Misschien heb je haar onlangs gezien in VROUW (dat magazine van de Telegraaf): singer/songwriter Lottie Mae Jones (31) uit Nijmegen. Lottie stond in de rubriek Metamorfose, waar vrouwen worden geportretteerd die een extreme verandering hebben doorgemaakt. Een paar jaar geleden had Lottie namelijk maat 38. Eventjes, want al snel zat ze weer op haar oude kledingmaat 54. Nu is haar maat 48. En dat is prima, vindt Lottie, want zij overwon het gevecht met eten.

Wondervol op de scooter bij Lottie Mae Jones, zangeres Nijmegen,

Ik spreek met Lottie af in haar stad, Nijmegen. We hebben al een poosje contact via social media en ik verheug me echt op onze ontmoeting. Ze wil me bij de parkeergarage ophalen op haar scooter. Dat lijkt me geen goed plan, twee van die wondervolle dames op een scooter… Maar Lottie lacht en zegt dat het allemaal goedkomt en daar vliegen we door de winkelstraat, wind door onze haren, langs de terrassen door Nijmegen! ūüôā

6 jaar en op dieet

We lachen heel wat af die avond bij een etentje op een terras. Het is een zwoele avond. Af en toe is het gesprek heel serieus. Lottie werd op haar zesde jaar naar een di√ętist gestuurd. ‘Toen ik ging beseffen wat het idee was, begon ik stiekem te snoepen. Ik ging in bad, vlak voordat we naar de di√ętist moesten, zodat we te laat zouden komen. Ik wist dat het geen leuke dag ging worden, als bij de di√ętist zou blijken dat ik was aangekomen.’

Lottie Mae Jones, zangeres

100 kilo afgevallen en aangekomen

Een periode met worstelen met eten breekt aan. ‘In een periode van ruim 25 jaar di√ęten ben ik wel 100 kilo afgevallen en weer aangekomen’. Lottie bezoekt ook de praatgroep van Anonieme Overeters. Het laatste dieet was via een kliniek. Ze valt in zes maanden tijd 60 kilo af. ‘Ik was superdun, ik woog 80 kilo en had maat 38. (Mijn¬†BMI was nog te hoog, maar de arts in die kliniek vond het niet verantwoord dat ik nog meer zou afvallen.) Opeens gingen mensen anders naar me kijken. De aandacht van mannen op straat, vond ik gewoon eng.’

Als je hieronder geen videoclip van Lottie Mae Jones ziet, klik dan op deze link naar YouTube.

De kleding die haar veel te groot is geworden, verkoopt ze allemaal. Daar heeft ze na een halfjaar alweer spijt van, want ze komt snel weer aan. ‘In die afbouwfase mocht ik weer brood eten en ik kon niet meer stoppen met eten.’

Je wordt weer ‘erg dik’

In de tijd dat Lottie snel groeit, krijgt zij te maken met heftige confrontaties met haar omgeving. ‘Een buurman met wie ik goed contact had zei: Je bent wel weer erg dik aan het worden. Het voelde als een klap in mijn gezicht. Bij de supermarkt waar ik altijd kwam, kreeg ik commentaar op de zak chips die ik er kocht.

Rust in mijn hoofd

Chips eet Lottie inmiddels niet meer. ‘Ik ben naar mijn lichaam gaan luisteren. Ik kwam erachter dat er bepaalde producten zijn, die drang oproepen om door te eten. Vroeger at ik graag een stokbroodje met kaas, komkommer en Aromat. Door die Aromat kon ik wel 4 stokbroden op.’ Lottie let nu op E-nummers, vooral de smaakversterkers en suiker. ‘Niet om af te vallen. Ik wilde rust in mijn hoofd. En ik wilde niet na een wijntje bang zijn dat ik weer aan zou komen.’

Lottie Mae Jones, zangeres

Lottie Mae Jones. Fotograaf: Femke de Schepper.

Met het schrappen van E-nummers en suiker uit haar voeding valt Lottie wel af. ‘Mijn huid is rustiger en mijn tandvlees ook. Ik slaap beter in en heb geen after dinner dip meer. Mijn collega’s vinden mij ook rustiger en ik voel me ook rustiger.’

Honger of de drang naar meer

Drang naar chocolade (‘Milka met zo’n koekje erin, dat was echt mijn lievelingschocola!’) heeft Lottie ook niet meer. ‘Als ik iets lekkers wil, koop ik noten, olijven of crackertjes met dat zout erop.’ Af en toe merkt ze nog hoezeer haar lichaam gewend is aan haar nieuwe eetpatroon.¬†‘Een poosje geleden at ik bij mijn buurvrouw. Als toetje had ze vruchtenyoghurt. Suikervrij!, zei de buurvrouw er trots bij. Vier¬†dagen ben ik in mijn hoofd met die yoghurt bezig geweest! Dat is het verschil tussen¬†honger en de drang om meer te willen eten.’

Lottie Mae Jones, zangeres, afvallen en weer aankomen

Missie

‘Ik kom met mijn verhaal ‘uit de kast’ omdat ik weet h√≥eveel mensen kampen met een eetprobleem, en met name h√≥eveel schaamte er voor is. Ik hoop √©cht dat ik mensen kan helpen met mijn verhaal. Ik voel dat als mijn missie en vanuit mijn eigen praktijk werk ik inmiddels als ervaringsdeskundige.’

Het interview op video dat VROUW magazine met Lottie maakte, is via deze link terug te zien.

Volg Lottie haar singer/songrwiter activiteiten via haar Facebookpagina.