Duurzame mode in wondervolle maten. Het is helaas nog een zeldzame combi. En als er dan een nieuwe merk opduikt die dit wel combineert, dan wil ik dat natuurlijk van de daken schreeuwen!

Via instagram ben ik al een hele poos geleden in contact gekomen met More by MOOJ. En ik werd alsmaar nieuwsgieriger, maar Monique en Jolanda wilden nog niet al te veel onthullen. En eindelijk is het zover en kon ik onlangs Monique Koetsier al mijn vragen stellen die zich al in mijn hoofd hadden opgestapeld.

Een nieuw merk voor grote maten, hoe is dat idee ontstaan?

Monique: Ik heb 25 jaar in de reguliere mode gezeten. Ik was hoofd designer bij Bloomings en heb voornamelijk breigoed ontworpen voor merken als Didi, Sandwich en Summum. En als je in de mode zit, ben je zo bezig met collecties maken. Het is een trein die maar doordendert. En als ik dan door de stad liep, zag ik hele maatseries zo in de uitverkoop gaan. Hele collecties die gewoon worden gedumpt met 70% korting in de sale. Wat een overkill aan spullen, wat een overproductie en ik voelde, ik maak onderdeel uit van dit systeem.

more by MOOJ grote maten polo

Ik wil er niet langer aan meedoen. Na een periode van ziekte ben ik gaan nadenken over hoe je tijdloze mode kunt maken, waar iemand lang plezier van heeft. Items waar de kwaliteit goed aan af is te zien. In gedachten schakelde ik van fast fashion naar slow.

En waarom koos je voor plus size?

Wij zien plus size als een markt waar potentie in zit. Mijn zakenpartner Jolanda (MOOJ is een samentrekking van de namen Monique en Jolanda) heeft ook een grote maat. En het aanbod in de plus size mode is lang zo groot niet als in de reguliere mode.

Terug van weggeweest en thema van deze collectie: de polo!

polo strepen, More by MOOJ, duurzame mode grote maten

Ja de polo is voor mij een bekend product en die komt inderdaad helemaal terug. Het is ook een kledingstuk waar wij ons mee kunnen onderscheiden. Het poloshirt of de polojurk is tijdloos en ook voor veel verschillende gelegenheden te gebruiken.

Is ontwerpen voor grote maten heel anders dan voor reguliere maten?

Voor mij is het helemaal nieuw en een heel andere wereld. Je moet zo anders nadenken over je ontwerp. Als je technisch kijkt dan is er een groot verschil met de reguliere mode qua grading van de ene naar de andere maat. Wij willen een polo maken waar zoveel mogelijk bodyshapes in passen. We zijn net zo lang blijven sleutelen, tot het goed zittende items zijn geworden. We hebben veel oog voor details, mooi afgewerkte splitjes en sluiting bijvoorbeeld.

rode polojurk, more by MOOJ, grote maten, duurzame mode

We wilden graag een bloemenprint en hebben nagedacht over hoe dat er dan uit moest zien. Ook over de kleur rood hadden we discussie. Rood is een trendkleur deze zomer, maar wil een plus size vrouw rood dragen? Dan kom je meteen zo binnen. Dat doen we heel bewust dus wel! En ook met het taboe van de streep overdwars die breder zou doen ogen, willen we afrekenen. Die streep past perfect in de nautische sfeer die we willen neerzetten.

Je zegt duurzaam te produceren, kun je daar meer over vertellen?

We produceren, in zeer kleine oplages, in een atelier in Portugal en daar is sowieso meer controle dan in China, waar ik lang heb geproduceerd. Ik ken de fabriek en de agent in Portugal, die ook produceert voor bekende ontwerpers en bedrijven als Karl Lagerfeld en Ferrari. Er loopt een dokter rond en er zijn sportfaciliteiten.

Ik ben nu al benieuwd naar de volgende collectie!

blauwe polojurk van More by MOOJ grote maten

Daar hebben we al allerlei ideeën voor, we willen in ieder geval bij de polo’s blijven. Het lijkt me gaaf om daar echt specialist in te worden. Dat wil trouwens niet zeggen dat we later aanvullende ontwerpen zullen toevoegen. Wat we in ieder geval niet willen zijn is een merk met grote collecties om vervolgens alles te dumpen tegen afbraakprijzen. We willen juist bouwen aan een mooi label en dat de mensen van de productie er blij van worden en de vrouw die het koopt ook.

More by MOOJ, hier te koop

De items van More by MOOJ zijn verkrijgbaar vanaf maat 42/44 tot en met maat 54/56.

De collectie van More by MOOJ is alleen verkrijgbaar via de webshop.

More by MOOJ heeft een stand waar je kunt voelen en passen op de Lentefair in Frederiksoord (Drenthe) op 11 en 12 mei 2019.