Ik dacht dat ik wel een beetje wist wat er speelt op het gebied van stigmatisering omtrent overgewicht, maar ik blijf leren.

En ik blijf geschokt.

Via social media kreeg ik onlangs een bericht van een man die via Vrouw.nl bij wondervol.nl terecht was gekomen. Hij vertelt hoe hij in zijn omgeving mannen zich niet willen vertonen met een wondervolle vrouw. Dat daar met afschuw over wordt gesproken. Ik heb hem beloofd dat hij anoniem kan blijven. Dit is zijn verhaal:

stropdas foto pixabay

Foto: pixabay

Succesvolle vrienden

Het stigma van de grote vrouw is in de wereld waarin ik mij beweeg zeer aanwezig en heeft een nadelige invloed op het zelfvertrouwen van de mens. In mijn directe vriendenkring ben ik omringd door mannen en vrouwen met succes in hun carrière en leven. Ik vind dat ook van mijzelf. Ik ben echter ook een nuchtere man, met beide benen op de grond, liever een glas huiswijn, cava of een biertje bij het diner dan een dure chandon brut of champagne.

Ik heb een uitgesproken mening en zeer belangrijk, ik heb een absolute voorkeur voor een volle vrouw. Ik merk dat vooral dit laatste vaak wordt afgedaan met een reactie van afschuw, en dat spiegelt zich in het type vrouw waarmee ‘de anderen’ graag pronken. Altijd langer, slanker en fitter dan de anderen.

liefdeskoppel foto pixabay

Foto: pixabay

Schaamte voor haar overgewicht

Ik heb ontdekt dat in diezelfde groep, een mogelijke relatie van een vriend geen kans heeft gehad door schaamte voor haar postuur. Het betrof hier toevallig de connectie met een vriendin van mijn familie en ik weet dat het stranden van die relatie voor de nodige tranen heeft gezorgd.

Ik merk, dat terwijl ik dit verhaal typ, ik meer wil zeggen over wat er aantrekkelijk of opwindend is aan de volle ronde vormen van de vrouw. Maar in een tijd waarin dergelijke zaken als objectiverend kunnen worden beschouwd wil ik daar niet te veel op in gaan. Wat ik wel mee wil geven is dat het stigma dat er heerst en wat wordt versterkt door media en idealen van schoonheid een nadelig effect heeft op het zelfvertrouwen, en dat juist in het uitstralen van dat zelfvertrouwen de aantrekkelijkheid heerst.

volle vrouw aan het Bodenmeer foto Pixabay

Foto: pixabay

Ik ben van mening dat de volle vrouw, zeker wanneer netjes verzorgd, gezond en fit (let op, dit is een gevoel en geen getal op een weegschaal) vol zelfvertrouwen door de wereld moet kunnen gaan en dat er veel meer mensen zijn als ik.

Ben ik een tweederangs mens?

Tot zover het verhaal dat deze jongeman met mij deelde.

Dit is iets wat ik eigenlijk altijd wel heb ‘geweten’ of beter gezegd: aangevoeld. Nu iemand dat zo opschrijft, schrik ik er toch van. Het bevestigt mijn gevoel dat ik als wondervolle vrouw toch een soort van tweederangs ben in de ogen van veel mensen.

En nu weet ik wel dat je je absoluut niks moet aantrekken van wat andere mensen vinden. En dat je die eigenwaarde uit jezelf haalt en niet afhankelijk moet zijn van andermans mening. Maar toch… als maatschappelijk fenomeen, vind ik dit kwalijk. En mijn gevoel is dat dit gelukkig nu ook beetje voor beetje aan het veranderen is, nu er steeds meer aandacht komt voor bodypositivity en de ervaringsverhalen van wondervolle vrouwen (en soms mannen).

Vertel!

Wat is jouw gevoel hierbij? Laat het me weten, reageer hieronder!