Eigenlijk dacht ik, zo’n programma als Obese dat kan echt niet meer in 2019. Mensen in hun ondergoed op de weegschaal zetten, ze veel te snel veel te veel laten afvallen. Iedereen weet dat praktisch geen enkele Obese-deelnemer dit in voorgaande edities heeft volgehouden. De kritiek zal niet van de lucht zijn.

Dat heb ik verkeerd gedacht.

Foto: instagram @wesleyenjohanna

Jolanda noemt zichzelf een vet varken

Sinds vorige week is er een nieuwe serie van Obese begonnen bij RTL. Ik heb gekeken en er waren een paar dingen die mij opvielen.

Het stel Wesley en Johanna omschrijven zichzelf als verslaafd aan eten. Johanna noemt zichzelf een vet varken. Ze vertellen presentator Angela Groothuizen dat zij op straat worden uitgelachen door mensen en dat er foto’s van video’s van hen wordt gemaakt.

En tot mijn verbazing zegt Angela dan: ohja, fatshaming, dat is in Amerika echt een ding.

Nee Angela, fatshaming is (ook!) in Nederland een ding! En Wesley en Johanna proberen je dat net uit te leggen. Luister naar wat deze mensen te vertellen hebben!

Weer moeten de deelnemers in ondergoed op de weegschaal

En als je had geluisterd naar dat verhaal, dan had je deze mensen ook niet in hun ondergoed op de weegschaal gezet. Om vervolgens belachelijk gemaakt te worden op social media.

Wat mij verder opvalt is dat dit stel net doet alsof ze de dood al bijna in de ogen hebben gekeken. Blijkbaar denken ze, dat als ze niet meedoen aan dit programma niet lang meer te leven hebben. Kijk, natuurlijk is het beter om niet iedere dag een kant-en-klaarmaaltijd te eten. En is het belangrijk om te bewegen, maar ik vraag me af of het terecht is om deze jonge mensen te laten geloven dat ze niet lang meer zullen leven.

Wesley zegt: ‘Zo worden wij niet oud, als we dit niet doen is dit het einde. Angela beaamt dit door te zeggen: ‘dit is de laatste kans op een langer en gezonder leven.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wesley en Johanna (@wesleyenjohanna) op

Hyperventileren? Dat is alleen maar goed. WTF?!

Natuurlijk wordt sporten neergezet als een manier om af te vallen. Daar heb ik al problemen mee, omdat ik geloof dat sporten voor iedereen belangrijk is. En dat veel mensen stoppen met sporten, omdat de meeste mensen met sporten helemaal niet afvallen. En daarom maar weer stoppen met naar de sportschool gaan bijvoorbeeld.

We zien in de eerste aflevering Johanna aan het sporten in de hitte. Ze gaat hyperventileren. De coach Marloes Kratz legt uit: ‘Dat is alleen maar goed. Je lichaam laat je in paniek raken.’

Ik vind dat een vreemde uitspraak. En ik adviseer om niet toe te werken naar een punt dat je gaat hyperventileren als je aan het sporten bent. Lijkt me niet gezond.

Verlangen naar verboden voedsel

Op een gegeven moment heeft Johanna te maken met een tegenslag. Let maar op de volgende afleveringen, zo’n momentje zit in alle uitzendingen. In dit geval heeft Johanna te kampen met wondroos. We horen Angela Groothuizen zeggen: ‘door de wondroos komt het afvallen in het gevaar.’ Huh? Dat is de wereld op zijn kop. Door de wondroos komt Johanna haar leven in gevaar!

Wesley en Johanna zijn veel afgevallen. Een omelet met ui en avocado mogen ze eten. Blijkbaar zijn koolhydraten verboden. En wat gebeurt er dan bij heel veel mensen? Je gaat gigantisch verlangen naar al dat eten dat vanaf nu verboden is.

Dat gebeurt ook Wesley. Hij droomt van pizza’s. Hij vertelt de psycholoog: ‘Ik snak naar gevulde dropjes, terwijl ik die nooit at.’

Ach Wesley het ligt niet aan jou. Dokter Frank heeft ooit in een interview opgebiecht dat hij opeens twee saucijzenbroodjes ging eten, nadat hij drie dagen zijn eigen dieet had gevolgd. Terwijl hij daarvoor helemaal niet van die vette bladerdeegbroodjes hield! Tja, dat is ook mijn ervaring, dat is wat diëten met je doet…

Sporten en groente eten, afvallen is zo eenvoudig!

Dit stel valt af als een malle. Het ziet er op tv heel eenvoudig uit. Het is dus een kwestie van groenten koken en sporten, dit kan dus iedereen… Zo lijkt het. Helaas is dit een illusie. Zoveel deelnemers aan dit programma zijn na het vertrek van de camera’s en de coaches als een malle ook weer aangekomen. Met rente.

Help je mensen wel echt?

Het lijkt zo sympathiek, een tv-programma dat deze lieve mensen helpt. Nee helpen is nog te zacht uitgedrukt… Het programma wil doen geloven dat ze levens redden! Maar help je mensen wel echt, als blijkt dat dit regime helemaal niet vol te houden is?

We zien Johanna en Wesley over straat lopen. Ze passeren allemaal ‘verboden voedsel’. ‘Die honger, die verslaving ben ik nog steeds niet kwijt’, zegt Wesley.’

Ik vraag me af: wat gebeurt het als Obese straks klaar is?

De psycholoog Hilde Jans zegt tegen hem: ‘Je moet het voor jezelf doen, je moet het gevoel hebben dat je de moeite waard bent om het voor jezelf te doen.’ En later: ‘Wesley doet het voor andere mensen. Hij moet in zichzelf een motivator vinden een eigen stok om dit vol te houden.’

Succes Wesley.

En wat doet deze psycholoog aan dat negatieve zelfbeeld van Johanna?

Hebben de makers van dit programma iets geleerd?

Het stel krijgt na Obese nog 5 jaar begeleiding door de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) en ze mogen nog een jaar lang gratis komen sporten.

Ik hoop voor Wesley en Johanna dat het hen niet vergaat, zoals het mij in het verleden altijd verging na een periode streng lijnen. Ik snap heel goed dat dit stel graag wil afvallen. En begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen afvallen. Ik gun het hen heel erg! Niemand vindt het leuk om belachelijk gemaakt te worden om je gewicht!

Ik ben wel kritisch op dit tv-programma dat in voorgaande edities mensen van de regen in de drup heeft geholpen. Na het zien van de eerste aflevering ben ik bang dat de makers van dit programma daar weinig van hebben geleerd.

Obese 2019 telt 8 afleveringen en is sinds woensdag 15 mei wekelijks te zien op woensdagavond om 20.30 uur bij RTL4.