Gastblog: Ik date en ik ben dik (en boven de 40)

Als je gaat daten, kun je weer geconfronteerd worden met je gewicht. Bij verschillende datingsites moet je je gewicht ook invullen. Maar ook als die afspraak er dan is gekomen, kan je gewicht zo maar onderwerp van gesprek zijn, zoals deze anonieme gastblogschrijfster dit zo geweldig heeft verwoord! Ik lees ook graag jouw ervaringen op dit gebied!!

dating vintage

“Je bent een flinke vrouw hè” Ja dat weet ik zelf ook dus.. . “Ik houd er wel van hoor.” Ja waarom zou je anders naast mij zitten. “Kun je wel twee uur achter elkaar lopen?” Pardon? Ik ben niet hoogbejaard nog heb ik een wandelstok of rollator. “Hoeveel weeg je 90/95 kilo? Ik weeg bijvoorbeeld 80 kilo, maar ben langer”

Ik denk (de volgende dag) “Hoe lang is je pik? En krijg je hem nog een beetje omhoog? Je bent natuurlijk al wat ouder hè al 53! Oh, je bent al tien jaar alleen? Dan is die zeker niet echt goed getraind? Kun je nog wel klaarkomen anders dan met de vertrouwde hand?

80 kilo

Maar ik zeg; “Ik weet mijn gewicht niet ik heb geen weegschaal, maar het is denk ik wel een beetje meer dan je denkt. Ik ben het laatste jaar trouwens behoorlijk wat afgevallen.” Zijn antwoord  “Hoe zou jij je voelen als je 80 kilo woog?” Ik zeg: “Nou dan ben ik heel erg dun en dat is niet echt realistisch. Je mag als je zo dik bent geweest als ik blij zijn als je 10% van je gewicht blijvend kwijt raakt. Let op, blijvend hè. Want afvallen is niet zo moeilijk, het eraf houden…blablabla. Waarom zeg ik dit?!! Waarom ga ik hier serieus op in? En vooral waarom krijg ik dit soort vragen??????

dating, overgewicht

Datingsite

Deze vragen werden mij niet gesteld door een goede vriend, noch door een bemoeizuchtige tante, die dan in ieder geval nog familie is. Maar door een man met een sociaal intelligent profiel op een datingsite. Bij de 1e date die nog geen anderhalf uur duurde. Ingeleid door de opmerking “Ik kijk altijd meteen of ik verliefd op iemand kan worden, in jouw geval is het een volmondig ja.”

Wij bleken een iets andere opvatting over verleiden en versieren te hebben.

Intimiderend

Als ik iemand leuk vind, dan wil ik dat die persoon zich prettig en op zijn gemak voelt, omdat ik hem aardig en aantrekkelijk vindt. En ook als ik meer tactisch denk en vooral wil dat hij mij leuk vindt, dan is een logische tactiek dat de andere persoon zich goed voelt over zichzelf én mij. Ik stel dus niet meteen vragen over iets verkleurde tanden, bedprestaties, vreemde kledingkeuze etc. Dat is persoonlijk, intiem, grenzeloos intimiderend en ondoelmatig.

too big for you

Flinke vrouw

Meneer ging nog even door “Wat vind je van mijn lichaam? Zo’n smal ventje en ik ben ook niet zo lang.” Terwijl hij dit zegt strekt hij zich iets uit op zijn stoel om mij een beter zicht te gunnen. Een stukje witte buik piept onder zijn trui uit. Tsja wat moet ik daarvan vinden? “Je hebt een leuk gezicht. En ik val niet zo op erg lange mannen, dus dat is ook een pluspunt.” Hij kijkt mij met ongeloof en vragende blik aan. Wil hij nu echt dat ik hier een oordeel over zijn lichaam en/of aantrekkelijkheid uit ga spreken? Ik ken hem nog geen uur! Ik zeg “Weet je, ik vind daar persoonlijk niet zoveel van.” En denk later na over mijn opvattingen hierover.

Obsessie met uiterlijk

Elk lichaam heeft zijn schoonheid en onvolkomenheden. Het gaat mij er meer om wat je met dat lichaam doet. Of je mij er prettig mee lief hebt of je lekker in je vel zit. Of het schoon en fris is, ja dat wel. Maar misschien mag ik als flinke vrouw alleen op flinke mannen vallen? En is dat dan omdat we dan een mindere soort zijn, die het maar met elkaar moet doen? Deze meneer prees zichzelf aan als empatisch en intelligent! Een obsessie met uiterlijk en dik en dun kon daar klaarblijkelijk aan toegevoegd worden.

