Het verschil tussen honger en de drang om te eten

Misschien heb je haar onlangs gezien in VROUW (dat magazine van de Telegraaf): singer/songwriter Lottie Mae Jones (31) uit Nijmegen. Lottie stond in de rubriek Metamorfose, waar vrouwen worden geportretteerd die een extreme verandering hebben doorgemaakt. Een paar jaar geleden had Lottie namelijk maat 38. Eventjes, want al snel zat ze weer op haar oude kledingmaat 54. Nu is haar maat 48. En dat is prima, vindt Lottie, want zij overwon het gevecht met eten.

Wondervol op de scooter bij Lottie Mae Jones, zangeres Nijmegen,

Ik spreek met Lottie af in haar stad, Nijmegen. We hebben al een poosje contact via social media en ik verheug me echt op onze ontmoeting. Ze wil me bij de parkeergarage ophalen op haar scooter. Dat lijkt me geen goed plan, twee van die wondervolle dames op een scooter… Maar Lottie lacht en zegt dat het allemaal goedkomt en daar vliegen we door de winkelstraat, wind door onze haren, langs de terrassen door Nijmegen! ūüôā

6 jaar en op dieet

We lachen heel wat af die avond bij een etentje op een terras. Het is een zwoele avond. Af en toe is het gesprek heel serieus. Lottie werd op haar zesde jaar naar een di√ętist gestuurd. ‘Toen ik ging beseffen wat het idee was, begon ik stiekem te snoepen. Ik ging in bad, vlak voordat we naar de di√ętist moesten, zodat we te laat zouden komen. Ik wist dat het geen leuke dag ging worden, als bij de di√ętist zou blijken dat ik was aangekomen.’

Lottie Mae Jones, zangeres

100 kilo afgevallen en aangekomen

Een periode met worstelen met eten breekt aan. ‘In een periode van ruim 25 jaar di√ęten ben ik wel 100 kilo afgevallen en weer aangekomen’. Lottie bezoekt ook de praatgroep van Anonieme Overeters. Het laatste dieet was via een kliniek. Ze valt in zes maanden tijd 60 kilo af. ‘Ik was superdun, ik woog 80 kilo en had maat 38. (Mijn¬†BMI was nog te hoog, maar de arts in die kliniek vond het niet verantwoord dat ik nog meer zou afvallen.) Opeens gingen mensen anders naar me kijken. De aandacht van mannen op straat, vond ik gewoon eng.’

Als je hieronder geen videoclip van Lottie Mae Jones ziet, klik dan op deze link naar YouTube.

De kleding die haar veel te groot is geworden, verkoopt ze allemaal. Daar heeft ze na een halfjaar alweer spijt van, want ze komt snel weer aan. ‘In die afbouwfase mocht ik weer brood eten en ik kon niet meer stoppen met eten.’

Je wordt weer ‘erg dik’

In de tijd dat Lottie snel groeit, krijgt zij te maken met heftige confrontaties met haar omgeving. ‘Een buurman met wie ik goed contact had zei: Je bent wel weer erg dik aan het worden. Het voelde als een klap in mijn gezicht. Bij de supermarkt waar ik altijd kwam, kreeg ik commentaar op de zak chips die ik er kocht.

Rust in mijn hoofd

Chips eet Lottie inmiddels niet meer. ‘Ik ben naar mijn lichaam gaan luisteren. Ik kwam erachter dat er bepaalde producten zijn, die drang oproepen om door te eten. Vroeger at ik graag een stokbroodje met kaas, komkommer en Aromat. Door die Aromat kon ik wel 4 stokbroden op.’ Lottie let nu op E-nummers, vooral de smaakversterkers en suiker. ‘Niet om af te vallen. Ik wilde rust in mijn hoofd. En ik wilde niet na een wijntje bang zijn dat ik weer aan zou komen.’

Lottie Mae Jones, zangeres

Lottie Mae Jones. Fotograaf: Femke de Schepper.

Met het schrappen van E-nummers en suiker uit haar voeding valt Lottie wel af. ‘Mijn huid is rustiger en mijn tandvlees ook. Ik slaap beter in en heb geen after dinner dip meer. Mijn collega’s vinden mij ook rustiger en ik voel me ook rustiger.’

Honger of de drang naar meer

Drang naar chocolade (‘Milka met zo’n koekje erin, dat was echt mijn lievelingschocola!’) heeft Lottie ook niet meer. ‘Als ik iets lekkers wil, koop ik noten, olijven of crackertjes met dat zout erop.’ Af en toe merkt ze nog hoezeer haar lichaam gewend is aan haar nieuwe eetpatroon.¬†‘Een poosje geleden at ik bij mijn buurvrouw. Als toetje had ze vruchtenyoghurt. Suikervrij!, zei de buurvrouw er trots bij. Vier¬†dagen ben ik in mijn hoofd met die yoghurt bezig geweest! Dat is het verschil tussen¬†honger en de drang om meer te willen eten.’

