Voor wie nog op vakantie gaat… Ik heb nog een leestip voor je! Het boek Beter, Slanker, Sterker. Nee! Het is geen dieetboek, want de ondertitel van het boek luidt: De Mythe van de maakbare mens. Het boek verschijnt op 20 juli, nu alvast een voorproefje van de auteur zelf: Marjolijn de Cocq.

Marjolijn de Cocq, Beter, slanker, sterker, auteur, stoppen met diëten

Marjolijn de Cocq, foto: Candide Rietdijk.

Ik zat op mijn knieën voorovergebogen bij mijn pick-upje. Twaalf was ik en ik wilde het singeltje opzetten dat ik voor mijn verjaardag had gekregen. Spargo, You & Me (‘Baby can’t you see, I want to talk it over’). En toen vielen de dodelijke woorden. “Jee, wat heb jij een dikke kont”, zei mijn middelbareschoolvriendinnetje.

Verknipt zelfbeeld

Dat was het begin van decennialang op dieet. Decennialang een verknipt zelfbeeld. Ik was al niet moeders mooiste, met mijn jampotbrillenglazen, mijn vlechtjes en mijn beugel. Maar nu had ik ook nog eens een Dikke Kont. En het zou nog tot 2014 duren tot Vogue de big booty als modetrend omarmde.

Marjolijn de Cocq, auteur van het boek, Beter, Slanker, Sterker, de mythe van de maakbare mens, stoppen met lijnen, stoppen met diëten

Marjolijn de Cocq, foto: Candide Rietdijk.

Die ene goeroe

Inmiddels ben ik 47. Ik heb van dat lijnen mijn werk gemaakt. Als journalist heb ik me de afgelopen jaren onderworpen aan tal van modediëten en andere gezondheidshypes. Ik schreef over mijn ervaringen in de krant en op mijn blog. Maar stiekem deed ik het in de hoop dat ik die ene goeroe zou vinden, die beproefde methode die mij beter, slanker en sterker zou maken. Die mijn ideaalbeeld voor me zou realiseren.

Cut the crap!

Een van de ‘goeroes’ aan wier regime ik me onderwierp was Juan Belkhir. Geboren in Marokko, getogen in de onderwereld van Oran, bokser geweest, model, drugshandelaar. Beer van een vent met een alcohol- en drugsverleden en een boodschap: cut the crap! Kijk in de spiegel en ga de strijd aan met verslaving. Juan en ik hadden een klik, we besloten samen een boek te schrijven over zijn bewogen leven.

Marjolijn de Cocq, auteur, Beter, Slanker, Sterker, de mythe van de maakbare mens, stoppen met diëten

Marjolijn de Cocq. Foto: Candide Rietdijk.

Dat boek werd Cut the crap – levenslessen van een overlever. Bij de presentatie, in januari, vroeg mijn uitgever licht grappend: “En Marjolijn, wat wordt nummer twee?” En ik flapte eruit: “Misschien kunnen we iets met die blogs van mij, over diëten en detoxen en duursport.” Hij vond het een plan. Zestigduizend woorden mocht ik aanleveren.

Hoe is het zo gekomen

Aan blogs had ik er 30.000. Daar moest dus nog wat bij. “Doe maar de voorgeschiedenis”, zei mijn uitgever. “Leg uit waarom je al die dingen bent gaan doen, hoe het zo is gekomen. En schrijf niet teveel als journalist, schrijf vanuit de vrouw.”

Nooit goed genoeg

Hoe het zo was gekomen? Het bracht me terug naar Apeldoorn waar ik opgroeide, naar mijn eerste jaren als studente in Amsterdam. Naar mijn verleden en verleden liefdes. En ik schrok. Want toen ik begon te schrijven aan het boek dat Beter, slanker, sterker zou gaan heten, was ik me er zelf helemaal niet zo van bewust dat mijn leven tot dat moment altijd in het teken had gestaan van dat lichaam. Dat ik mezelf nooit goed genoeg had gevonden.

Marjolijn de Cocq, auteur, Beter, Slanker, Sterker, de mythe van de maakbare mens, stoppen met lijnen

Marjolijn de Cocq, foto: Candide Rietdijk.

Wat zonde

Terwijl ik zat te schrijven, kon ik alleen maar denken: wat zónde. Want ik ben nooit echt te dik geweest. Laat staan dat ik een overdreven Dikke Kont had. Van die laatste vijf jaar experimenteer-diëten ben ik bovendien alleen maar aangekomen. Door terugslagen. En er is ook dat dingetje van vrouwenlichamen en veertig plus (nou ja, inmiddels vijftig min). Ik ben vijf jaar ouder, en als je ouder wordt verandert je lichaam nou eenmaal.

Te klein

Mijn slothoofdstuk schreef ik in de Verenigde Staten, in St. Louis, waar ik logeerde bij mijn lieve vriendin die ik altijd het mooiste meisje van de wereld heb gevonden. Vindt zij niet, er deugt niks aan haar. Zij vindt mij veel mooier. En in haar ogen ben ik ook veel slanker dan zij, op mijn verjaardag stuurt ze me de prachtigste kleren. Maar altijd een paar maten te klein.

Beter Slanker Sterker, Marjolijn de Cocq, omslag, coverr, de mythe van de maakbare mens, stoppen met lijnen

We eten de hamburgers van The Taproom, de Eggs Benedict van de beste lunchkok van de stad in Cafe Osage en de pasta’s van ‘Katie’s’ overgoten door rosé en grappa.  En met mijn vriendin het mooiste meisje ga ik shoppen in St. Louis, ik heb niets meer om aan te trekken, alles moet weer één maatje meer.

Onvrede over mijn lichaam

En ik denk: zo zij het. Dat maatje minder gaat het niet meer worden. Hoe jong wil je blijven, hoe strak moet je zijn? Ik doe niet meer mee aan die deels zelfopgelegde en deels aangeprate rat race. Het schrijven van dit boek heeft me geleerd dat ik mijn leven niet meer wil laten overheersen door onvrede en onzekerheid over mijn lichaam.

Lijnen is ook een verslaving

Cut the crap, lijnen is ook een verslaving. Maar ik zweer nu de goeroes af. Dit is wat het is, dit is wie ik ben en dat is op z’n minst goed genoeg. Op de foto die de waitress van ons maakt in Katie’s Pizza, stralen we, mijn vriendin mooiste meisje en ik. Twee vrouwen van tegen de vijftig, en wat zijn we prachtig. Het geluk spat ervan af.

Beter, slanker, sterker – de mythe van de maakbare mens door Marjolijn de Cocq verschijnt 20 juli bij A.W.Bruna Uitgevers/Lev., 208 pagina’s, 17,95. Het boek is via deze link te bestellen bij Bol.com.