Misschien heb je mijn verontwaardiging over het fatshaming t-shirt al gezien op Facebook of Instagram. Ik ben niet de enige die zich boos over maakt over dit schandalige t-shirt van Coolcat. Ook Sarah Notenboom doet dat. Zij ging bovendien op onderzoek uit naar de herkomst van de tekst en de afbeelding.

sarah notenboom

Vlak voor het slapengaan het beeld van een dikke vrouw in ondergoed in een bikini op een skateboard met een nijlpaard hoofd erop geplakt voorbij zien komen. Is niet zo bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Zat ik te koekeloeren op een vage vieze site?

Nee ik zat niet te browsen op een vage porno website. Dit plaatjes staat op een T-shirt uit de mannencollectie van het jongeren merk CoolCat. Het was een illustratie bij de op zich nog luchtig op te vatten tekst ”I wish everything was as easy as getting fat.

Het T-shirt werd onder de aandacht gebracht door Jullie Tuly een lid van de Wondervol groep op Facebook. Zij vroeg zich oprecht af of zij overdreef door heel boos te zijn door het T-shirt dat ze die dag in de winkel van CoolCat in Spijkenisse had zien hangen. Nee natuurlijk overdreef zij niet. Andere leden van de groep vielen haar bij.

Wat staat daar nu eigenlijk?

Toen ik vanmorgen na een onrustige nacht wakker werd ben ik het beeld en de tekst nog eens voor mijzelf gaan analyseren n onderzoeken.

Allereerst maar eens de tekst. Is die zonder beeld beledigend of vals? Mwah dat valt wel mee. Je kunt nog discussiëren dat het iets teveel zou refereren aan het beeld van elk pondje gaat door het mondje en dik zijn is je eigen schuld. Maar dan moet je wel een flinke schep zout en een slak vinden.

google resultaten easy fat

Het is een bekende quote. Google herkent hem al meteen. De oudste bron die ik kon vinden is van 5 november 2015 op Twitter. Van een vrouw. Ik kan mij zo voorstellen dat ze een heel lastig probleem had en dit even de wereld in slingerde. En zij is niet de enige de quote is populair op veel sites en sociale media. De oorsprong is mij niet bekend. Maar Coolcat heeft de tekst dus -niet eens- zelf bedacht.

I wish everything was as easy as getting fat

Het beeld nader bekeken

Dan gaan we naar het beeld. Daar kan ik niets anders over zeggen dan; zwaar stigmatiserend, beledigend en uit hele lelijke diepe krochten opgedoken.

Ook hier ben ik wat verder op onderzoek uitgegaan. Wat zie ik hier eigenlijk en vooral waar komt dat beeld vandaan? Met een vrij eenvoudige zoekterm is de basis van het beeld (de dikke vrouw in ondergoed op skateboard) zo gevonden. Het is een foto van het stockfoto bureau Shutterstock. Op de oorspronkelijke foto staat het model met haar eigen hoofd erop gefotografeerd. Dit beeld is dus door de ontwerper van Coolcat zelf bewerkt.

Voldoet dit aan de regels van het fotostock bureau?

Omdat ik weet dat er bij het gebruik van stockfoto’s bepaalde regels zijn die in hun algemene voorwaarden vermeld staan heb ik ze even gebeld.

Ze waren nog niet op de hoogte en gaan de zaak onderzoeken. Hoe dan ook benadrukten ze: ‘Wij staan er niet voor dat wie dan ook of welke groep met de beelden van Shutterstock discriminerend neergezet worden. Wij willen niet dat onze beelden voor zulke doelen gebruikt worden.’

We keken even samen naar de oorspronkelijke foto. In dit geval heeft het model vrijwillig geposeerd om de foto zoals hij is te gebruiken als stockfoto. Er is een modelvrijwaring getekend. Maar er mogen geen beledigende teksten bijgezet worden. En hoe CoolCat aan het beeld kwam en of deze ingreep tegen de regels is wordt door hun onderzocht.

Reactie van Coolcat

Uiteraard heb ik ook contact opgenomen met Coolcat. Als je een fout maakt en je wordt erip aangesproken, dan moet je ook de gelegenheid tot wederhoor krijgen.

Ze waren door de reacties op Facebook en andere sociale media al op de hoogte van de commotie. Er was natuurlijk snel al een damage control machine in werking getreden. Want zoiets is voor een modemerk een nachtmerrie.  Er is dus al een officiële reactie.

‘We schamen ons. Dit is een t-shirt uit de oude collectie en hier staan we niet achter en had niet gemaakt mogen worden. Daarom hebben we besloten het T-shirt zo snel mogelijk uit de shop te halen. Onze excuses. Groetjes, CoolCat’

Maar CoolCat het is wel gemaakt en al is het oud het is ook in de winkels terecht gekomen. Waarom? Hoe? Op mijn vraag of het ontwerp destijds  door niemand in het ontwerp-, marketing-, productie- of verkoopteam ter discussie is gesteld kon hij nog geen antwoord geven. Er is nu een spoedoverleg gaande.  Ook wordt daar gesproken over hoe zoiets in de toekomst voorkomen kan worden.

Ongevraagd advies aan CoolCat

Mijn voorstel zou in ieder geval zijn: verdiep je als bedrijf eens in stereotypes en wat dit met mensen doet. En bedenk  hoe je hier als bedrijf tegenover staat. Iedereen heeft vooroordelen. Als je je daarvan bewust bent dan heb je al een stap gezet om er beter mee om te gaan. Er is bovendien een hele verschuiving plaats aan het vinden over de beeldvorming rond dikke mensen. Dit is echt een stenentijdperk beeld. Iets wat niet alleen vanuit maatschappelijk en sociaal oogpunt achterhaald is maar ook commercieel laten jullie kansen liggen.

Coolcat is een kledingmerk voor tieners. Leuk WTF roepen en een beetje rebels hoort daarbij. (Al is het wel handig om daarin geen spelfouten te maken)

Maar stereotypes en kwetsende ordinaire ideeën uitdragen dat is niet leuk.  Ik hoop dat er wat mensen van CoolCat vannacht ook slecht slapen. En dan niet alleen komen met oetsiekoetsie arme dikkerd we wilde je niet kwetsen. Maar tot echte inzichten komen in wat voor verantwoordelijkheid je als kledingmerk en bedrijf hebt. En dat omzetten in actie en dat naar buiten brengt.

We doen niet mee aan verdere verspreiding

Ik heb getwijfeld over het plaatsen van een foto van het T-shirt. Maar heb besloten het niet te doen. Al is het model onherkenbaar door het nijlpaardenhoofd dat erop geplakt is. Het is maar zeer de vraag of zij en de fotograaf haar lichaam en de foto zo gebruikt willen zien. Ben je héél  nieuwsgierig het is vast nog online te vinden. Maar ik doe niet mee aan verdere verspreiding. Om alle hierboven genoemde redenen.