Lottie Mae Jones, zangeres, afvallen en weer aankomen

Missie

‘Ik kom met mijn verhaal ‘uit de kast’ omdat ik weet h√≥eveel mensen kampen met een eetprobleem, en met name h√≥eveel schaamte er voor is. Ik hoop √©cht dat ik mensen kan helpen met mijn verhaal. Ik voel dat als mijn missie en vanuit mijn eigen praktijk werk ik inmiddels als ervaringsdeskundige.’

Het interview op video dat VROUW magazine met Lottie maakte, is via deze link terug te zien.

Volg Lottie haar singer/songrwiter activiteiten via haar Facebookpagina.

About the Author:

Hermina
Hermina de Vries is de oprichter van Wondervol.nl. Haar levensmotto is: love your body, love your life!

7 Comments

 1. Pia Harrevelt 19 augustus 2015 om 07:54

  Wat word je dan opeens (eigen)wijs he, als je naar je lijf gaat luisteren. Als anti dieter vond ik jarenlang dat je alles moest/mogen eten. Vind ik nog steeds, maar ook ik ben mij nu er van bewust dat veel voeding een hoge dooreetfactor heeft.Met name suiker…Geef mij drie dagen chocola, noga en ijs en het zit in mijn systeem. Moo1 verhaal Lottie. Herkenbaar voor veel mensen denk ik en leerzaam. Heft in eigen hand. Top gedaan!

 2. nella 19 augustus 2015 om 08:07

  hoi wat een herkenbaar verhaal ik ben ook flink afgevallen van de 160 naar de 80 met hulp van een maagbandje .nadat ik de 80 had behaald ging ik toch weer dingen proberen hier een koekje daar een snack en ja zo kwamen er toch weer kilo s bij helaas sinds twee jaar stond mijn bandje open en vorige week is hij helemaal verwijderd, ik heb ook best veel in mijn hoofd geworsteld maar op een gegeven moment is het goed gekomen ben ik een sport gaan zoeken wat ik leuk vond en niet omdat dat zo goed is voor om……
  nu zit ik op bokstraining helemaal mijn ding en ben aan het hardlopen en vind het gewoon leuk maar dat moet ook en het eten is langzamer had ook weer goed gegaan en heb ook zo iets van ik wil graag afvallen voor mijn gezondheid en niet meer omdat ……en dat is al een hele voor uit gang
  veel succes bij alles wat je doet en prettige dag verder

  groetjes Nella

 3. Patries 19 augustus 2015 om 08:36

  Zo herkenbaar dit. Na onontdekte qkoorts die pas jaar later werd ontdekt toen ik kinkhoest had, was ik doodmoe en bleef eten. Ben in een paar jaar tijd veel aangekomen. Ondanks dat ik bij een obesitaskliniek in behandeling was. Sinds november vorig jaar eet ik via een voedingsplan van metabolic balance. Dit houdt in vers voedsel, alles zonder suiker en persoonlijk op jouw metabolisme. Ik eet af toe wel iets lekkers met suiker maar kies dan voor ambachtelijke pure producten. Daarna blijft de suiker roepen in mijn hoofd. Ook mijn huid is beter en ik voel beter. Probleem is dat overal suiker in zit en je heel goed moet zoeken en opletten. Zou fijn zijn als de overheid daar iets aan deed!

 4. wanda 19 augustus 2015 om 10:48

  Hallo Lottie, en ga je nog steeds naar de meetings van de OA?

 5. Jessica 19 augustus 2015 om 11:14

  Mooi om te lezen.
  Ik hoop dat ik ooit zover kom. Ben nu bezig met een gezonde voedingspatroon maar ik blijf het lastig vinden. Ik ben geen gekookte groente aardappel eter al m’n hele leven niet zelfs tot kokhalzen aan toe. Weet niet goed of dit psychische is en durf niet goed hiermee naar de arts te gaan. (schaam moment) voor m’n kinderen doe ik vaak alsof ik geen honger heb en dan als ze slapen eet ik een cracker.
  Toch maar hopen om het knopje te kunnen vinden en deze voorgoed eens om te kunnen zetten.
  Bedankt voor je verhaal

 6. Lottie 19 augustus 2015 om 13:47

  Dankjewel allemaal voor jullie lieve berichtjes, fijn als het voor anderen iets kan betekenen. Wanda; ik ga n√ļ niet meer naar de AO, maar ik vond het een hele bijzondere en prettige manier om met elkaar het gevecht met eten te delen. Het is een eenzame strijd, en door het daar te delen wordt het in ieder geval minder eenzaam. Ik vind het z√©√©r aan te raden. Mocht je nog vragen hebben, schroom niet, voeg me toe op facebook en stuur een pbtje of mail me info@lottiemaejones.nl
  Liefs

 7. Barbara 19 augustus 2015 om 20:54

  Bedankt voor je openheid en je verhaal Lottie!Ik herken het dan wel niet maar vind het ook belangrijk om me in andere onderwerpen te verdiepen.Ik ben ook ervan overtuigd dat je mensen me je ervaring kunt helpen.Goed en duidelijk geschreven!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.