.

Ik vraag Wiebke, waarom ze niet uit de operawereld is gestapt als ik deze verschrikkelijke verhalen hoor. “Als ik doe wat ik vind, krijg ik nooit meer werk. In de operawereld willen ze geen dikke mensen. Ik zit in een tang. Je kunt wel protesteren, maar je gooit dan heel veel deuren dicht. Maar misschien wordt het tijd om op te stappen.”

“In Duitsland had ik ook eens te maken met een spichtige intendante (=direkteur van het operahuis), die dikke vrouwen haat. Zij vond het vreselijk dat ik daar de publiekslieveling was. Nog steeds krijgt zij het voor elkaar dat ik in Duitsland bepaalde rollen niet krijg. In Duitsland zijn er zelfs operahuizen waar audities verboden zijn voor dikke mensen. Meestal moet ik voor audities heel ver rijden en dan kom je gewoon voor niks, ik heb nu liever dat ze het van te voren zeggen, voordat ik die honderden kilometers reis om vervolgens beledigd te worden”.

“Audities waren sowieso een martelgang. Ik probeerde dat gevoel ‘ze zullen me wel te dik vinden’ overboord te zetten, maar dat lukte niet altijd, vervolgens straal je dan weer uit waar je bang voor bent en krijg je precies wat je niet wilt. Om de angel er bij mezelf uit te trekken meld ik tegenwoordig van te voren dat ik dik ben, als ze me dan toch willen horen/zien kan ik daar gelukkig weer als mijn onbevangen zelf heen gaan, en dat dus dan ook uitstralen! En met goed resultaat!”

Volgens Wiebke is het buiten de operawereld trouwens net zo erg. “Hoe je eruit ziet, is belangrijker geworden dan wat je kunt en waar je voor staat. Alles en iedereen moet er hetzelfde uitzien en hetzelfde vinden. Wie anders is, moet weg. Ik zie geen kentering of een plus size revolutie. We worden uitgeroeid.”

“En dan de programma’s op tv. Dun, dunner, dunst. Wanneer zie je een geslaagde man of vrouw die dik is? De intolerantie ten opzichte van de groep die er anders uitziet, wordt aangewakkerd. Men doet mee, omdat ze erbij willen blijven horen en om niet zelf de uitgestotene te worden… Heel kwalijk.”

In de operawereld zijn het volgens Wiebke niet alleen de volle mensen die niet in het plaatje passen. Ook voor donkere mensen en Aziaten is het heel moeilijk. “Ik denk dat de operahuizen denken dat het publiek het interessanter vindt om blanke, slanke mensen op het podium te zien en bang zijn de gunst van het publiek te verliezen, terwijl het juist het publiek niet zo veel uitmaakt als er maar goed gezongen en gespeeld wordt!”

“Natuurlijk begrijp ik écht wel dat ik niet voor een aan tbc lijdende Mimi of Violetta door kan, daar auditeer ik zelf al niet voor, maar voor vele andere rollen maakt het écht niet uit of je dik of dun, zwart of Aziatisch bent. Dikke, zwarte, Aziatische vrouwen en mannen kunnen net zo goed liefhebben, haten en alle andere emoties vertolken die je kunt bedenken.  De regisseur die mij inhuurt, weet waar hij voor staat en is niet bang voor zijn eigen hachie.”

Lijnen doet Wiebke al 15 jaar niet meer. “Ik ben van al dat diëten alleen maar dikker geworden. Als ik dit leven nog een keer over zou mogen doen, zou ik arts willen worden. Pas op mijn 45e kwam ik erachter dat mijn schildklier te langzaam werkt. Ik kon opeens niet meer zingen, was hees. De dokters konden niks vinden. Uiteindelijk kwam uit een bloedcheck dat mijn schildklier niet goed functioneert. Nadat ik met de medicijnen was begonnen kwam het direkt weer goed met die stem. Gelukkig, want ik dacht dat ik iets verschrikkelijks had gedaan en dat mijn carrière voorbij was…”

Foto: Wiebke Göetjes, fotograaf: Yvonne Compier

“Achteraf denk ik dat mijn schildklier in mijn jeugd al kuren had. Op mijn 17e/18e was ik aan de pil en kreeg spontaan borstvoeding. Ik ben naar het ziekenhuis gegaan, daar werd me verteld dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen. Nu weet ik dat door een schildklierafwijking vocht uit de borst kan komen omdat het vaak samen gaat met oestrogeendominatie, door dat extraatje oestrogenen in de pil ging ik als het ware ‘overlopen’.