 

Project

Of mag ik mij eigenlijk gelukkig prijzen dat iemand zich meteen zo uitspreekt? Dat ik niet gaandeweg de relatie ineens een dieetgoeroe of dikke mensen specialist aan mijn rok (maat 48) heb hangen? Wel als het de man in kwestie er inderdaad alleen maar om te doen is van mij een ‘project’  te maken. Ik zal die zielige, domme luie dikke wel eens helpen afvallen.

i am too wide for your narrow mind

Dik persoon

In de gevallen dat het eigenlijk helemaal niet zo’n groot issue voor hem is is het zó ontzettend jammer. Dit soort vragen hebben namelijk een keerzijde. Niet alleen ik word terug gebracht tot een één dimensionaal (dik) persoon, maar ook de vragensteller. Ik zie alleen nog een man die mij intimideert en maar één groot issue heeft. Terwijl  dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Hij doet mij én zichzelf tekort.

In dit geval kon ik toen ik naar de pont liep en hij ineens met de auto achter mij aanreed niet inschatten of hij dat deed uit aardigheid om als ik de pont mistte mij even thuis af te zetten. Of om te kijken hoe dik mijn kont is en of ik echt wel door kon lopen. Zo wil ik niet naar mensen kijken en ik wil ook niet dat ik zo bekeken word.

fat? too wide for your narrow mind

Tip voor de datende man!

Dus datende mannen die op vrouwen met rondingen vallen en die zichzelf ook graag laten zien als veelzijdig persoon. Zeg gerust iets aardigs over ons uiterlijk (niet gerelateerd aan onze omvang). En bewaar je eventuele bezorgdheid over ons overgewicht voor een latere ontmoeting en spreek vanuit je eigen gevoel. Wees je bewust dat het jouw issue is niet die van je partner. Zo kom je zelf ook echt veel beter tot je recht.

Nagekomen reactie

Dank voor de reacties onder deze blog! De anonieme blogster heeft behoefte om daar nog even op te reageren:

Leuk om de ervaringen van anderen te lezen. En geen zorgen ik heb ook hele leuke dates gehad! Hoewel de ware blijvende Jacob er nog niet bij zat. Maar hé, ik vind ook niet alle mannen maar leuk. Zelfs deze date was niet alleen negatief het was een onderhoudende man daarom was ik misschien wel des te verbaasder. Het is dus zeker niet mijn bedoeling om alle mannen over één kam te scheren. Vandaar ook mijn suggestie en tip aan de heren die ronde dames leuk vinden. Geef een compliment dat niet aan het gewicht gerelateerd is en wees je bewust van welke indruk je (onbedoeld) zelf wekt met dit soort impertinente vragen. Want ja dat ik geen vervolg date met deze man wilde had natuurlijk wel met de indruk die ik van  hem had gekregen door zijn rare vragen te maken.

Lomp

En ja de omschreven ontmoetingen ken ik ook hoor. De mannen die graag een keer met een ronde dame willen rollebollen benaderde mij ook. Veel mensen zijn ook gewoon heel lomp en niet serieus op zoek naar een relatie en op internet is dat net even wat makkelijker dan als je elkaar live ziet. Ook de heren die verbaasd zijn dat ik niet timide en onzeker ben ondanks mijn omvang ben ik in mijn leven menigmaal tegen het lijf gelopen. Dat is precies het soort kerel waar ik rondere dames wel voor wil waarschuwen. Ga er niet mee in zee want die willen je alleen overheersen en klein houden.

Dus dames die willen daten laat je niet ontmoedigen. Zoals in de reacties ook te lezen is zijn er ook succesverhalen.

Dat datingsites om je gewicht vragen vind ik ook irritant maar ook wel te begrijpen. Want laten we nu niet doen of uiterlijk er helemaal niet toe doet. Daar letten wij zelf ook op toch? Ik wel in ieder geval. Maar of het verplicht invullen van je gewicht effectief is is de vraag want hier smokkel je natuurlijk heel makkelijk wat kilo’s vanaf. Ja dat deed ik ook want ik heb geen zin in een vet fetisjist aan mijn rokje. Ik heb  vriendinnen gevraagd wat ze dachten dat ik woog en dat ingevuld. Mannen schijnen vaak over hun leeftijd te liegen en dames over het gewicht. En wat mij betreft kunnen ze beter om je kledingmaat vragen omdat je gewicht helemaal niet zoveel zegt.

