Ohja, dat verwijt heb ik ook wel eens gekregen hoor. Dat ik met mijn blog obesitas aan het verheerlijken ben. Veerle Metten van Dik Gelukkig vindt daar wat van. Lees haar gastblog hieronder.

Veerle Metten, Dik Gelukkig, obesitas verheerlijken

Obesitas verheerlijken

Het is zo mooi om te zien dat steeds meer mensen gelukkig zijn met zichzelf en hun lichaam. Body positivity groeit en geeft veel vrouwen weer kracht! Een foto van jezelf tonen met alle imperfecties is dapper. Behalve als je dik bent natuurlijk, want dan ben je obesitas aan het verheerlijken.

Dat zinnetje ben je ongetwijfeld al weleens tegengekomen als je door de commentaren scrolt van een positief artikel over een dikke vrouw: ‘Ja, ik ben helemaal voor body positivity, maar zó dik is gewoon niet gezond.’

Vanaf een bepaald gewicht ben je dus niet meer jezelf en je lichaam aan het accepteren, maar ben je obesitas aan het verheerlijken.

Negatieve gevolgen

Ik begrijp natuurlijk waar dit vandaan komt. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin we al jarenlang de boodschap krijgen dat dik zijn ongezond is. Dik zijn mag dus niet geassocieerd worden met iets positiefs, want dan ga je mensen aanmoedigen om ongezond te leven.

Maar wat ik niet begrijp, is dat we dan wel het slankheidsideaal mogen verheerlijken, terwijl daar ook nog niet veel goeds uit voortgekomen is.

Het resultaat daarvan is namelijk dat mensen steeds zwaarder geworden zijn, dat kinderen meer schrik hebben om dik te worden dan om kanker te krijgen, en dat generaties vrouwen zich dagelijks zorgen maken over hoe ze eruitzien.

Is dat dan gezond?

Een uitstervende soort

Bovendien klinkt de paniek dat we ‘obesitas verheerlijken’ alsof de slanke vrouw ineens een minderheid is in het medialandschap en in onze maatschappij. Terwijl ik nog altijd het tegenovergestelde zie.

Veerle Metten, Dik Gelukkig, obesitas verheerlijken

In de magazines die ik in de winkelrekken voorbijloop, staan nog altijd slanke deernen op de cover. In films wacht ik nog altijd op dikke acteurs die een diepgaande rol krijgen. En in de winkelstraten vind ik in de meerderheid van de kledingwinkels nog altijd geen outfit die me past.

Dus nee, een plussize model twee keer per jaar op een cover zetten, heeft het slankheidsideaal nog lang niet verdrongen.

Zoveel invloed heeft body positivity toch nog niet.

Meer menselijkheid

Natuurlijk is er wel wat aan het bewegen. Er komt meer aandacht voor mensen met een maatje (of twee) meer die wél gelukkig zijn met hoe ze eruitzien. En dat zorgt ervoor dat dikke mensen eindelijk een gezicht krijgen.

Want tot nu toe werden we vooral gedehumaniseerd.

Denk maar aan de foto’s van dikke mensen zonder hoofd die verschijnen bij elk artikel dat gaat over gewicht. Of dat de woorden ‘obesitas’ en ‘epidemie’ altijd in dezelfde zin genoemd worden. We zijn geen  mensen meer, maar een hoopje statistieken. En dat zorgt ervoor dat het stigma naar dikke mensen toe kan blijven bestaan in onze maatschappij. Want als je geen mens bent, dan kan je toch niet gekwetst worden?

Door ons weer een gezicht te geven, tonen we dat we niet alleen maar een cijfertje zijn, maar gewone mensen die het ook verdienen om te leven in een lichaam waar geen oorlog tegen gevoerd wordt.

Mijn lichaam is het waard

Want mijn lichaam verdient het om verheerlijkt te worden.

Mijn lichaam dat al 35 jaar bij me is en dat ervoor zorgt dat ik kan genieten van elke dag.

Mijn lichaam dat nog altijd voor me klaarstaat, ondanks dat ik haar jarenlang verwaarloosd en genegeerd heb. Mijn lichaam dat nooit een complimentje gehad heeft, omdat ze niet paste binnen een onbereikbaar ideaalbeeld.

Ik verheerlijk elk moment dat ik leef met en in mijn lichaam. Ik verheerlijk dat ik ondanks de haat die ik voor haar gevoeld heb, nu eindelijk weer liefde voel. Ik verheerlijk dat ze nog altijd bij me is, dat we samen van ver gekomen zijn en dat we nu eindelijk gelukkig zijn met elkaar.

En als dat betekent dat ik obesitas aan het verheerlijken ben, dan heb ik daar helemaal geen problemen mee.

Volg Veerle

Meer weten van Veerle? Volg haar blog! En op Facebook!