Ik heb vanaf die tijd gedacht dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen, terwijl dat dus niet waar was (met medicatie makkelijk bij te stellen), dat vind ik nog steeds heel kwalijk, ook al was/ben ik niet zo ‘broeds’.

Op internet las ik dat je schildklier slechter gaat functioneren door streng lijnen. En als je verbranding al slecht was, dan wordt dat door het lijnen alleen maar slechter. Vooral als je daar aanleg voor hebt. Als arts zou ik dat allemaal willen onderzoeken.

Ik heb eens op een site een poll gedaan onder vrouwen met langzame schildklieren en kwam erachter dat dit bij iedereen begonnen was na een strenge lijnpoging, alsof de kachel die je laag zet door het lijnen zichzelf niet meer kan opstoken als je weer normaal gaat eten. Net zoiets als jojo eigenlijk, maar dan nog in het kwadraat.

En aangezien je op jonge leeftijd nog niet weet dat/of je een latent  ‘zwakke’ schildklier hebt kun je niet weten dat je je schildklier de verkeerde kant op triggert met een dieet… met alle gevolgen van dien! Daarvoor zou ik wel op de barricades willen gaan om die jonge meiden die een paar kilo willen afvallen te waarschuwen, want ze eindigen uiteindelijk als hun biggest nightmare door hun eigen lijnpogingen….

Behalve de schildklier die een belangrijke oorzaak kan zijn van overgewicht, vermoedt Wiebke ook een psychische oorzaak bij zichzelf, bijvoorbeeld doordat ze in haar jeugd gepest en genegeerd werd. “Dit lichaam schreeuwt om gezien en gehoord te worden. En het bizarre is dat ze me nog steeds niet zien. Ik blijf proberen ermee in het reine te komen,  maar mezelf ‘straffen’ met een dieet dat is de weg niet”

Wil je Wiebke zien optreden? Dit bericht stuurde Wiebke nog na:

Vanaf 21 oktober 2012 zing ik in Leipzig de hoofdrol in “die Fluchende Holländerin” een parodie naar Wagner’s “Der Fliegende Hollander”, verdere voorstellingen van 2013-2016.

Van 26 december 2012 t/m 20 maart 2013 zing ik in een tournee door Duitsland nog een keer 62 voorstellingen van Phantom of the Opera bij http://www.ww-events.com
(nb. ze zochten daar een dikke Carlotta……tja, die sleep ik dan natuurlijk meteen binnen! :) )

By |2016-10-26T19:30:42+00:0026 juni 2012|alle artikelen, dieetleed, gewichtsdiscriminatie|16 Comments

About the Author:

16 Comments

 1. Ingrid Jansen 26 juni 2012 om 09:28

  Ik zag een keer een documentaire over onder ander opera, en daar kwam een oud duits gezegde voorbij: “Die Stimme soll in fett gebettet werden”, wat zoveel betekent als “de stem hoort in vet gebed te worden”. De vertelster sprak er over dat het uiterlijk van de operazangeres tegenwoordig zo slank is, en dat iedereen die niet in dat plaatje past veel minder kans heeft. Dat zette zij af tegen haar herinneringen, waarbij dus onder andere dat gezegde bovenkwam.
  Dit verhaal bevestigt dat er in ieder geval sindsdien nog niets veranderd is.
  Verder spreekt dat “sociaal uitsluiten” mij aan, dat is inderdaad wat er gebeurt. Onze maatschappij evolueert naar twee parallele culturen: een in de media waar dun, dunner, dunst het belangrijkt is (ook al wordt dat tegenwoordig verstopt onder healthy) en parallel daaraan een cultuur die vindt en probeert uit te dragen dat je vooraleerst mensen moet accepteren en respecteren zoals ze zijn. Dik, dun, groot, klein, blank, zwart, geel, rood, whatever. Ik denk dat de tegenstelling tussen die twee culturen in onze maatschappij de komende jaren steeds sterker zal worden.

 2. Wondervol 26 juni 2012 om 09:36

  Dank voor je mooie reactie Ingrid! Ik heb dit verhaal met de nodige emotie geschreven. Ik blijf me verbijsteren over dit soort gewichtsdiscriminatie en hoop velen met mij.

 3. Andrea 26 juni 2012 om 14:14

  Onroerend verhaal… en wat een prachtige (en fotogenieke) vrouw is Wiebke. Maar wel een harde wereld om in te moeten functioneren. Dat zou echt anders moeten zijn. Dus heel goed dat je dit soort verhalen naar buiten brengt.

 4. Iris 26 juni 2012 om 14:29

  Ik heb het verhaal van Wiebke met veel respect gelezen en nogmaals rustig voor een tweede keer gelezen. Ik snap en voel haar pijnpunten/situatieschetsen. Het lijkt me verschrikkelijk om afgerekend te worden op je gewicht m.b.t. de baan en carrière waar je voor gekozen hebt. Ik prijs mijzelf dan ook gelukkig dat ik tot nu toe nooit het gevoel heb gehad dat ik door mijn postuur niet de baan of carrière kan hebben/krijgen die ik voor ogen heb.

  Ik snap ook dat Wiebke het gevoel heeft dat er geen ‘plussize’ revolutie gaande is. Ik wil haar op dit punt graag meegeven dat ik het gevoel heb dat er wel degelijk een revolutie gaande is, maar niet zoals we die in de aardse vorm verwachten. We zijn niet opzoek naar een radicale omslag of verandering, maar naar een geleidelijke verandering en deze vind (naar mijn inziens) wel degelijk plaats. Ik zie mijzelf namelijk als één van de pioniers op dit gebied. Dit omdat ik als ontdekker vaak te maken krijg met vele mislukkingen en tegenslagen, maar ik ben opzoek naar methodes die zich in de praktijk kunnen gaan bewijzen. Ik heb al verschillende persoonlijke als maatschappelijke projecten/overwinningen behaald die deze kijk onderschrijven. Ook zie ik vele andere pioniers op dit gebied, waar ik veel voldoening, respect, maar vooral ook kracht en motivatie uit haal. Ik heb ook mijn inspiratiebronnen. Onze revolutie is zeker gaande, maar we moeten er juist in blijven geloven om deze ook vorm te blijven geven!

  Op het gebied van de TV programma’s, etc., ben ik het helemaal met Wiebke eens, helaas zijn mensen nou eenmaal kuddedieren en kunnen we onszelf dit dus ook niet kwalijk nemen. We kunnen alleen maar blijven inspireren en mensen op andere gedachtes proberen te brengen, maar wat van belang is om je te blijven realiseren is dat sommige mensen ook gewoon niet open staan voor verandering of een bredere kijk. Voor mij is het belangrijker dat ik in ieder geval een aantal mensen heb kunnen inspireren of tot nadenken/inzicht heb kunnen brengen, dan geeneen.

  Ik blijf doorgaan met mijn revolutie en nodig je uit om je bij ons aan te sluiten, je bent volgens mij een inspirerende, mooie en krachtige vrouw voor vele en ik denk dat ik nog heel veel kan leren van jouw levenservaring! Liefs Iris

 5. Wiebke Göetjes 30 juni 2012 om 23:08

  Dank dames!
  Dit is zo waar Ingrid: “ook al wordt dat tegenwoordig verstopt onder healthy”

  Ziedend word ik van al dat gesuggereer dat dikke mensen per definitie ongezond zijn…ik ken veeeeeeeeeeeeeeeeel meer ongezond levende dunne mensen trouwens dan dikke…

  Voor de info trouwens – had ik nog even in het interview moeten melden – :

  Vanaf 21 oktober 2012 zing ik in Leipzig de hoofdrol in “die Fluchende Holländerin” een parodie naar Wagner’s “Der Fliegende Hollander”, verdere voorstellingen van 2013-2016.