Dikke mannen?

Ik ben trouwens wel benieuwd naar de reacties die dikke mannen krijgen op datingsites. Lezen die hier ook mee?

By |2016-10-26T19:29:55+00:0014 augustus 2013|alle artikelen, gastblogs, wondervol zijn|20 Comments

About the Author:

20 Comments

 1. Marjolein 14 augustus 2013 om 13:53

  Jeetje wat ben ik blij met mijn Lief die ik ook via een datingsite heb ontmoet. Als ik dit zo lees heb ik het wel makkelijk gehad. OK, ik had maar een paar dates, maar gelukkig monde er een snel uit in een relatie.
  Naast het gedrag van deze man vind ik ook de datingsite interessant. Wat is nou de toegevoegde waarde van het vermelden van je gewicht op je profiel? Alsof dat getal je iets gaat vertellen over iemand zijn karakter….

 2. Danig 14 augustus 2013 om 13:58

  Erg mooie blog! Zo herkenbaar!

  Ik ben ook aan het daten. Als jonge vollere meid is dat niet makkelijk.
  Je moet je postuur invullen…. Kies je voor ‘volslank’ of ‘zwaar’? Moet ik mijn gewicht neerzetten?

  Ik merk vaak aan mezelf dat ik bepaalde mannen al wegklik omdat ik ergens als vermoed dat zij niet op mijn ‘postuur’ zullen vallen. Dat is best hypocriet van mijzelf; eigenlijk oordeel ik net zo scherp als hen.
  Ik heb 2 relaties gehad met mannen die vielen op ‘vol’. Moet eerlijk zijn, je voelt je dan echt prettiger; een vriend die niet zeurt om een kilo meer of minder. Toch heb ik me altijd afgevraagd; doen ze het voor mij of voor mijn gewicht? Want, ook die personen bestaan. Mijn haren gaan recht overeind staan als mijn vriendin zegt; ‘mijn lover vindt dat ik wat moet afvallen…’

  Ergens word ik ook ongelukkig van de opmerking ‘je hebt een mooi koppie!’
  Oke, fijn.. Telt de rest niet dan? Een algemene ‘je ziet er leuk uit’ lijkt me ook weleens fijn!

  Vorige week een date gehad.. 3 uur voorbereidingstijd; in welke kleding lijk ik slank?
  Ik kies meestal maar voor zwart (duhh) en iets vrouwelijks.
  Als ik één ding geleerd heb van een volle vrouw zijn is dat je kleding moet dragen die je vormen flatteren.
  Ik heb een zandloper figuur met een taille, dus daar is op te anticiperen.

  Ergens weiger ik wel om me anders te voelen als ‘volle vrouw’, maar toch worden we in hokjes geplaatst.
  Grote maten afdeling, XXL, biggalicious (??!!)…

  Ik werk eraan trots te zijn op mijn volle figuur, maar stiekem hoop ik dan toch weleens de mannen te vinden die er openlijk voor uit komen dat zij op vol vallen. Want het lijkt bijna een taboe!

  Mooie blog.

  Danii

 3. Alexandra 14 augustus 2013 om 14:00

  Dit is voor mij eigenlijk helemaal niet zo herkenbaar. Ik heb ook op een datingsite gestaan met mijn maat 50. Ik kreeg eigenlijk alleen maar rare opmerkingen over mijn omvangrijke voorgevel. Ik heb twee keer een man ontmoet via deze site en geen van beiden maakten een issue van mijn overgewicht.
  Mijn eerste date liep uit op een flop, omdat hij mij te zelfverzekerd vond en daar hield hij niet van. Tja, misschien dacht hij dat iemand met mijn figuur heel onzeker zou zijn.
  Bij mijn tweede date was het raak. We zijn nu al drie jaar samen en nooit heeft hij een issue van mijn gewicht gemaakt. Hij wil niet eens weten hoe zwaar ik ben.
  Hij houdt gewoon van me om wie ik ben. Inclusief rodingen.

