Wondervol zijn is een keuze. Dat denken veel mensen. Wij weten wel beter. Lees het verhaal van Veerle van Dik Gelukkig hieronder.

De meest hardnekkige leugen die in onze maatschappij verteld wordt over dikke mensen is dat ze er gemakkelijk zelf voor kunnen kiezen om slank te worden. Ah ja, want het enige wat je daarvoor moet doen is afvallen. Dat is iets wat heel veel mensen geloven en als gevolg daarvan vinden ze ook dat het onze eigen schuld is dat we dik zijn.

Het wordt altijd zo gemakkelijk gezegd: ‘Je moet gewoon minder eten dan je verbruikt.’ Maar als dat waar zou zijn, denk je niet dat we dan ondertussen allemaal al slank waren geweest?

Obsessie met eten

De waarheid is dat het niet lukt om op lange termijn slank te blijven voor meer dan 95% van de mensen die aan een dieet begint. En de 5% die het dan wel lukt? Wel, die hebben er ineens een fulltime job bij.

Heel wat kilo’s verliezen kan bijna iedereen. Maar om al die kilo’s er ook af te houden, dat is iets wat niet zo gemakkelijk gaat. Er zijn mensen bij wie het wel lukt, maar zij zijn er dan ook elke seconde van elke dag mee bezig. 

Als je hen hoort praten, klinkt het meer als een permanente obsessie dan iets anders. Continu bezig zijn met wat je wel en vooral niet mag eten, calorietabellen van buiten leren, etentjes met vrienden afslaan, honger lijden, …

Veerle met een gebakje, Dik Gelukkig

Droom en realiteit

Je moet er dus heel wat voor over hebben om slank te worden en vooral te blijven. Maar is dat niet net het tegenovergestelde van wat je wilt als je op dieet gaat? 

Het idee dat ik altijd had van afvallen en slank zijn, was dat ik dan onbezorgd door het leven kon huppelen en genieten van alles. Wat absoluut niet in mijn droom voorkwam, was al mijn tijd moeten spenderen aan me zorgen maken over eten en mijn gewicht. Dat deed ik al en daar wilde ik net vanaf.  

Maar dat blijkt dus wel de realiteit te zijn. Dus of je nu dik bent (en wilt afvallen), of je droom gerealiseerd hebt (en slank geworden bent), de situatie blijft hetzelfde: je bent continu bezig met eten en je lichaam.

Levenskwaliteit

Is dat dan het leven waar je zo lang naar op zoek geweest bent? Dat alle zorgen en beslommeringen deel blijven uitmaken van je leven, met het enige verschil dat je slank bent?

Voor sommigen is het dat misschien waard en iedereen kiest dat natuurlijk voor zichzelf. Maar voor mij draagt het niet bij aan de kwaliteit van mijn leven. Het lijkt me allemaal veel te vermoeiend en die energie steek ik dan liever in andere dingen.

Zoals afspraken maken met vrienden, naar een concert gaan, reizen. Dingen die me nu gelukkig maken, ook als ik dik ben. Dat lijkt me massaal beter dan te streven naar een ideaalbeeld dat me nooit kan geven wat het belooft. 

Lees meer van Veerle op haar website: