Opmerkingen die je niet wilt van een verkoper

Op mijn Facebookpagina stelde ik onlangs een vraag namens Jenny Klijnsmit. Bij het kopen van een bh in een lingeriezaak, had de verkoopster tegen haar gezegd dat zij ‘te vlezig’  was tussen haar oksel en haar borst. Jenny vroeg zich af of vrouwen vaker van dit soort opmerkingen krijgen in winkels.

De vraag riep bijna 40 reacties op. Het onderwerp leeft, concludeerden Jenny en ik! Jenny is de initiatiefnemer van Supportanybody, zij helpt vrouwen die worstelen met hun zelfbeeld, gewicht en eetgewoonten. Ze schreef naar aanleiding van haar ervaring met de verkoper in de lingeriezaak en de reacties die wij binnenkregen op de Facebook oproep, deze gastblog.

supportanybody, Jenny Klijnsmit, zelfbeeld

People will forget what you said
People will forget what you did
But people will never forget how you made them feel.

Maya Angelou

Wie heeft dit weleens meegemaakt? (of iets soortgelijks)

Afgelopen vrijdag wilde ik een BH’tje kopen bij een lingeriezaak. Na wat modelletjes gepast te hebben (die allemaal met de beugel in mijn onderarm prikten) vertelde de verkoopster dat dat kwam omdat ik hier ‘te vlezig’ ben (en ze wees aan tussen mijn oksel en borst)… ‘ik bedoel er niets mee hoor’, voegde ze eraan toe.

Ik was benieuwd of dit vaker voorkwam en stelde de vraag op Facebook:

“Heb jij ook wel eens ongevraagd een opmerking gekregen over je lijf… als je iets aan had wat niet goed paste? “

Ik schrok een beetje van de reacties. Er wordt nogal wat ongevraagd advies over je lichaam gratisch ende voor nietsch weggegeven. Het is toch een kledingwinkel? Geen lichaamswinkel.

support anybody, quote

Dit zijn enkele opmerkingen waarop ik niet zit te wachten als ik in een pashokje sta:

Als u wat afvalt, dan past het kledingstuk beter

Mijn lijf is prima. Het kledingstuk is prima. We zijn gewoon geen match. Heeft u een andere maat/ pasvorm/ tip/ kleermaker/ verkoopster / mening voor mij?

U bent te dik, te dun, te oud, te jong, te rond, te recht etc. voor dit model

Nee hoor. Ik ben helemaal niets ‘te’.

Ik ben op zoek naar advies over een pasvorm die aansluit bij mijn lichaam. Dan kan ik zelf bekijken of het naar mijn smaak is.

U heeft hier meer vlees en/of kwabjes en daarom past het niet

Als ik dit 10 jaar geleden had gehoord… had ik waarschijnlijk direct een nieuwe probleem-zone ontwikkeld, om aan de bestaande collectie toe te voegen.

Een confectie collectie kan never ever aansluiten op de diversiteit in lichaamsvormen. Dat ligt niet aan mijn lijf.

Dit slankt af. Flatteert. Maakt je langer

Dit valt tevens in de categorie: Dikke vrouwen kunnen beter geen 3/4 broek of mouwen dragen. Geen korte mouwen. Korte broek. Hemdjes. Streepjes in de breedte. Ruitjes. Naveltruitjes. Whatever!

Dit klinkt misschien vreemd… maar het idee dat men ‘gelukkig’ niet ziet dat ik dik ben, doet me geen goed. Zo blijft ‘dik zijn’ nog steeds een beladen dingetje dat verborgen moet worden.

Ik zoek iets wat past, wat lekker zit en wat ik mooi, leuk of praktisch vind.

supportanybody, quote, real women are..., jenny klijnsmit

Dik

Plus size. Curvy. Rondingen. Volle vrouwen. Ik vind het prachtige woorden…. maar soms denk ik dat het goed is om wat vaker het woord ‘dik’ te gebruiken. Als de negatieve lading van het woord verzwakt, is het gewoon een beschrijving. Verder niets.

