Als je gaat daten, kun je weer geconfronteerd worden met je gewicht. Bij verschillende datingsites moet je je gewicht ook invullen. Maar ook als die afspraak er dan is gekomen, kan je gewicht zo maar onderwerp van gesprek zijn, zoals deze anonieme gastblogschrijfster dit zo geweldig heeft verwoord! Ik lees ook graag jouw ervaringen op dit gebied!!

dating vintage

“Je bent een flinke vrouw hè” Ja dat weet ik zelf ook dus.. . “Ik houd er wel van hoor.” Ja waarom zou je anders naast mij zitten. “Kun je wel twee uur achter elkaar lopen?” Pardon? Ik ben niet hoogbejaard nog heb ik een wandelstok of rollator. “Hoeveel weeg je 90/95 kilo? Ik weeg bijvoorbeeld 80 kilo, maar ben langer”

Ik denk (de volgende dag) “Hoe lang is je pik? En krijg je hem nog een beetje omhoog? Je bent natuurlijk al wat ouder hè al 53! Oh, je bent al tien jaar alleen? Dan is die zeker niet echt goed getraind? Kun je nog wel klaarkomen anders dan met de vertrouwde hand?

80 kilo

Maar ik zeg; “Ik weet mijn gewicht niet ik heb geen weegschaal, maar het is denk ik wel een beetje meer dan je denkt. Ik ben het laatste jaar trouwens behoorlijk wat afgevallen.” Zijn antwoord  “Hoe zou jij je voelen als je 80 kilo woog?” Ik zeg: “Nou dan ben ik heel erg dun en dat is niet echt realistisch. Je mag als je zo dik bent geweest als ik blij zijn als je 10% van je gewicht blijvend kwijt raakt. Let op, blijvend hè. Want afvallen is niet zo moeilijk, het eraf houden…blablabla. Waarom zeg ik dit?!! Waarom ga ik hier serieus op in? En vooral waarom krijg ik dit soort vragen??????

dating, overgewicht

Datingsite

Deze vragen werden mij niet gesteld door een goede vriend, noch door een bemoeizuchtige tante, die dan in ieder geval nog familie is. Maar door een man met een sociaal intelligent profiel op een datingsite. Bij de 1e date die nog geen anderhalf uur duurde. Ingeleid door de opmerking “Ik kijk altijd meteen of ik verliefd op iemand kan worden, in jouw geval is het een volmondig ja.”

Wij bleken een iets andere opvatting over verleiden en versieren te hebben.

Intimiderend

Als ik iemand leuk vind, dan wil ik dat die persoon zich prettig en op zijn gemak voelt, omdat ik hem aardig en aantrekkelijk vindt. En ook als ik meer tactisch denk en vooral wil dat hij mij leuk vindt, dan is een logische tactiek dat de andere persoon zich goed voelt over zichzelf én mij. Ik stel dus niet meteen vragen over iets verkleurde tanden, bedprestaties, vreemde kledingkeuze etc. Dat is persoonlijk, intiem, grenzeloos intimiderend en ondoelmatig.

too big for you

Flinke vrouw

Meneer ging nog even door “Wat vind je van mijn lichaam? Zo’n smal ventje en ik ben ook niet zo lang.” Terwijl hij dit zegt strekt hij zich iets uit op zijn stoel om mij een beter zicht te gunnen. Een stukje witte buik piept onder zijn trui uit. Tsja wat moet ik daarvan vinden? “Je hebt een leuk gezicht. En ik val niet zo op erg lange mannen, dus dat is ook een pluspunt.” Hij kijkt mij met ongeloof en vragende blik aan. Wil hij nu echt dat ik hier een oordeel over zijn lichaam en/of aantrekkelijkheid uit ga spreken? Ik ken hem nog geen uur! Ik zeg “Weet je, ik vind daar persoonlijk niet zoveel van.” En denk later na over mijn opvattingen hierover.

Obsessie met uiterlijk

Elk lichaam heeft zijn schoonheid en onvolkomenheden. Het gaat mij er meer om wat je met dat lichaam doet. Of je mij er prettig mee lief hebt of je lekker in je vel zit. Of het schoon en fris is, ja dat wel. Maar misschien mag ik als flinke vrouw alleen op flinke mannen vallen? En is dat dan omdat we dan een mindere soort zijn, die het maar met elkaar moet doen? Deze meneer prees zichzelf aan als empatisch en intelligent! Een obsessie met uiterlijk en dik en dun kon daar klaarblijkelijk aan toegevoegd worden.

