Veerle Metten is body positive-activist en blogger op Dik Gelukkig. Daar leert ze hoe je de focus kan verleggen van afvallen naar een positief zelfbeeld opbouwen, zodat je je weer goed in je vel voelt en onvoorwaardelijk jezelf durft zijn.

Veerle blogt geregeld voor Wondervol en op zondag 27 mei is zij mijn Wondervol Talkshowgast bij Paprika in Oostende. In onderstaande gastblog vraagt Veerle zich af hoe body positive diëten eigenlijk is.

Veerle Metten van Dik Gelukkig over dieten

Diëten werkt niet! Dat roepen tegenwoordig meer en meer mensen. Maar ik heb de indruk dat er een nieuwe definitie van diëten bestaat.

Diëten, dat is wat je doet als je niet tevreden bent met je lichaam en op korte tijd kilo’s wilt verliezen. Het zijn die crashdiëten die iedereen vroeger deed. Heel ongezond en ze werken helemaal niet.

Maar als je wilt afvallen om gezonder te worden, dan ben je heel inspirerend je levensstijl aan het veranderen. Dat is een plan op lange termijn en dat werkt wél.

Morele superioriteit

Tegenwoordig lijkt het alsof de ene manier van afvallen als ‘slecht’ gezien wordt en de andere als ‘goed’. Als je het enkel doet om esthetische redenen, nee, dan ben je verkeerd bezig. Als je het doet om gezonder te worden, ja, dat is bewonderenswaardig.

Maar is het ene echt beter dan het andere? Ik vind van niet. Bij heel wat mensen lijkt nochtans het idee te leven dat je een beter mens bent, als je maar afvalt voor de juiste redenen.

En zo komt er dus stilaan een moreel verschil tussen de dame die wil afvallen omdat ze haar buik niet mooi vindt en de vrouw die minder wil wegen om achter haar kinderen aan te kunnen hollen in het park.

(On)begrip

Voor mij is er geen verschil: wie als doel heeft om af te vallen staat op dieet, ongeacht voor welke reden je het doet, en het ene is niet beter dan het andere.

Dat is trouwens geen oordeel, laat dat heel duidelijk zijn. Ik begrijp waarom dikke mensen willen afvallen en op dieet gaan. Ik snap dat en ik heb er alle begrip voor.

Waar ik niet blij mee ben, is dat onze maatschappij ons heeft geleerd dat het zowat een verplichting is om te willen afvallen als je dik bent. Dat we ons ervan hebben laten overtuigen dat je niet dik én gelukkig kan zijn. Dat één enkel cijfertje op de weegschaal genoeg is om de volledige waarde van jou als persoon te bepalen.

Magazines over afvallen

 

Tegenstrijdige berichten

En hoewel we in de media steeds vaker te horen krijgen dat we van onszelf mogen houden zoals we zijn, inclusief al onze ‘minpuntjes’, blijven we geconfronteerd worden met de boodschap dat afvallen belangrijk is.

Alleen doe je dat nu niet meer door te diëten, maar door natuurlijke voeding te kopen en intuïtief te eten. Je doet het voor jezelf en om gezonder te worden, niet voor anderen.

Ze roepen dat afvallen om je goed in je vel te voelen lekker body positive is, maar dat je het zeker niet moet doen omdat je niet tevreden bent over je lichaam. Om je dan twee minuten later te vertellen hoe je je lichaam bikiniklaar kan krijgen voor de zomer die eraan komt …

De enige optie

Het idee dat afvallen de enige optie is als je dik bent, zit diepgeworteld in ons sociale systeem. En zolang dat zo is, maakt het niet uit of je iets een dieet noemt of niet, want de onderliggende gedachte blijft: dik zijn mag niet.

Door het nu zo te draaien dat je alleen maar mag en kan afvallen als je het doet om de juiste redenen, is opnieuw een manier om dikke mensen erop te kunnen wijzen dat ze iets fout doen.

En dat vind ik persoonlijk veel erger dan iemand die beslist om op dieet te gaan, omdat ze liever in een maatje minder past.

Meer lezen van Veerle Metten? Check haar blog

Dik Gelukkig

Kom naar de Wondervol Talkshow zondag 27 mei bij Paprika Oostende, waar Veerle mijn talkshowgast is!