Nee, we willen ons niet meer verstoppen. Of ons minderwaardig voelen, omdat dik zijn. We willen voluit leven, net als iedereen. Dat is waar #wenermaaraan over gaat. En als iemand dat gevoel goed kan verwoorden is dat Leontine. Zij heeft lipoedeem, een aandoening die nog veel te onbekend is, zelfs bij huisartsen. Leontine zet zich in tegen bodyshaming en voor meer bekendheid van lipoedeem.

Leontine lipoedeem in lingerie voor kalender

Foto: Chessarina Spaninks

Ik ben wel klaar met fatshaming en het verstoppen van mijn lijf

Fatshaming. Je hoort en leest er steeds meer over. Laatst nog de hele discussie over de plussize paspop van Nike en de domme comments daarop van Olcay en Carolien. Dit leidde tot de briljante actie van Hermina met de prachtige #wenermaaraan. Mensen die mij kennen, snappen dat ik hier uiteraard ook aan meedeed. Want ik ben wel klaar met alle fatshaming en met het verstoppen van mijn lijf. 

Leontine lipoedeem als kind

Ik ging op een lijnclub, maar mijn benen bleven dik

Ik was in de puberteit toen ik ineens dikker werd. Vooral op mijn benen en mijn onderbuik. Ik ging op dieet, ging op een lijnclub met allemaal volwassen vrouwen (op mijn 14e notabene) en viel wel af, maar niet op mijn benen. Uiteindelijk kreeg ik van de huisarts het middel Ponderal voorgeschreven, inmiddels allang verboden. Mijn benen werden er niet dunner van. En rond mijn 20e gingen mijn armen ook gezellig meedoen. 

Leontine lipoedeem in de zon

Ik bleef diëten en werd alleen maar dikker

Jaren gingen voorbij. Na een crashdieet kwam ik weer aan en zo ging ik lekker door. Ik werd steeds dikker. Periodes met bijna niets eten wisselden zich af met periodes met veel te veel eten. Een eetstoornis was geboren. En de dokter zei: je moet gewoon afvallen. Verder is er niets aan de hand. 

Inmiddels is de tijd nog verder verstreken. Het lijf waar ik ooit trots op was geweest, was het lijf geworden wat ik verafschuwde en het liefst verstopte. Want het was zo verschrikkelijk uit verhouding. Hele dikke armen, hele dikke benen en billen, maar wel een smalle taille. Geen kleding die normaal paste. 

 

Het ligt niet aan mij: ik heb lipoedeem

Uiteindelijk viel het kwartje toen ik een foto van iemand met lipoedeem zag staan in een weekblad. Dat ben ik! Na een diagnose bij de dermatoloog bleek ik inderdaad lipoedeem te hebben. Een voor mij zeer emotioneel moment: het ligt niet aan mij. Al dat lijnen wat ik deed zonder resultaat had een oorzaak: ik ben chronisch ziek. 

Leontine lipoedeem selfie met Fred van Leer

Hierna is het balletje gaan rollen en ben ik mijzelf volop in lipoedeem gaan verdiepen. Ik vond lotgenoten met wie een hechte vriendinnenclub is ontstaan. Ik vond een geweldige huidtherapeut die met mij meedenkt. Ik heb mijn weg inmiddels redelijk gevonden, ook wat betreft compressie en dergelijke. Maar nog steeds bleef er die schaamte voor mijn lijf en het probleem dat ik niet wist hoe ik mij moest kleden, hoewel ik om mij heen hoorde dat ik er altijd verzorgd uit zag. 

Ik geef mezelf op voor een programma van Fred van Leer

 

Toen zag ik de oproep voor het nieuwe programma bij TLC: Fred van Leer, Alles uit de kast. Bestemd voor vrouwen die om wat voor reden dan ook moeilijk te kleden zijn. Ik waagde de stap en gaf mezelf op.

