Colette Edelenbosch biedt yoga aan speciaal voor wondervolle vrouwen. Onder de naam Volop Yoga geeft zij yogalessen in Culemborg. In deze gastblog vertelt Colette over het hebben van verwachtingen. En hoe fijn het is om ook eens helemaal niets te verwachten!

Op de besloten facebookgroep van Wondervol postte iemand een tijdje terug de vraag: ‘Welke dingen doe of ben jij die de maatschappij niet van dikke(re) mensen verwacht?” Een uitdagende vraag en een stroom van reacties. Veel mensen blijken sportief, actief, gezond en bewust in het leven te staan. En allemaal verwachten we kennelijk, dat anderen dat niet van ons verwachten… 

Gek ding is dat eigenlijk, ‘verwachtingen’. Je denkt te weten hoe iets is of hoe anderen denken – en vervolgens kleurt dat jouw ervaring in het hier en nu…

volop yoga, yoga voor volle vrouwen

Toen ik nog onzeker was over mijn lijf en in therapie ging om met mijn eetverslaving om te leren gaan, bedacht ik op een dag: ooit word ik de eerste dikke yogajuf van Nederland… Die wens stond natuurlijk ból van de verwachtingen: het beeld dat ik zélf van yoga had (namelijk dat yoga vooral bedoeld is voor slanke, vegetarische, ontspannen, lenige vrouwen); de verwachting dat anderen hetzelfde beeld hadden – en dat zij dan ook iets van mij zouden vinden (hé, doet zij dat? Wat stoer / raar / knap / onverwacht…)

Yoga: bewegen zonder verwachtingen

Yoga leerde mij om mijn verwachtingen te onderzoeken en los te laten. Als ik mij voorover buig met de verwachting dat ik een stijve rug heb, dat mijn buik in de weg zit en dat ik niet bij mijn voeten kan – dan zal mijn ervaring waarschijnlijk precies dát zijn: bah, wat is mijn rug stijf – ik heb last van mijn buik – zie je wel, ik kan niet bij mijn voeten….

voorover buigen

Maar beweeg ik met een open blik – een beetje speels, nieuwsgierig, alsof ik het voor het eerst doe – dan wordt het een ontdekkingsreis! Hé, verrek, de manier waarop het gewicht over mijn voeten verdeeld, verandert zodra ik voorover hel… goh, er is een spier aan de achterkant van mijn benen die ik aanspan, kan ik die vrij laten? – hee, dat geeft een beetje meer ruimte… en wat bijzonder: de beweging van mijn adem voel ik mee-bewegen in mijn rug… En mijn handen zweven ergens tussen mijn schouders en de grond… dat maakt niet meer uit, omdat ik mezelf de ruimte geef om te ervaren wat er is.

In het dagelijks leven

Het leuke is dat ik dat nu niet meer alleen op de mat, maar ook steeds vaker in mijn dagelijks leven kan toepassen. Nog steeds verwacht ik van alles – dat ik nat word als ik door de regen naar huis fiets, dat ik opknap als ik in de kantine iets lekkers koop, dat er mensen even op zullen kijken als ik een yogaruimte binnenstap.

Colette, volop yoga

Ik heb gemerkt dat het ook heel fijn is om af en toe bewust mijn verwachtingen te laten varen en de dingen op me af te laten komen zoals ze écht zijn. Dan merk ik op dat het best een lekker gevoel is om tegen de wind in te zwoegen en te voelen dat ik lééf. Dat ik de smaak van een mierzoete mars éigenlijk helemaal niet lekker vind. En dat de mensen in de yogaruimte vooral bezig zijn met zichzelf en helemaal niet met mij.

Ik rol mijn mat uit, sluit mijn ogen en adem diep in en uit. We zien wel, het komend uur verwacht ik even niets…

Zie ook: