Kleur- en kledingtips voor grote maten

Wat kleedt slank af? En wat moet je juist niet doen als je een wondervolle vrouw bent? Bij een make-upavond bij kledingzaak Oopz in Lochem kwam ik imagocoach Debbie Kotteman tegen. Zij heeft een aantal handige tips en trucs op een rij gezet.

[photopress:foto_debbie_witte_jasje_resize_1.jpg,full,centered]

Je bent zoals je bent, je hebt wat je hebt! En (bijna) niemand is perfect en al helemaal niet als je door je eigen ogen naar jezelf kijkt. Bijna iedereen heeft wel iets wat ze minder mooi vindt aan zichzelf. Dat staat helemaal los van de kledingmaat. Gelukkig hebben we ook allemaal mooie dingen bij ons. Dingen die je wel waardeert van jezelf. Je gezicht, je ogen, je benen, je taille, je boezem, noem maar op.

Kijk eens op een andere manier naar jezelf. Wat vind ik wel mooi aan mezelf en hoe kan ik daar meer accent op leggen? En vergeet niet dat je altijd een keuze hebt. Je kunt je richten op je minpunten of focussen op je pluspunten.

[photopress:ermou_matfashion_diva.jpg,full,centered]

Met kleding en accessoires beïnvloed je meer dan je denkt. Bovendien is op deze manier naar jezelf kijken ook nog veel leuker. Dus laat maar zien wat je hebt en laat mensen er naar kijken. Aan jou de keuze!

Iedere vrouw is gebouwd zoals zij gebouwd is. De een heeft weinig taille, de ander veel of helemaal geen taille. De maat van de kleding doet er niet toe. Het is de bouw die bij jou hoort. Of je nu 40, 90 of 110 kilo weegt, eenmaal taille altijd taille. Het hoort bij jou. Dus ook voor de vollere dames geldt laat zien wat je hebt en verstop je pluspunten niet onder wijd vallende tunieken. Dat is zelfs jammer, doordat je eerder voller dan slanker lijkt.

[photopress:carmakoma4.jpg,full,centered]

Zwart of zwart of toch wat anders……
Zwart, zwart, zwart en nog eens zwart, het liefst zomer, winter, lente en herfst. Wat kiezen mensen toch vaak voor deze kleur. In het onderbewuste proces staat zwart voor de bescherming van de eigen pysche. Het is een uiterst formele en krachtige, maar ook afstandelijke kleur. Zwart staat voor niet opvallen, mensen voelen er zich vaak veilig in.

Nog een paar kenmerken van zwart; het geeft geen schaduw en absorbeert al het licht. Het maakt eerder lomp en log omdat er geen lichtweerkaatsing is. Zwart geeft heel duidelijk de vorm van iets weer.

Donkerblauw is een mooi alternatief voor zwart. Blauw lijkt verder weg dan het werkelijk is. In blauwe kleding lijk je dus ook minder zwaar. De positieve eigenschappen van blauw zijn; vertrouwen, waarheid, begripvol, zekerheid, rust en professionaliteit. De negatieve eigenschappen zijn introvert, koel, passief en kalmerend. Zo heeft elke kleur zijn eigen kenmerken.

[photopress:kleur_1.jpg,full,centered]

Tips
Veel vollere vrouwen hebben een prachtig gezicht om naar te kijken, mooie huid, mooi decollete en het plezier, lol en de gezelligheid van het leven is vaak zichtbaar. Verleid de kijker naar de mooie delen van het lichaam en wees er trots op. Dit doe je door kleur te gebruiken op de plekken waarover je wel tevreden bent. En die wilt benadrukken. Dat trekt dan de aandacht en laat de rest met rust.

Koop je kleding niet te strak. Dat is bij iemand in maat 48 net zo min mooi als bij iemand in maat 36. Te kleine kleding laat je juist voller lijken. Probeer daarom in de winkel ook eens een maatje kleiner of groter. En laat je niet afleiden door “een paar getallen” die er in staan die we ook wel maat noemen.

Ga goed voor de spiegel staan en kijk wat meer of minder voor je doet. En misschien kom je wel tot de ontdekking dat jij eigenlijk altijd net de verkeerde maat pakte. Kijk en observeer jezelf en voel wat het met je doet.

[photopress:mireille.jpg,full,centered]

Breng kleuraccenten aan op de plekken die je wilt laten zien. Zoals bijvoorbeeld je gezicht, je boezem, je taille, je slanke benen. Kies voor het mooie van je lijf!

Kies voor sierraden die altijd in verhouding zijn bij je lichaam. Ben je vol kies dan ook voor grotere en vollere sierraden. Kleine, pieterige sierraden laten je juist voller lijken. En kies dingen die passen bij jouw hals- en kaaklijn. Heb je een korter gezicht dan is het juist mooi om langere je kettingen en sjaals lang te dragen. Heb je een lang gezicht dan werkt het anders om.

Wil je slanker lijken kies dan vooral voor verticale lijnen in je kleding en dus niet voor laagjes. Dat zijn horizontale lijnen en die laten je dikker lijken.

Nieuwsgierig geworden hoe je dit allemaal in de praktijk omzet? Maak een afspraak en ik leer je hoe je naar jezelf kijkt en laat het mooiste van je naar voren. Gebruik kleur en geniet van de aandacht die het met zich meebrengt. Geniet van jezelf en maak jezelf mooi, jij bent het waard!

Debbie Kotteman
imagocoach
www.jouweigenkracht.nl

(de foto’s die je ziet zijn boven naar beneden van: Debbie Kotteman, Mat Fashion, Carmakoma, Anna Scholz en plussize model Mireille Bruin)

By |2011-07-20T10:55:45+00:0024 juli 2011|alle artikelen, mode, zelfbeeld|7 Comments

About the Author:

7 Comments

 1. Marije 24 juli 2011 om 11:16

  Wat een mooi artikel bomvol goede tips! Ik draag zelf veel zwart en zal nu eens donkerblauw proberen 🙂 En meer kleurtjes natuurlijk, al vind ik het soms best moeilijk om het accent op mijn volle lichaam te leggen.

 2. Debbie Kotteman 25 juli 2011 om 09:04

  Dag Marije, wat fijn dat je wat aan de tips hebt. Een accent kan al zijn een mooie kleurrijke bloem op je jasje, truitje of tuniek.
  Groet Debbie Kotteman

 3. […] Debbie Kotteman die advies geeft op het gebied van kleur en styling. Debbie schreef eerder al een gastblog met handige kledingtips voor wondervolle […]

 4. […] je het lastig om jurkjes te combineren? Op deze website staan veel tips wat betreft combineren. Het is bijvoorbeeld een goed idee om zwart te vervangen […]

 5. Ann 3 oktober 2013 om 14:35

  Ik ben 2 maal zwanger geweest op korte termijn. Alhoewel het extra gewicht vrij goed mee valt (nog 1kg extra na 8 maand), heb ik vooral een blubberbuik. Met topjes die wat wijder uitlopen lijken mijn buik en heupen nog blubberiger…….?????

 6. Fasha 4 oktober 2013 om 10:58

  @Ann, al eens een goede top corrigerend ondergoed gekozen? Deze kunnen super comfortabel zijn en eveneens praktisch om je buikje wat strakker te laten lijken.. http://www.fasha.nl/corrigerend-ondergoed

 7. Luca van Plusman 9 mei 2016 om 10:33

  Hey Hermina,
  Ik merkte net dat de foto’s op deze pagina niet werken. Jammer, we kwamen net een kijkje nemen 🙂

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.