Ik vond het wel weer eens tijd voor wat spiritualiteit. Het nieuwe jaar staat praktisch voor de deur en veel vrouwen nemen zich weer voor om af te vallen. Nu ben ik beslist niet tegen afvallen.  Maar ik ben wel kritisch op de meeste dieetmethodes en ook bij maagoperaties (zelfs een belangrijk rolmodel als Annet Malherbe heeft een gastric bypass gedaan!) plaats ik zo mijn kanttekeningen.

Mireille Mettes

En ik ben niet de enige. Mireille Mettes natuurgeneeskundig therapeut uit Apeldoorn trekt een zuur gezicht als ik het heb over diëten en maagoperaties. Mireille ontwikkelde de MIR-methode, een eenvoudig stappenplan om jezelf te helen door je eigen hand te aaien en de negen stappen te volgen. Zie video.

[kkytv id=”fyktY4rNPpA”]

“Diëten is zelfdestructie”

“Jezelf uithongeren is heel slecht voor je lijf en voor je hormoonhuishouding. Je lichaam raakt compleet van slag”, vertelt Mireille. “Diëten is jezelf forceren, jezelf voorbij lopen, jezelf met de zweep slaan. Een grove vorm van zelfdestructie. Je kunt wel minder eten, maar van binnen verandert er niets.”

“De dieetindustrie heeft er geen enkel belang bij dat vrouwen (blijvend) afslanken. Er wordt heel erg gekeken naar voeding, maar het gaat vooral om de intentie waarmee jij jezelf voedt. Je lijf doet ermee, wat jij wilt. Eten met schuldgevoel bijvoorbeeld, zal er voor zorgen dat je alles vasthoudt. ”

Zelfbeeld

Mireille en ik delen de opvatting dat zelfliefde en een positief zelfbeeld de sleutel zijn naar een gezond lijf en een gezond gewicht. “Als je je lichaam afkeurt, keur je jezelf af. Uit onderzoek van celbioloog Bruce Lipton blijkt: als mensen niet genoeg zelfliefde hebben, ontstaan er verstoringen in de cellen. Het is de kunst om van jezelf te houden. Heel diep van binnen. Het is niet waar dat ik niets waard ben, de plek van iemand anders inneem of een barriere ben voor de carrière van mijn moeder bijvoorbeeld. Zie ook deze video van Mireille over zelfliefde.

[kkytv id=”_N1XBFFhA00″]

Mensen met overgewicht zijn de liefste mensen die er zijn, vindt Mireille. “Heel gevoelig, en intens lief. De taak van mensen met overgewicht is om haat van anderen te filteren. Ze kanaliseren de haat die iemand in zich heeft en die haat op iemand met overgewicht richt wanneer hij of zij een dik iemand op straat iets ziet eten.”

Deze kijk op overgewicht is nieuw voor mij.

Oorzaken overgewicht

Mireille onderscheidt verschillende oorzaken van overgewicht.

  • technisch overgewicht, veroorzaakt door teveel eten en te weinig bewegen (vaak mannen). Zodra deze mensen met de MIR-methode beginnen en de basisbehoefte ‘troost’ wordt vervuld, gaan deze mensen minder eten en meer bewegen. En vallen af.
  • familietrauma, zoals oorlogshonger. Als dat in je genen zit, is je lijf bang voor tekorten. Je hamstert, hebt altijd eten bij je. Ook als je de oorlog zelf niet hebt meegemaakt, kan dit toch op jou overgedragen zijn.
  • Verveling. Als mensen kunnen we veel meer dan we nu doen. Dan heb ik het over meesterschapskwaliteiten zoals telepathie, het sneller laten groeien van planten of het helen van anderen met jouw liefdevolle energie.
  • Begaafde en gevoelige mensen die in hun jeugd te maken hebben gehad met een diepe kwetsing. Zo diep dat het als een spijker door je ziel gaat.

Volgens Mireille is het voor al deze groepen mogelijk om dit te helen met de MIR-methode. Voor de begaafde, gevoelige mensen met overgewicht kan het wel een jaar duren, voordat de kwetsing geheeld is. “Het is een diepe wond die heel langzaam heelt.”

Dit is de eerste blog in een serie van 3 over de MIR-methode. De volgende zal over enkele dagen online komen!

Ik ben benieuwd wat jij vindt van deze kijk op overgewicht! Laat hieronder jouw reactie achter!