Alle lijven zijn goede lijven. Kleding past of niet. De kans dat je voldoet aan de ideale lichaamsmatenreeks in de confectie industrie is klein. Elk bedrijf hanteert wat anders. Soms heb je een match. Soms niet.

Geen confectie maar maatwerk

Er is niets mis met ons lijf omdat er een bepaald gemiddelde als uitgangspunt is gekozen. Ik ben jarenlang patronenmaker geweest voor confectiebedrijven. De uitdaging is om iets passend te maken op een lijf. Niet andersom.

Onze lijven zijn geen confectie. We zijn allemaal uniek maatwerk. And that’s a very very good thing.

Vul aan!

Ik zeg: Amen! Dank Jenny, voor jouw mooie gastblog! (Je kunt SupportAnyBody ook volgen op Facebook!) Misschien wil jij de lijst van Jenny aanvullen, met dingen die jij tijdens het shoppen niet wil horen? Voel je welkom, om jouw reactie hieronder achter te laten!

By |2016-10-26T19:29:17+00:002 juli 2014|alle artikelen, gewichtsdiscriminatie, wondervol zijn|7 Comments

About the Author:

Hermina
Hermina de Vries is de oprichter van Wondervol.nl. Haar levensmotto is: love your body, love your life!

7 Comments

 1. Stella 2 juli 2014 om 07:28

  Leuk artikel en raak. Alleen opmerking over dik kan ik niks mee. Want wat is dan de meetlat?

 2. Janine 2 juli 2014 om 09:28

  Heerlijk herkenbaar. Levenslang problemen met vinden van leuke kleding. Ik was niet alleen te ‘fors’maar ook nog eens te lang. Broekspijpen en mouwen zijn ook in de grotere maten meestal te kort. De meewarige blikken van de dames verkoopsters zijn ook heel vervelend. Die kwetsen vaak nog meer dan hun onbeholpen uitingen.

 3. nicky's lingerie 2 juli 2014 om 09:38

  Super leuk stuk, ik deel deze op mijn pagina, xxxxx Nicole Nickys lingerie

 4. Patricia 2 juli 2014 om 11:12

  Ik kreeg ooit in een winkel te horen: nee wij hebben hier niets voor u, wij verkopen alleen normale maten. Nu zou ik daarom kunnen lachen, toen (ik was een jaar of 18) hakte dat er flink in. Zelfs zo erg dat ik het 17 jaar later nog weet!

 5. Patricia 2 juli 2014 om 11:13

  Eh sorry, na 27 jaar…. ik heb geloof ik nog wel iets met leeftijd haha!

 6. Trudy 2 juli 2014 om 23:28

  Wat een rotopmerking zeg. Dat ze niets aan te bieden had voor jouw vrouwelijke vormen geeft alleen maar aan dat het assortiment in die winkel te beperkt is. Jij bent niet te vlezig, zij hebben een beperkt assortiment. Ze had er waarschijnlijk gewoon de balen van dat ze haar verkoopcijfers niet op kon krikken. Maar ja, een paar jaar terug had ik zo’n trut ook nog geloofd en het bij mijzelf gezocht in plaats van bij degene die de opmerking plaatst.

 7. Barbara 4 juli 2014 om 15:50

  Ik vind goed advies nooit verkeerd maar het is wel de toon die de muziek maakt.Goede kritiek neem ik aan als het op een goede manier wordt gezegd maar je bent te dun,te dik,te oud,te jong…niet leuk.Ik herinner me een opmerking van 2 jaar geleden.Toen stond ik in een winkel en had ik een jurk aan in maat 40.Hij zat precies goed.Dat vond de verkoopster ook maar ze zei dat ze het zo zonde vond om deze aan mij te verkopen aangezien ik toch ooit uit zou dijen…nou ja zeg!Als je met zo een instelling komt dan hoef je helemaal geen kleding meer te verkopen want je kunt aankomen of afvallen.Bovendien ben ik in het verleden stukken dikker geweest.Ik heb hem alsnog gekocht en draag hem met plezier.Laat me lekker!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.