Een blog naar mijn hart, van gastblogger Veerle Metten van Dik Gelukkig. Volgens zo’n maffe BMI-rekentool heb ik ‘ernstig overgewicht’, maar ik lijd net als Veerle niet aan obesitas! Lees haar gastblog hieronder.

Weet je waar ik een hekel aan heb? Aan het woord ‘obesitas’. Ik vind het een vreselijk woord en ik heb er vooral een probleem mee hoe iedereen zo gemakkelijk aanneemt dat ik daaronder lijd.

In elk artikel of onderzoek dat erover verschijnt, zie je het: mensen lijden aan obesitas. De combinatie van deze woorden is ondertussen zo gewoon, dat het wordt gezien als een vriendelijke manier om te zeggen dat er dikke mensen bestaan. Dat we medelijden verdienen, omdat we een ziekte hebben waar we aan lijden. En dat is best problematisch.

Niet ziek, wel een ziekte

Het probleem is trouwens niet het label ‘ziekte’ op zich. Er is niks mis met ziek zijn of een ziekte hebben. Maar met obesitas is dat label op z’n zachtst gezegd bedenkelijk.

Want obesitas is gebaseerd op BMI, de verhouding tussen je gewicht en je lengte. En als die verhouding niet goed zit, dan ben je ziek – ook al heb je verder géén diabetes, hartziekte of hoge bloeddruk. Enkel en alleen dat cijfertje is genoeg om je als ziek te verklaren. Vind jij dat logisch?

Wondervol-lijden-aan-obesitas

It’s all about the money

Stel jezelf bovendien ook eens de vraag wie er beter van wordt door obesitas een ziekte noemen. Antwoord: niet dikke mensen zelf.

Als obesitas een ziekte is, dan is de onderliggende gedachte dat het ook genezen kan worden. Dan kan er een geneesmiddel voor gevonden worden en dat is heel goed nieuws voor farmabedrijven.

En als het om een ziekte gaat, dan mogen verzekeringsmaatschappijen zich ook komen bemoeien. Dan komen ze tussen de kosten van bijvoorbeeld maagoperaties en dat is goed voor de portemonnee van chirurgen.

Obesitas is niet het probleem

Natuurlijk begrijp ik dat er ook mensen zijn die er wel last van hebben dat ze dik zijn. Dat spreek ik niet tegen. Maar om dan te concluderen dat iederéén die dik is daaronder lijdt, is niet correct.

Dus nee, ik lijd niet aan obesitas.

Waar ik aan lijd, is dat het aanvaard wordt om dikke mensen te beoordelen op hun uiterlijk.

Waar ik aan lijd, is dat dokters me aanraden om een maagoperatie te ondergaan wanneer ik keelpijn heb.

Waar ik aan lijd, is dat ik in een maatschappij leef waarin elke dag opnieuw gezegd wordt dat mijn lichaam niet ok is.

Maar obesitas is daarbij niet het probleem.

Meer van Veerle:

 

BewarenBewaren