Waar koop ik dan duurzame, eerlijk geproduceerde mode in grote maten?

Deze vraag kreeg ik herhaaldelijk, nadat ik weer eens een artikel op mijn Facebookpagina had gedeeld over uitbuiting bij de productie van kleding in lage lonenlanden.

Ik word er zo boos van als ik dat (weer) lees. De glamour van de fashion, maar aan de productiekant ziet het er lelijk uit. Mensen die uitgebuit worden, moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden. Die tegenstelling…

En toch…

overslagjurk atelier d'Afrique

Jurk van Atelier d’Afrique vas Project Cece (65 euro).

Het is niet mijn bedoeling om jou de maat te nemen.

Soms wil ik een item zo graag hebben, dat ik – hup – al mijn principes overboord gooi! Alleen, ik ga dat dan niet op mijn blog of op Instagram zetten, want ik wil dat dus niet promoten.

Vlak na de bewuste Facebookpost deelde ik paskamerselfies bij Monki. Van verschillende kanten kreeg ik priveberichtjes. ‘Hé dat Monki, is dat niet onderdeel van H&M? En H&M dat presteert volgens dat artikel dat jij deelde toch zo slecht  als het gaat om arbeidsomstandigheden?’

Oei… ik had geen idee, maar het klopt dus wel. Monki is onderdeel van H&M.

En weet je wat dan weer heel bijzonder is?

Rankabrand geeft Monki het C-label, oftewel: redelijk op weg. En als je weet dat er maar 12 merken het B-label krijgen (we hebben het over reguliere maten) en twee merken het A-label, dan moet ik constateren dat een C-label nog redelijk is…

Welkom in de schimmige wereld van mode en textiel. Je wil het graag goed doen en kleding kopen die in fatsoenlijke omstandigheden is geproduceerd voor een goed leefloon. Het is heel moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. En… als je een grote maat hebt, is het helemaal bijna geen doen.

Ik zet een paar opties op een rij die het volgens mij goed doen. Ik zeg erbij… ik ben geen specialist! Ik heb er geen verstand van. Dus als je zeker wil zijn, check alsjeblieft bij de merken zelf hoe het zit!

Project Cece

atelier d'afrique broek print

Dit is een webshop (voor reguliere maten) die het aanbod aan duurzame mode verzamelt. Dat is slim en handig! En sinds kort is er ook aanbod voor grote maten. Atelier D’Afrique bijvoorbeeld, dat produceert in Ghana. En ze maken alleen wat je bestelt (dus geen overproductie die vernietigd wordt als het seizoen voorbij is!). Mooie Afrikaanse prints op tops, rokken, broeken vanaf maat 34 tot en met maat 54. De broek hierboven kost 50 euro (ook verkrijgbaar in allerlei andere prints).

Tante Betsy

tante betsy grote maten ruffle_wrap_daisy_dot_red_model

Hou je van de retrolook en heb je maat 48/50? Dan is het Nederlandse merk Tante Betsy wellicht iets voor jou. Tante Betsy werkt met biologisch katoen met het GOTS-certificaat. Op hun website vermeldt dit merk dat er wordt geproduceerd in Azië en dat er geen sprake is van kinderarbeid en dat arbeiders een eerlijk loon krijgen en werken onder veilige arbeidsomstandigheden.

Tante Betsy valt strak op maat en alhoewel de 3XL staat voor maat 50/52, merk ik dat dit de beste maat voor mij is (ik draag normaal maat 48 ongeveer). Kan zijn dat dit voor jou natuurlijk weer helemaal anders is he! Tante Betsy is niet beoordeeld door Rankabrand.

Gudrun Sjödén

gudrun sjoden duurzaam en grote matengudrun sjoden duurzaam en grote maten

Gudrun Sjödén omschrijft zichzelf als een duurzaam merk als het gaat om gebruik van chemicaliën en plastic en het gebruik van eco-jersey. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van een code of conduct en daarin zijn afspraken gemaakt over de werkomstandigheden van het personeel. De kleurrijke ontwerpen van dit merk gaan tot en met maat xxl en dat staat voor maat 52/54.

Takko

Takko Fashion staat op de website van de FairWear-organisatie maar scoort bij Rankabrand dan weer label D (eerste mijlpalen bereikt, moet beter). Ze verkopen in ieder geval grote maten in de winkels. Er is een website, maar kopen doe je in de stenen winkels van Takko. Op de website vermeldt Takko over de certificaten waar dit bedrijf mee werkt.

Wil je zeker weten hoe je kleding wordt gemaakt?

maken hun collectie zelf in het atelier in de winkel! Dan heb je ook nog eens mooie, unieke stukken waar niet iedereen in loopt! En als dat nodig is, wordt het nog op maat gemaakt ook voor je!

Vul aan!

De kans is groot dat ik merken die duurzaam produceren voor grote maten ben vergeten. Laat het dan weten hieronder in een reactie of mail me hermina@wondervol.nl.