 4. Nicole 14 augustus 2013 om 14:00

  Hoi anoniem (en Hermina). Ik heb mijn vriend ook via internet leren kennen. Weliswaar niet via een datingsite.. maar toch. We waren al weken aan het whatsappen voor we elkaar daadwerkelijk zagen voor het eerst. Ik heb eerlijk tegen hem gezegd dat ik geen slanke den ben (ik heb maat 46) en dat als hij die zoekt, hij vooral verder moet zoeken omdat ik ook niet het idee heb dat ik ooit een ontzettende slanke den ga worden. En daar had hij geen enkele moeite mee. Hij zei ‘Ik wil niet mezelf vasthouden als ik mijn vriendin omhels’, En daarmee was het gedaan. Inmiddels zijn we erg gelukkig samen en zelfs verloofd.
  Moet zeggen dat ik in het verleden wel heb gedate via een datingsite en heb altijd eerlijk ingevuld ‘volslank’ te zijn. Mijn gewicht invullen heb ik nooit gedaan, om de simpele reden dat ik zelf mijn gewicht niet weet. Ik heb namelijk geen weegschaal. Dat soort lompe boeren als jij bent tegengekomen, heb ik gelukkig nooit ontmoet. Heel veel mannen houden wel van een vrouw met vormen, dus ik had geen moeite om een date te krijgen. Dat het uiteindelijk niets werd, had niets met mijn ronde vormen te maken. Heel erg vervelend dat je zo’n ervaring hebt gehad. Maar niet opgeven, er is echt wel een leuke kerel voor je!!

 5. desiree aalders 14 augustus 2013 om 14:12

  Oei wat een negatief stuk en zo ongelofelijk NIET herkenbaar.

  Vanuit mijn scheiding dacht ik achter de geraniums te verdwijnen, schreef me in op een datingsite waar je vooral geen foto’s hoefde te plaatsen, mijn zelfvertrouwen, wat mijn uiterlijk betrof was klein, erg klein. Mijn ex had me er door de jaren behoorlijk onder gekregen. Door te daten is dat helemaal veranderd. Ik ben mooi, ik word gewaardeerd, mijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen. Ik ben nog single en het leeuwendeel van de tijd ben ik daar blij mee en geniet ik met volle teugen. Ik ben veeleisend geworden. Ik ben dan misschien niet slank, maar wel mooi, leuk en interessant en niet zomaar iemand krijgt mij.

  Dit is een stuk, geschreven over 1 date, 1 belevenis, ik hoop dat je volgende date een betere ervaring oplevert en dat je daar dan weer een stukje over wilt schrijven.

 6. Jeannette 14 augustus 2013 om 14:34

  Ik durf me niet eens in te schrijven bij een datingsite vanwege mijn gewicht. Gezien de ervaringen die ik jaren geleden had met mannen die alleen op zoek zijn naar slanke vrouwen. Toen was ik zelfs slanker dan nu. (Maatje 46/48). maar als ik bovenstaande lees toch er maar weer eens voor gaan en zit het voornamelijk in mijn hoofd. Goed om dit ook eens te lezen

 7. Elly 14 augustus 2013 om 19:28

  Wat leuk geschreven!
  Echter voor mij niet herkenbaar (Maatje 46/48)…

  Door de jaren heen vele dates en kennismakingen gehad en werkelijk nog niet iemand tegen het lijf gelopen die dit soort vragen e.d. gaat stellen… Ik wil dan ook pleiten voor het niet over één kam scheren van mannen. Misschien is het aan te raden net iets langer met elkaar te mailen en flink wat foto’s met elkaar te delen voor je afspreekt. Zo haal je makkelijk de ‘rotte’ appels eruit… (om het oneerbiedig te zeggen).

 8. Barbara 14 augustus 2013 om 21:00

  Ik kan de naam van de blogger even niet vinden.Maar dat is nogal een negatief date.Bepaalde vragen kan je beter voor later bewaren en inderdaad val je op die persoon die daar achter zit en niet op maat 34 of maat 48. Die man lijkt haast net van de politie? Zulk soort vragen zou ik ook vervelend vinden en nogmaals,dat vind ik zeer zeker niet kunnen op een vaste date.Het gaat toch om kennismaking en niet om kilo’s?

