Aileen Out is de schrijver van het boek Strakke Rondingen. Ze blogt onder de naam Pretty Business over zakelijke outfits voor wondervolle vrouwen en inbetweenies. In deze gastblog schrijft zij over de struggle van een wondervolle vrouw in de paskamer.

Aileen Out, Strakke Rondingen, Pretty business

Aileen Out

Waar ben ik aan begonnen?

‘Wat voor werk doe jij?’ Twee mooie ogen kijken mij vragend aan. ‘Ik werk bij een overheidsinstantie aan veranderingsprocessen. Daarnaast heb ik een blog, wat tevens mijn bedrijf is en schrijf ik een boek.’

Terwijl ik dit zeg bedenk ik mij dat de volgorde niet juist is, ik heb zoveel verlof opgenomen waardoor ik eigenlijk alleen maar met mijn boek bezig ben. En ik ben moe, kapot van alle nachten doorwerken. Waar ben ik aan begonnen?

Strakke Rondingen

Voordat mijn gedachten kunnen wegdwalen, vraagt ze waar mijn boek over gaat. ‘Ik schrijf een modeboek voor volle vrouwen; Strakke Rondingen. Daarin adviseer ik aan de hand van verschillende figuurtypen hoe vrouwen zich het beste kunnen kleden. Ook ga ik in op issues waar volle vrouwen mee te maken hebben.’

Openhartig

Ik zie dat ik nu haar volle aandacht heb. Ze gaat meteen rechtop zitten en ik zie dat ik iets in haar heb geraakt.  Ze vertelt mij openhartig over alle problemen die ze ervaart tijdens het kopen van kleding. Hoe gek het ook klinkt, ik geniet ervan. Ik zie een vrouw die zichzelf kwetsbaar opstelt, die zich bloot durft te geven aan mij. Ik voel mij vereerd en ben ook trots op haar. We hebben elkaar net pas ontmoet en ze durft haar problemen aan mij te vertellen. De gedachte dat dit komt door mijn boek geeft mij tegelijk een enorme hoeveelheid energie. Want hier doe ik het voor, om volle vrouwen te helpen. Het motiveert mij.

‘Mijn vriend snapt mij niet. Hij begrijpt niet hoe lastig het is om kleding te kopen. Hoe frustererend het is om constant op zoek te moeten gaan naar een broek die past en een blouse die wél dicht gaat.’

De confrontatie

Ik zie de wanhoop in haar ogen terwijl ze haar verhaal vertelt. Ik knik instemmend. Ja, ik begrijp haar frustratie en vertel dat ik ook altijd alleen ga winkelen. Gewoon, omdat de confrontatie soms al erg genoeg is. Daar hoeft niemand bij te zijn.

We praten verder over kleding. Ze vertelt mij over het feit dat ze maar één type broek draagt omdat ze de rest niet past. Dat ze eigenlijk maar een bh heeft die echt goed zit, dat ze soms zelfs een babydoll draagt omdat deze wel goed zit.

Ze snappen er meestal niets van

‘Ik heb wel eens gehuild in een paskamer’, zegt ze. Ik word stil. Deze zin komt keihard binnen. Ze vertelt dat er weinig verkoopsters in winkels rondlopen die de frustraties van volle vrouwen werkelijk snappen.

Cover Strakke Rondingen - Wondervol

‘Ze hebben geen verstand van lichaamstypen en komen daardoor steeds met de verkeerde kledingstukken. Bovendien lopen ze ook nog eens zomaar je paskamer binnen. Zonder te vragen!’ Ik knik instemmend en vertel haar dat ze echt niet de enige vrouw is die deze problemen ervaart. Ik herken haar verhaal en hoor vaker van dames dat ze ontevreden zijn over het winkelpersoneel omdat ze niet kijken naar het lichaam van de klant.

Een spiegel, een lichaam en kleding

Wanneer ik op de fiets naar huis rijd, denk ik na over het gesprek. Hoeveel vrouwen zullen er wel eens huilen in een paskamer? Ik denk dat het er veel zijn. Deze kleine hokjes zorgen keer op keer voor een confrontatie met je emoties en diepste onzekerheden. Niets is zo direct als een spiegel, jouw lichaam dat enkel gehuld is in ondergoed en kleding waarvan jij hoopt dat het je mooi zal staan. Bij veel dames zorgen deze drie dingen los van elkaar al voor spanningen. Laat staan dat jij ze alle drie in één keer bij elkaar treft in een minihokje, midden in een winkel.

En als klap op de vuurpijl kan er ieder moment een dame het gordijn opentrekken om vragen te stellen en in het ergste geval ongevraagd te oordelen over wat jij hebt aangetrokken. Om nog maar te zwijgen over de vraag of je misschien even uit hokje zou willen komen zodat je de kleding vanaf een afstand in de spiegel kunt bekijken…

Help!

Lingeriewinkels zijn in de meeste gevallen iets subtieler. De verkoopsters vragen vaak of ze mogen kijken want ze gaan er niet vanuit. Soms is er zelfs een handige knop waar je op kunt drukken zodat je zelf kunt bepalen wanneer jij hulp nodig hebt.

In mijn ogen wordt deze kleine ruimte onderschat, door verkoopsters en soms ook door de klanten. Sterker nog, als klant kun je van tevoren ook lastig inschatten hoe jij je voelt in het pashokje. Afgezien van de spiegel, jouw lichaam en de kleding spelen er meer factoren een rol. Denk hierbij aan de grootte van het hokje, de belichting en de eventuele aanwezigheid (of het ontbreken) van een krukje. En, niet in de laatste plaats, hoe jij je voelt die dag.

Subtiele benadering

Ik denk dat het voor veel klanten een verademing zal zijn als zij in een kledingwinkel op dezelfde subtiele manier worden benaderd als in een lingeriewinkel. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid klanten die met plezier nog eens terug willen komen.

Ik ben benieuwd of jij wel eens hebt gehuild in een paskamer. En hoe ga jij hiermee om?

Aileen Out schrijft blogs op haar website prettybusiness.nl. Daarnaast is zij auteur van het eerste Nederlandstalige plus size modehandboek Strakke Rondingen, te koop via bol.com (aff.)