Een oproep op Facebook doet vaak wonderen. Ik vroeg wie hier wil vertellen over stoppen met diëten en ik krijg deze geweldige gastblog opgestuurd van de wondervolle Sandra Budding!

“Ik ben jaren geleden gestopt met diëten, omdat het teveel mijn leven ging beheersen. Ik ben 160 lang heb maat 46. Geen idee wat ik weeg, al jaren niet meer, ik sta nooit op de weegschaal, omdat ik geen zin heb om mijn humeur te laten verpesten door wat de weegschaal aangeeft”, liet Sandra mij weten. Sandra is zelf ook een blogger en dat merk je aan haar prettige schrijfstijl! Lees het verhaal van Sandra!

Sandra Budding

Sandra Budding. Foto: www.pixel-fotografie.nl

Mevrouw? Vraagt de verkoopster in een kledingzaak waar ze ieniemienie hippe kleding in de rekken hebben hangen. Mevrouw? Vraagt nogmaals de verkoopster met een wat dwingerig stemmetje. Zit de broek goed? Met een rood hoofd van het gewurm en gesjor in het achterlijk kleine zweterige paskamertje schuif ik het gordijntje opzij. Ze kijkt me aan, zegt niets en kijkt om zich heen alsof ze een excuus kan verzinnen om uit deze situatie te ontsnappen.

Little Black Dress

Zal ik de situatie omschrijven? Ik ben zojuist hijgend uit een paskamer gekomen met een ‘little’ black dress aan met eronder zwarte sokken die een randje snijden in mijn enkels. Het eigenlijk niet zo little black dressje staat hier en daar nogal, zullen we zeggen… onder spanning?

Sandra Budding

Sandra Budding. Foto: www.pixel-fotografie.nl

De pailletten die de voorkant versieren om het geheel feestelijk te doen lijken maken een kreunend geluid. Ik ben niet blij hoe het jurkje zit, de verkoopster ook al niet en de pailletten die glitteren bijna niet meer van ellende. Ik wurm me uit het iele zwarte rotjurkje waarbij de pailletten zich treurig op de paskamervloer laten vallen en hol bijna zonder laarzen aan de winkel uit om er nooit meer terug te komen.

Dikkig 45-jarig vrouwtje

Wanneer ik even snel door de winkelruit naar binnen kijk zie ik een groepje verkoopsters giechelen en ik vraag me af… giechelen ze om wat het dikkige 45-jarige vrouwtje probeerde aan te trekken? Zo snel het in me opkomt, verdwijnt die reactie ook weer wanneer ik een teug heerlijke frisse buitenlucht opsnuif en mijn 2 geweldige – zoals mijn alleen maar mannelijke collega’s (ik werk tussen alleen maar mannen) – dus mijn 2 geweldige karakters trots vooruit steek.

Sandra Budding

Sandra Budding. Foto: www.pixel-fotografie.nl

Winkelen is nooit echt mijn favoriete bezigheid geweest. Shoppen om het shoppen vond ik nooit geweldig. De pijpen van spijkerbroeken waren altijd te lang en moesten omgezoomd worden en dat maakte de jeans niet hipper. Op school tijdens gym was het verplicht om een synthetisch wit héél kort sportbroekje te dragen.

Goed gevuld

Ik was niet echt dik, maar zeker niet slank. Zullen we zeggen dat alles goed gevuld was? Iedereen kent het wel, er moeten teams gekozen worden en jij bent één van de laatsten die in het team mocht. Eerst kwamen de sportieve klasgenootjes, daarna de knappe meiden en als laatste de lelijke en bollige jongens en meisjes.

Stel jezelf even voor: klein blond rond meisje van 1.58 met een eng wit broekje en korte dikke beentjes met in de winter van die kou wolkjes op haar benen. Dat was ik! De meiden uit mijn klas zaten op jazzballet wat in de jaren ’80 trendy was, dus wilde ik ook. In een te strak glimmend pakje huppelde ik rond en tot mijn verbazing vond Krystle (zo heette de dansjuf die zelf een peertje qua lichaamsvorm was) me goed genoeg om in de selectie te komen.

Rondingen verdedigen

Trots op mezelf dat ik het tot daar geschopt had besloot ik dat ik jazzballet niet langer leuk vond. Ik had mijn doel bereikt en besloot jaren later dat balletten niet voor mij was weggelegd en ik mijn gewicht op een andere manier in de strijd ging gooien. Ik had er genoeg van maar altijd mijn rondingen te moeten verdedigen. Men dacht dat ik pakken met koekjes wegwerkte en daarom gevuld was.

Sandra Budding

Sandra Budding. Foto: www.pixel-fotografie.nl

Nee het was nooit de friet die me spekrolletjes gaf, want dat vind ik niet lekker. Het was nooit dat ene dropje of kleine stukje chocola die mijn varkensknietjes heeft bezorgd. Het was ik, gewoon IK!  heb er nooit echt een probleem van gemaakt want in je jeugdjaren is het natuurlijk reuzespannend wanneer je als meisje veel aandacht krijgt van jongens.

Vrouwelijke vormen

Waar de meisjes mij niet zagen zitten om mijn vrouwelijke vormen vonden de jongens mij geweldig. Misschien werk ik daarom al jaren tussen de mannen omdat de jongens mij wel waardeerden om mijn uiterlijk en de meiden daar altijd vreselijk moeite mee hadden.

Moet wel even zeggen dat ik ook vreselijk lieve vrouwelijke collega’s heb hoor. Besef me nu opeens dat de jongedametjes van vroeger meer moeite met mijn figuur hadden dan ikzelf. Geweldig! De laatste jaren omarm ik mijn rondingen, pronk ermee wanneer het kan. Ik ben wie ik ben met al mijn welvingen en kilootjes.

Sandra Budding

Sandra Budding. Foto: www.pixel-fotografie.nl

Zwart

Ik trek aan wat ik leuk vind staan en stoor mij niet meer aan verkoopstertjes die roepen dat zwart de boel zo leuk afkleed en ik beter voor verticale streepjes kan kiezen. Ik bedek wat ik bedekken wil en anders kijken ze maar de andere kant op. Zolang ik mezelf niet belachelijk maak met mijn kledingkeuze kan ik dragen waar ik behoefte aan heb.

Take it or leave it 🙂

Schrijf ook een gastblog!

Bedankt voor je superleuke gastblog Sandra! Meer van Sandra lezen? Ga dan naar haar website Chanoa.nl. Ze heeft me beloofd om daar weer wat vaker te bloggen! De prachtige foto’s zijn afkomstig van Pixel-fotografie.nl

Wil je ook een gastblog schrijven? Jouw verhaal is welkom! Maak je geen zorgen over taal- of schrijffoutjes, die haal ik er eventueel wel uit! Mail hermina@wondervol.nl