  Danig,iedereen is op zijn manier mooi.Dat een lief vind dat iemand af moet gaan vallen bekijk ik van 2 kantenGaat het daarom dat een lief zich zorgen maakt om de gezondheid en er is een reden toe dan kan ik dat wel begrijpen.Maar geeft hij echter de hele tijd commentaar op het figuur en bemoeit zich ermee ja dan vind ik dat ook best irritant. Het is altijd de toon die de muziek maakt.En iedereen is op zijn manier mooi ongeacht zijn/haar maat.

 9. Barbara 14 augustus 2013 om 21:02

  Maar wat ik me afvraag is het dan echt van belang om lengte en gewicht op een dating-site te vermelden?

 10. Wondervol 15 augustus 2013 om 19:51

  De anonieme blogster heeft gereageerd op de reacties, zie onderaan de blog het nagekomen bericht!

 11. rik 19 september 2013 om 02:43

  De hele maatschappij maakt dik niet leuk, terwijl een vrouw die te slank is ook niet mooi is, er mag best wat aan zitten!

 12. rik 19 september 2013 om 02:44

  bijv op http://www.speedydating.nl is iedereen welkom

 13. Zeeuws-meisje 25 september 2013 om 10:25

  Ik heb via de site Rubensdating een x een date gehad. Ik vond het prettig dat bij deze site het gewicht er niet zo toe doet. Maar bij de desbetreffende date wel nog een x vermeld dat ik geen klein poppetje met maat 36 ben (42-44). Het zou natuurlijk niet moeten uitmaken maar om wederzijdse teleurstelling te voorkomen kan de andere persoon het maar beter weten toch? Ik zou het zelf ook wel willen weten als mijn date wat kilo’tjes zwaarder zou zijn. Onlangs via een reguliere datingsite een lieve schat ontmoet! Tis nog pril maar we hebben het heel leuk samen. Ook hier heb ik netjes vermeld welke maat ik heb. Maar het was geen issue voor hem. Hij heeft zelf ook liever iemand die geniet van het leven. We passen qua “maat” prima bij elkaar <3

 14. Pien 9 oktober 2013 om 20:03

  Misschien gekke vraag ik zoek mannen die van een maatje meer houden, omdat ik een discodating aan het organiseren ben voor mensen met een maatje meer.
  Maar ik kan ze niet bereiken zonder dat ik me inschrijf op een dating bureau.
  Ik wil alleen maar reclame maken en mannen vinden voor die disco, maar wordt op datingsbureau”s ervan af gegooid omdat ik reclame aan het maken ben ….Kan iemand me hier helpen om mannen te vinden

 15. Marnix 2 februari 2014 om 12:04

  Pien, zoek je nog een man? Je vraag is wel een paar maanden oud maar misschien is je discofeestje nog niet geweest.

 16. Joselijn 5 maart 2014 om 21:47

  Hallo, ik heb me ingeschreven op Flirt4fun.nl daar staat wel bij je profiel hoe je bouw is, maar geen kilogrammen. Het is een fijne site, er zitten veel mannen en vrouwen , allerlei leeftijden dus ruime keuze hahaha.
  Ik vind het ook prettig daar dat ik anoniem kan zijn , vooral in het begin is het handig. Ze hebben nu een actie , ik weet niet tot hoe lang. 1 euro voor 1 week. Profiel aanmaken is trouwens gratig.
  succes! gr, Joselijn

 17. linda 6 juli 2014 om 14:15

  Ik heb ook gemerkt dat veel mannen mij te zwaar vinden{ maar ook sommige die het mooi vinden} ik merk wel je word beoordeelt door je gewicht. En ook hoor ik je hebt een mooi koppie, de rest vinden ze te dik.Mijn mening is je word niet mooi gevonden door je gewicht. Ik ben al onzeker maar door sommige reakties van mannen helemaal { dan hoor ik dat ook soms via via.

 18. Esther hoogstraten 10 september 2018 om 16:28

  Hoi hoi ik ben Esther
  Wil graag een stevige man ontmoeten die van volslanke vrouwen en rondingen houden
  Die vrijgezel is lief trouw eerlijk en alles op oorden
  Meteen hopeloos verliefd op me is
  Een vriend voor me zoon en dochter
  Voor mijn zorgt
  Schiper of vrachtwagen bestuurt .dat is wat ik wil .

 19. Esther hoogstraten 10 september 2018 om 16:32

  Heel mooi

 20. Esther hoogstraten 10 september 2018 om 16:34

  Eerlijk en uit het hard

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.