  Van 26 december 2012 t/m 20 maart 2013 zing ik in een tournee door Duitsland nog een keer 62 voorstellingen van Phantom of the Opera bij http://www.ww-events.com
  (nb. ze zochten daar een dikke Carlotta……tja, die sleep ik dan natuurlijk meteen binnen! :))

  Groet,
  Wiebke

 6. Wondervol 30 juni 2012 om 23:14

  Die concertdata, die zet ik er toch gewoon nog even bij! 🙂

 7. Marije 3 juli 2012 om 20:50

  Wat een mooi en openhartig interview! En wat een prachtige foto’s! Die laatste foto met je blauwe jurk en je haren in de wind. Prachtig! Ik weet wat voor prachtige stem je hebt en hoor je graag nog een keer zingen.

  Toen ik ging trouwen en mijn schoonvader mij in mijn zwarte trouwjurk zag zei hij tegen me: Marije, je lijkt wel een operazangeres in je mooie jurk. Ik heb ook nooit geweten dat volle vrouwen over het algemeen niet gewenst zijn in de operawereld! Wat moet het zwaar voor je zijn en zijn geweest om je hoofd boven water te houden. Ik heb bewondering voor de manier waarop je hier mee om gaat!

 8. Kees 9 juli 2012 om 09:20

  “Beauty is in the eye of the beholder”. Voor natuurschoon moet je een ontwikkelde blik hebben. Mijn Nelly (Luneburg) had ook een eindloze strijd met haar afmetingen. Jammer dat ze daar nooit vrede mee heeft kunnen sluiten. Voor mij was ze prachtig!

 9. Wiebke Göetjes 24 juli 2012 om 22:24

  Leuk om te horen Marije! Ben je ook écht gaan zingen?

  Het klinkt alsof jouw Nelly en niet meer is Kees…wat naar voor je…
  Ze mocht haar handen dichtknijpen met een man als jij!

 10. Janine 9 augustus 2012 om 12:55

  Hoi Wiebke,
  Ik ben zelf ook zangeres en je wordt inderdaad gediscrimineerd. Ik speelde Evita bij JvdE (understudy Pia D.) in 1995; Ik woog misschien 60 kg maar ik moest toch afvallen om de understudy te krijgen. Bij aanvang van de tour woog ik 54 kg……. een maand nadat de show stopte (in mei het jaar erop) woog ik over de 70….daarna is het alleen maar “slechter” gegaan.
  Mijn schildklier heeft het idd begeven. Ben nu levenslang aan de schildklierhormonen gekoppeld. Momenteel ben ik ruim 90 kg en overweeg toch weer om er 30 kg met een streng dieet eraf te krijgen. Maar ik zal nu overleggen met mijn huisarts….
  Je bent een mooie vrouw, een geweldige zangeres!

 11. Mieke van Stigt 16 augustus 2012 om 22:04

  tjee, wat een verhaal van Wiebke Göetjes! Werkelijk stuitend hoe zo’n prachtige, stralende vrouw met de mooiste stem van Europa gediscrimineerd wordt. Onbegrijpelijk. In het discussieprogramma werd terecht even opgemerkt dat Pavarotti daar veel minder last van had en inderdaad, de discriminatie van dikke mensen gaat voor een deel samen met discriminatie van vrouwen. De smoes dat het om bezorgdheid gaat vanwege de vermeende ongezondheid is werkelijk alleen een smoes. Rokers en drinkers -veel ongezonder- krijgen veel minder te maken met discriminatie en deze mate van walging. Trouwens, sportblessures kosten onze samenleving 1,3 miljard euro per jaar ( http://miekevanstigt.blogspot.nl/2012_01_01_archive.html ). Over duur gesproken. Nee, de afkeer van dikke mensen gaat heel ergens anders over, ik probeer er de vinger achter te krijgen (binnenkort in een column). Maar belangrijker voor Wiebke is dat zij zich niet “klein” laat krijgen, maar steun vindt van de velen onder ons, die net als de vrouw in het programma eerst een prachtige, stralende persoonlijkheid zien en daarna (of helemaal niet!) dat iemand dik is.

