Ja, mij is het ook wel es gebeurd. Ik ben zelfs wel eens gefeliciteerd met mijn zwangerschap.

‘Ik ben niet zwanger, ik heb een dikke buik, das spek’, antwoordde ik. Gênant. Vooral voor hem, zag ik.

dik of zwanger, neem je zwemspullen mee, bodyshaming

Foto: still uit trailer op YouTube

Petitie tegen Dik of Zwanger

Dik of Zwanger is de rubriek in het tv-programma ‘Neem je zwemspullen mee’.

In het spel Dik of Zwanger, onderdeel van ‘Neem je zwemspullen mee’ wordt een vrouw, die haar mond niet open mag doen, op een ronddraaiend platform geplaatst. Om vervolgens haar lichaam te onderwerpen aan de blik van vier zelfingenomen mannetjes, het studiopubliek, en de tv‐kijker.

Dat schrijft de initiatiefnemer van een petitie om dit programma van de tv af te halen. Ik heb de petitie getekend en gedeeld op mijn Facebookpagina. Kijk, dit verwacht je misschien in Italië op de televisie, op een zender van Berlusconi, maar toch niet in Nederland? Vrouwonvriendelijkheid ten top!

‘Het is een hoax’

‘Het is een hoax’, lees ik bij Lindanieuws. De omroep reageert daar ook op de kritiek die het programma met deze rubriek over zich af heeft geroepen:

‘Het onderdeel ‘Dik of zwanger?’ laat zien hoe je de mist in kunt gaan als je iemand op zijn of haar uiterlijk beoordeelt’, zegt de KRO-NCRV erover in een verklaring. ‘Door het in deze satirische setting te plaatsen, is het een manier om allerlei vooroordelen weg te lachen.’

Zie je hieronder geen video, klik dan op deze link naar YouTube

Is het in scène gezet?

Lindanieuws suggereert dat het wel eens zou kunnen gaan om een variant van De Grote Donorshow, dat straks blijkt dat het allemaal in scène is gezet, net zoals de Donorshow waar je via sms-jes kon stemmen wie de nier kreeg. Dat opperen ook enkele volgers van mijn pagina op Facebook.

Zie ook: Is het programma ‘Neem je zwemspullen mee’ misschien ‘De Grote Donorshow’ 2.0? (Lindenieuws)

Er zijn ook vrouwen die er terecht op wijzen dat vrouwen er zelf aan meewerken, door op dat platform te gaan staan om te laten beoordelen of zij dik of zwanger is. Ok, dat mag zo zijn, maar het blijft natuurlijk vrouwonvriendelijk en bodyshaming.

‘Ze vroegen mij om die vrouw te zijn’

‘Ik was ervoor gevraagd, om die vrouw te zijn, via een castingbureau’, vertelt de bekende theatermaakster Veronique Sodano. Zij weigerde om mee te werken. ‘Vooral omdat ik zoiets al zag aankomen en omdat het echt veel te weinig betaalde om voor lul te gaan staan, wat ik niet altijd erg vind. Ben wel eerder gevraagd voor dingen vanwege m’n postuur maar dan ging het ergens over en werd je er ook naar betaald.’

Ik ben in ieder geval blij dat de petitie zo massaal ondertekend wordt. Het is goed om duidelijk te maken dat hier een grens wordt overschreden. Zo ga je niet met vrouwen om! Of ze nou dik of zwanger is! Het programma zelf heb ik nog niet gezien, ik ben benieuwd of de programmamakers zich iets van de kritiek aantrekken.

Hier de link naar de petitie:

KRO-NCRV: Haal ‘Neem je zwemspullen mee’ van de buis!