‘We wachten je na school wel op.’

‘Je stinkt.’

‘Heb je haar weer.’

‘Jij kunt ook niet alles.’

Pesten staat meer dan ooit in de belangstelling. Het is heel hard nodig om bewustwording te creëren over wat het met mensen doet en waar het toe kan leiden.

Dit is een gastblog van Mariëtte van Wijlick, zij schreef het boek Krachtig Anders. Een boek met vijftien openhartige persoonlijke portretten van mensen die hun pestverleden hebben omgetoverd naar een inspirerend leven. De opbrengsten gaan naar initiatieven die pesten bespreekbaar maken. Lees haar gastblog hieronder.

Mariette van Krachtig Anders

Ik ben Mariëtte en ik werd vroeger gepest

We kunnen ons de tijd dat internet er nog niet was nog maar nauwelijks herinneren. Werd je toen gepest, dan kon je, om het zo maar te zeggen, thuis op adem komen. Met de komst van het internet is cyberpesten een nieuwe dimensie binnen het thema. Het pesten stopt daarmee niet als je thuis bent.

Het is moeilijk voor te stellen wat dat met iemand doet als je dat niet zelf meemaakt. En als je het al meemaakt, hoe ga je er dan mee om.

Ik ben Mariëtte en ik werd vroeger ook gepest.

Het buitengesloten worden heeft tot ver in mijn leven een grote impact gehad. En soms nog merk ik dat ik in het oude patroon stap.

Ben ik de enige?

Nu ben ik 48 en heb ik een inspirerend leven gecreëerd. In november 2016 dacht ik dat ik niet de enige zou zijn met een pestverleden én een inspirerend leven. Op dat moment reden voor mij om vijftien mensen te zoeken die inmiddels ook een inspirerend leven hebben gecreëerd. Met die gebundelde verhalen in een prachtig boek, kan ik anderen weer inspireren ook iets moois met hun leven te doen. Want gepest zijn, wil niet zeggen dat je je hoofd moet laten hangen. Juist niet.

Mariëtte van Wijlick krachtig anders

Het boek is er gekomen. Het eerste en enige boek dat op deze manier is uitgebracht. Vijftien fantastische mensen die hun verhaal met mij hebben gedeeld om er anderen mee te inspireren. Moeders, een theatermaker, therapeuten, communicatie-adviseur, ontwerper en meer. Jong en ouder, man en vrouw. Een prachtige doorsnede van mensen die met pesten te maken hebben gehad.

Met een crowdfunding is het geld verzameld, en is het boek gedrukt.

Bij elk portret een jurkje

Als designer van jurkjes voor meisjes heb ik bij elk portret in het boek een jurkje gemaakt; geïnspireerd op de persoon en op een vertelling uit ‘Duizend-en-één-nacht. Sherahezade is blijven leven omdat ze duizend en één nacht een onaf verhaal vertelde aan de koning. Daarna hield hij zoveel van haar dat hij met haar trouwde. Voor mij staat dit symbool voor overleven, doorzetten, kracht vinden en de overwinning vieren.

cover boek krachtig anders

Krachtig Anders boek en lied

Niels Bouman schreef speciaal voor dit project een lied. Inmiddels is het opgenomen en uitgebracht. Op de facebookpagina is een live versie te beluisteren. Inmiddels is het lied ook op cd verkrijgbaar. Check de website, Je vindt er alle informatie die je nodig hebt om het project te steunen.

Ben je geïnteresseerd in het boek, kijk dan op de website van Krachtig Anders. Vergeet ook niet om de Facebookpagina te bezoeken.