 

Project

Of mag ik mij eigenlijk gelukkig prijzen dat iemand zich meteen zo uitspreekt? Dat ik niet gaandeweg de relatie ineens een dieetgoeroe of dikke mensen specialist aan mijn rok (maat 48) heb hangen? Wel als het de man in kwestie er inderdaad alleen maar om te doen is van mij een ‘project’  te maken. Ik zal die zielige, domme luie dikke wel eens helpen afvallen.

i am too wide for your narrow mind

Dik persoon

In de gevallen dat het eigenlijk helemaal niet zo’n groot issue voor hem is is het zó ontzettend jammer. Dit soort vragen hebben namelijk een keerzijde. Niet alleen ik word terug gebracht tot een één dimensionaal (dik) persoon, maar ook de vragensteller. Ik zie alleen nog een man die mij intimideert en maar één groot issue heeft. Terwijl  dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Hij doet mij én zichzelf tekort.

In dit geval kon ik toen ik naar de pont liep en hij ineens met de auto achter mij aanreed niet inschatten of hij dat deed uit aardigheid om als ik de pont mistte mij even thuis af te zetten. Of om te kijken hoe dik mijn kont is en of ik echt wel door kon lopen. Zo wil ik niet naar mensen kijken en ik wil ook niet dat ik zo bekeken word.

fat? too wide for your narrow mind

Tip voor de datende man!

Dus datende mannen die op vrouwen met rondingen vallen en die zichzelf ook graag laten zien als veelzijdig persoon. Zeg gerust iets aardigs over ons uiterlijk (niet gerelateerd aan onze omvang). En bewaar je eventuele bezorgdheid over ons overgewicht voor een latere ontmoeting en spreek vanuit je eigen gevoel. Wees je bewust dat het jouw issue is niet die van je partner. Zo kom je zelf ook echt veel beter tot je recht.

Nagekomen reactie

Dank voor de reacties onder deze blog! De anonieme blogster heeft behoefte om daar nog even op te reageren:

Leuk om de ervaringen van anderen te lezen. En geen zorgen ik heb ook hele leuke dates gehad! Hoewel de ware blijvende Jacob er nog niet bij zat. Maar hé, ik vind ook niet alle mannen maar leuk. Zelfs deze date was niet alleen negatief het was een onderhoudende man daarom was ik misschien wel des te verbaasder. Het is dus zeker niet mijn bedoeling om alle mannen over één kam te scheren. Vandaar ook mijn suggestie en tip aan de heren die ronde dames leuk vinden. Geef een compliment dat niet aan het gewicht gerelateerd is en wees je bewust van welke indruk je (onbedoeld) zelf wekt met dit soort impertinente vragen. Want ja dat ik geen vervolg date met deze man wilde had natuurlijk wel met de indruk die ik van  hem had gekregen door zijn rare vragen te maken.

Lomp

En ja de omschreven ontmoetingen ken ik ook hoor. De mannen die graag een keer met een ronde dame willen rollebollen benaderde mij ook. Veel mensen zijn ook gewoon heel lomp en niet serieus op zoek naar een relatie en op internet is dat net even wat makkelijker dan als je elkaar live ziet. Ook de heren die verbaasd zijn dat ik niet timide en onzeker ben ondanks mijn omvang ben ik in mijn leven menigmaal tegen het lijf gelopen. Dat is precies het soort kerel waar ik rondere dames wel voor wil waarschuwen. Ga er niet mee in zee want die willen je alleen overheersen en klein houden.

Dus dames die willen daten laat je niet ontmoedigen. Zoals in de reacties ook te lezen is zijn er ook succesverhalen.

Dat datingsites om je gewicht vragen vind ik ook irritant maar ook wel te begrijpen. Want laten we nu niet doen of uiterlijk er helemaal niet toe doet. Daar letten wij zelf ook op toch? Ik wel in ieder geval. Maar of het verplicht invullen van je gewicht effectief is is de vraag want hier smokkel je natuurlijk heel makkelijk wat kilo’s vanaf. Ja dat deed ik ook want ik heb geen zin in een vet fetisjist aan mijn rokje. Ik heb  vriendinnen gevraagd wat ze dachten dat ik woog en dat ingevuld. Mannen schijnen vaak over hun leeftijd te liegen en dames over het gewicht. En wat mij betreft kunnen ze beter om je kledingmaat vragen omdat je gewicht helemaal niet zoveel zegt.

Dikke mannen?

Ik ben trouwens wel benieuwd naar de reacties die dikke mannen krijgen op datingsites. Lezen die hier ook mee?