Een wondervolle dame op de catwalk, die het nieuws presenteert, die de baas is van een groot bedrijf, of op een andere manier succesvol is.

Het helpt.

Representatie helpt. Dat je jezelf vertegenwoordigt ziet.

Gelukkig verandert er veel.

Ik ben geboren in 1972 en heb als kind onbewust de boodschap opgepikt dat als je dik bent, er niet van je gehouden zal worden en zeker niet succesvol bent. Je moet zelfs oppassen dat je niet het mikpunt van spot wordt.

Sanne Thijs, Full of Freckles

Sanne Thijs

Er waren geen illustraties waar ik me in herkende

Sanne Thijs (30) uit Gent (maar verhuist dit jaar nog naar Zeeland!) is een bodypositive illustrator en ontdekte dat er maar weinig wondervolle illustraties zijn waar zij zich mee kon definiëren. ‘De meeste illustraties van dikke mensen zijn parodies, triest of zelfs fatshaming.’

‘In oktober 2015 maakte ik mijn eerste tekening van een volle vrouw. Per ongeluk bijna. Ik denk dat het eruit moest. Ik zat in de knoop. Was voor mezelf begonnen en op zoek naar een richting. Ik kreeg allerlei adviezen over wat ik vooral wel of niet zou moeten doen en ik weet nog dat ik dacht: fuck, ik doe wat ik wil.’

Ruim twee jaar later kun je stellen dat Full of Freckles van Sanne Thijs echt een begrip is geworden. Vooral ook in Amerika, waar haar kalenders en andere producten met haar illustraties gretig worden gekocht. Op Instagram wordt zij gevolgd door 25.000 fans van over de hele wereld.

full of freckles, illustraties, volle vrouw,

Dankzij het tekenen kwam ik beter in mijn vel

Het tekenen van vrouwen met rondingen is voor de wondervolle Sanne veelbetekenend geweest in haar zoektocht naar zelfacceptatie. ‘Zes jaar geleden had ik deze tekeningen niet kunnen maken.’

‘Het is grappig hoe mijn tekenstijl en goed voelen in mijn vel samenvielen. Tot die tijd probeerde ik me steeds te pushen in die mal, om eruit te zien zoals iedereen dat wil. Hoe meer rondingen er in mijn tekeningen kwamen, hoe beter ik me begon te voelen in mijn vel.’

‘Het werkt net als bij bodypositive blogsters die selfies maken. Ze doen dat niet om zichzelf te tonen aan de wereld, maar vooral om zich te tonen aan zichzelf. Om daarin te groeien. Anderen doen dat weer door zichzelf in lingerie op Instgram te zetten. Zo zie ik dat. Ik denk dat veel mensen dat niet begrijpen als ze er niet mee bezig zijn. Ik heb dat met mijn tekeningen.’

kalender, full of freckles, sanne thijs

Gelukkig en vrolijk

De wondervolle illustraties van Sanne zien er telkens anders uit. Het is niet een vrouwtje dat steeds op een andere manier wordt getekend zoals de wondervolle vintage Hilda. De volle illustraties die uit de potloden en penselen van Sanne komen hebben één ding gemeen: het zijn gelukkige dames die vrolijk hun alledaagse dingen doen.

‘Zelfliefde daar gaat het om. Gewoon je eigen liefde en kracht opbouwen, niet afhankelijk zijn van iemand anders die je graag ziet om jezelf leuk te vinden.’

Bij Sanne verschilt ook telkens de huidskleur, het lichaamstype, de haarkleur. Heel divers, zoals je ziet op de cover van haar 2018 kalender hierboven.

‘De cover straalt diversiteit uit. Ik heb er dit jaar meer op gelet en probeer ook volle mannen te tekenen, maar dat is best lastig met mijn stijl van tekenen. Ze worden al snel te schattig.

full of freckles, kalender, illustratie, body positive

Veel volgers in Amerika

‘Ik merk dat die diversiteit vooral in Amerika aanspreekt. Daar zijn ze er gevoeliger voor. Een zwarte dame wil zeggen: ja dat ben ik. Veertig procent van mijn publiek op mijn social mediakanalen is Amerikaans. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Ik weet het eigenlijk niet, maar post vanaf het begin alles in het Engels. Alleen in het Nederlands, kom je niet zover.’

En dat is slim geweest, want Sanne heeft net een grote internationale opdracht binnen weten te slepen. Ze illustreert nu wekelijks voor het Amerikaanse bodypositive platform Ravishly! Daarnaast werkt zij samen met een Amerikaanse influencer aan een kinderboek.

Bestel de kalender (18 euro excl verzendkosten) in de

Meer weten van Sanne Thijs/Full of Freckles?

BewarenBewaren

BewarenBewaren