 12. jef simons 14 september 2012 om 16:53

  Heb in Maasbracht een Feestje zou Wiebke daar een paar favoriete nummers van haar willen zingen.?
  043 450 3424

 13. Ragnhild Haasnoot 9 oktober 2012 om 16:28

  hoi Wiebke
  dat is lang geleden een jaar of 40 ik hoorde van mijn moeder dat je zo goed kon zingen ik zag je in een programma over dik zijn. ik ben dat ook en ik heb er net zoveel last van als jou. Ik zit in een theater groep die opkomt voor arme mensen en daar heb ik pas geleden gehoord dat mijn stem ook sopraan is, wij krijgen daar les in en ook djembee lessen leuk joh
  Ragnhild

 14. Wiebke Göetjes 15 oktober 2012 om 11:44

  Ben een tijdje niet op de site geweest en zie dat er weer nieuwe reakties zijn!
  Wat leuk!
  Ragnhild, wat leuk dat je ook aan het zingen bent! Tijd geleden dat we elkaar gezien hebben!
  Ja Mieke, het gaat over veel meer dan het dikzijn die walging, ik probeer ook mijn vinger erachter te krijgen, maar het is moeilijk…
  Janine, ik moest voor mijn rol in de Phantom bij JvdE in 1993 ook eerst 20 kg afvallen…en heb dat gedaan. Was ze inderdaad na afloop voor he grootste deel weer aangekomen en ze zijn er nooit meer af gegaan, erger nog, er is nog meer bijgekomen. Mogelijk ook omdat ik na ons dagelijkse showballet, wat eea. nog een beetje bijhield, mijn been brak en wekenlang alleen maar kon zitten.. Ook mijn schildklier heeft in deze tijd een opdonder gehad denk ik.. Wees jezelf en ga niet afvallen voor een ander!
  Jef, als je serieus bent kun je me via mijn website : http://www.wiebkegoetjes.com vinden. Aan een optreden zitten wel wat haken en ogen, zo heb ik een pianist nodig en een akoestische piano, en er zit natuurlijk ook wel een bescheiden prijskaartje aan, gezien wij er onze huur van moeten betalen…

  Groet allemaal,
  Wiebke

 15. Ragnhild Haasnoot 14 januari 2013 om 14:36

  beste Wiebke
  ik las dat je een vinger achter de walging voor dik zijn probeert te krijgen.
  hier een idee van mij: 1 eerst waren het de rokers die door belastingen en dergelijke dingen werden gepakt en een label kregen en allerlei rotzooi achter zich aan kregen.
  2 nu pakken ze de dikkertjes aan, dieeten verhoging van de ziekte kosten, dubbele stoelen betalen bij luchtvaart maatschappijen, anorexia modellen als voorbeeld geven dat zou goed zijn .
  ik ben het zat om van een colega te horen dat als ik zo blijf hij er extra ziekenfonds premie moet gaan betalen. als je dik ben en van een uitkering moet leven lukt afvallen al bijna helemaal niet omdat vet vrij en suiker vrij bijna niet te betalen valt laat staan de grote maten die zijn bij mij in de buurt onbetaalbaar als ik leuke vrouwen kleding wil betaal ik ongeveer 100 euro per broek laat staan een jas van 249 euro dat is de rede dat ik denk dat wij de volgende melk koe tjes zijn van de maatschappij
  hoop je te spreken of te lezen
  Ragnhild

 16. Wiebke Göetjes 12 februari 2013 om 23:43

  Hoi Ragnhild,

  Ik zie je reaktie nu pas.
  Als je een keer iets wilt afspreken ofzo, mail me dan via mijn site, ok?
  http://www.wiebkegoetjes.com

  Groet,
  Wiebke

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.