Op mijn Facebookpagina stelde ik onlangs een vraag namens Jenny Klijnsmit. Bij het kopen van een bh in een lingeriezaak, had de verkoopster tegen haar gezegd dat zij ‘te vlezig’  was tussen haar oksel en haar borst. Jenny vroeg zich af of vrouwen vaker van dit soort opmerkingen krijgen in winkels.

De vraag riep bijna 40 reacties op. Het onderwerp leeft, concludeerden Jenny en ik! Jenny  helpt vrouwen die worstelen met hun zelfbeeld, gewicht en eetgewoonten. Ze schreef naar aanleiding van haar ervaring met de verkoper in de lingeriezaak en de reacties die wij binnenkregen op de Facebook oproep, deze gastblog.

supportanybody, Jenny Klijnsmit, zelfbeeld

People will forget what you said
People will forget what you did
But people will never forget how you made them feel.

Maya Angelou

Wie heeft dit weleens meegemaakt? (of iets soortgelijks)

Afgelopen vrijdag wilde ik een BH’tje kopen bij een lingeriezaak. Na wat modelletjes gepast te hebben (die allemaal met de beugel in mijn onderarm prikten) vertelde de verkoopster dat dat kwam omdat ik hier ‘te vlezig’ ben (en ze wees aan tussen mijn oksel en borst)… ‘ik bedoel er niets mee hoor’, voegde ze eraan toe.

Ik was benieuwd of dit vaker voorkwam en stelde de vraag op Facebook:

“Heb jij ook wel eens ongevraagd een opmerking gekregen over je lijf… als je iets aan had wat niet goed paste? “

Ik schrok een beetje van de reacties. Er wordt nogal wat ongevraagd advies over je lichaam gratisch ende voor nietsch weggegeven. Het is toch een kledingwinkel? Geen lichaamswinkel.

support anybody, quote

Dit zijn enkele opmerkingen waarop ik niet zit te wachten als ik in een pashokje sta:

Als u wat afvalt, dan past het kledingstuk beter

Mijn lijf is prima. Het kledingstuk is prima. We zijn gewoon geen match. Heeft u een andere maat/ pasvorm/ tip/ kleermaker/ verkoopster / mening voor mij?

U bent te dik, te dun, te oud, te jong, te rond, te recht etc. voor dit model

Nee hoor. Ik ben helemaal niets ‘te’.

Ik ben op zoek naar advies over een pasvorm die aansluit bij mijn lichaam. Dan kan ik zelf bekijken of het naar mijn smaak is.

U heeft hier meer vlees en/of kwabjes en daarom past het niet

Als ik dit 10 jaar geleden had gehoord… had ik waarschijnlijk direct een nieuwe probleem-zone ontwikkeld, om aan de bestaande collectie toe te voegen.

Een confectie collectie kan never ever aansluiten op de diversiteit in lichaamsvormen. Dat ligt niet aan mijn lijf.

Dit slankt af. Flatteert. Maakt je langer

Dit valt tevens in de categorie: Dikke vrouwen kunnen beter geen 3/4 broek of mouwen dragen. Geen korte mouwen. Korte broek. Hemdjes. Streepjes in de breedte. Ruitjes. Naveltruitjes. Whatever!

Dit klinkt misschien vreemd… maar het idee dat men ‘gelukkig’ niet ziet dat ik dik ben, doet me geen goed. Zo blijft ‘dik zijn’ nog steeds een beladen dingetje dat verborgen moet worden.

Ik zoek iets wat past, wat lekker zit en wat ik mooi, leuk of praktisch vind.

supportanybody, quote, real women are..., jenny klijnsmit

Dik

Plus size. Curvy. Rondingen. Volle vrouwen. Ik vind het prachtige woorden…. maar soms denk ik dat het goed is om wat vaker het woord ‘dik’ te gebruiken. Als de negatieve lading van het woord verzwakt, is het gewoon een beschrijving. Verder niets.

Alle lijven zijn goede lijven. Kleding past of niet. De kans dat je voldoet aan de ideale lichaamsmatenreeks in de confectie industrie is klein. Elk bedrijf hanteert wat anders. Soms heb je een match. Soms niet.

Geen confectie maar maatwerk

Er is niets mis met ons lijf omdat er een bepaald gemiddelde als uitgangspunt is gekozen. Ik ben jarenlang patronenmaker geweest voor confectiebedrijven. De uitdaging is om iets passend te maken op een lijf. Niet andersom.

Onze lijven zijn geen confectie. We zijn allemaal uniek maatwerk. And that’s a very very good thing.

Vul aan!

Ik zeg: Amen! Dank Jenny, voor jouw mooie gastblog!

Misschien wil jij de lijst van Jenny aanvullen, met dingen die jij tijdens het shoppen niet wil horen? Voel je welkom, om jouw reactie hieronder achter te laten!