Leontine lipoedeem foto van achteren

Toevallig was er vlak daarna een item over volle vrouwen bij het programma Nieuwsuur, waarna vollere vrouwen op Twitter weer helemaal afgemaakt werden. Ik vond dat dit moest stoppen en plaatste een foto van mezelf vanaf de achterkant (zie hierboven), alleen gekleed in een boxer en een hemdje, om te laten zien dat dik zijn ook andere oorzaken kan hebben, zoals in mijn geval lipoedeem. Hierdoor viel ik extra op bij de programmamakers en werd ik uitgekozen om mee te doen.

Leontine lipoedeem met Fred van Leer

Fred kwam en ik leerde om van mezelf te houden

Toen kwam Fred, en wauw, wat heeft dat veel gedaan met mij. De uitzending was vorig jaar mei, en nog steeds krijg ik positieve reacties. Maar het mooiste is dat ik van mezelf heb leren houden, dat ik er mag zijn zoals ik ben. Sindsdien probeer ik om zoveel mogelijk awareness te creëren voor lipoedeem, onder andere door mijn lijf te laten zien.

Leontine lipoedeem lingerie

Foto: Chessarina Spaninks

Kalender voor en door lipoedeemvrouwen

Zo deed ik vorig jaar mee aan een fotoshoot voor een kalender voor en door lipoedeemvrouwen. En niet zomaar een fotoshoot, nee…. in lingerie! En het mooiste is dat ik er ook nog eens enorm trots op ben. Dit had ik twee jaar geleden niet kunnen denken, dat ik trots zou zijn op een foto van mezelf in lingerie! 

Ik zit op dit moment middenin een liposuctietraject voor de lipoedeem. Voornamelijk omdat de lipoedeem enorm veel pijn doet en het mij echt beperkt in mijn dagelijkse doen en laten. Mijn gehele armen zijn behandeld, en de binnenkant van mijn bovenbenen. Dat ik nu voor mijn doen dunne armen heb, is uiteraard mooi meegenomen. Ik kan nu ineens T-shirts uit de reguliere collectie aan. 

Leontine lipoedeem liposuctie armen

Voor en na de liposuctie

Ook tijdens dit traject probeer ik de fatshaming en bodyshaming weg te krijgen. Ik deel dus foto’s van mijn lijf voor en na de liposuctie. Handig voor mezelf, omdat ik de verschillen dan goed zie. Maar ook fijn voor anderen, die kunnen zien wat liposuctie doet. Het is wel een zeer kostbaar traject, aangezien er door de zorgverzekeraar niets vergoed wordt. Maar het is het allemaal waard. Ik heb nu pijnloze armen en met mijn benen gaat het ook goed. In november heb ik operatie nummer 3: mijn heupen. En volgend jaar ga ik vrolijk verder. 

Niemand zou zich moeten schamen voor zijn of haar lijf

Maar om welke reden iemand ook voller is, het zou niet mogen uitmaken. Of iemand nu ziek is, of gewoon van lekker eten houdt, of voller wordt door medicatie. Ik vind dat ieder lijf gezien mag worden. Of iemand nu dun of dik is. In ieder lijf schuilt namelijk een uniek persoon, die de moeite waard is om te leren kennen. En niemand zou zich moeten schamen voor zijn of haar lijf, hoe dat lijf er ook uit ziet. 

Foto: Chessarina Spaninks

Wen er maar aan!

Wie een dagje naar de sauna gaat, kan zien dat niemand perfect is. Vraag dat dan ook niet van jezelf. Als je jezelf maar comfortabel voelt in je eigen lijf, dat is het allerbelangrijkste. En wat de rest van de wereld er ook van vindt, is eigenlijk niet belangrijk. Daar heb ik maar één ding tegen te zeggen: wen er maar aan! 

Veel liefs, 

Leontine den Heijer-Blok

(instagram: @leontine74)

Deel ook jouw #wenermaaraan verhaal! En mail me! Hermina@wondervol.nl. Dan zie je binnenkort jouw verhaal hier gepubliceerd!

Zie ook: