Een modetrend ontstaat niet zomaar. Een paar jaar geleden vond ik bijvoorbeeld de kleur lila lelijk. En nu het een modekleur is en ik het steeds meer om me heen zie, vind ik het opeens geweldig. En zo werkt dat ook met het lichaamsbeeld. Een betoog van Veerle Metten van Dik Gelukkig!

Een outfit dragen waarin je mijn buik heel duidelijk ziet, dat vind ik best wel spannend. Omdat mijn buik het lichaamsdeel is waar ik altijd het meeste problemen mee had (en heb). Maar dat begint stilaan te veranderen.

Waarom? Omdat ik zelf zo dikwijls andere mensen zie die hun buik ongegeneerd tonen. Ik zie bijvoorbeeld veel bloggers die een dikke buik hebben zoals ik en een strakke rok dragen. Hun outfit laat niets aan de verbeelding over en ik vind dat fantastisch!

Het nieuwe normaal

In het begin voelde ik me er nochtans ongemakkelijk bij. Want je dikke buik zo onbeschaamd tonen, dat doe je toch niet zomaar? Maar ondertussen heb ik het al zo dikwijls gezien, dat ik weet dat je zoiets natuurlijk wél zomaar kan doen. En hoe meer ik het zie bij anderen, hoe minder erg ik het vind bij mezelf.

Veerle Metten, Dik Gelukkig, representatie, dikke buik

Dat is de grote kracht van representatie.

En ondertussen kijk ik vol bewondering naar alle dikke mensen die strakke jurken en kokerrokken dragen. Ik vind het zo mooi. Tot ik zelf zoiets aantrek. Dan is het ding weer binnen de 10 seconden uit.

Niet vanwege mijn buik, want daar ben ik steeds minder onzeker over. Maar wel door mijn heupen – of eerder: mijn gebrek aan heupen.

Veel buik, geen heupen

Want kijk, bij mij zit alles op mijn buik. En daarna gaan mijn benen recht omlaag. Ik heb dus geen curvy rondingen die zo’n rok mooi uitvullen. Ik heb niet de glooiende vorm van een zandloperfiguur dat ik zo dikwijls zie op Instagram en in webshops. 

Ik vul met mijn heupen niets op. En als ik dat in de spiegel zie, dan vind ik dat niet mooi. Omdat ik het nergens zie in de media. Daar zie ik alleen maar volle billen en curvy rondingen. Geen twee stokken die in een appel gestoken zijn. En dus draag ik het niet, want aan dat beeld ben ik nog niet gewend.

Veerle Metten, Dik Gelukkig, representatie

Inspiratie door representatie

Voor mij is het echt duidelijk dat representatie een belangrijk element is als we meer mensen een beter lichaamsbeeld willen laten krijgen. Als alle vormen en maten getoond worden, dan geven we de boodschap dat er niet één soort lichaam het ‘goede’ is. Dat is een positieve kracht die volgens mij niet te onderschatten is.

En hoewel ik zelf graag de inspiratie zou zijn voor anderen, vraagt het voor mij veel moed om dat te doen. Ik probeer op dit moment om mijn buik meer te tonen op sociale media (en in real life) en dat vergt al heel wat. En mijn moed is niet eindeloos. Dus tot het zover is, hoop ik dat er anderen zijn die er wel aan toe zijn en de revolutie leiden.