Lijnen en diëten. Ik heb het jarenlang gedaan. Ik ken de euforie van op de weegschaal staan en zien dat dat getal steeds kleiner wordt. Ik ken ook het gevoel van falen en een mislukkeling zijn als de kilo’s er na een poosje weer in rap tempo bijkomen. Om uiteindelijk zwaarder te zijn dan toen ik was begonnen. Lees daarom dit gastblog van Veerle Metten van Dik Gelukkig.

De zus van de vriendin van mijn buurvrouw

Op eender welk moment staan we met heel veel mensen tegelijkertijd op dieet. Dan is het natuurlijk niet verwonderlijk dat je altijd wel iemand kent die iemand anders kent die is afgevallen. 

En zo komt het dat je op een mooie lentedag staat te praten met je buurvrouw en zij opeens tegen jou begint te ratelen over hoe de zus van haar vriendin heel veel is afgevallen en je ook nog eens in geuren en kleuren vertelt over dat dieet.

Wondervol-foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tot over vijf jaar!

Op zo’n moment is het heel verleidelijk om te denken: nou ja, als het háár gelukt is, kan het mij toch ook lukken? Want zij is ook maar een ‘gewone’ vrouw, net als ik. Maar de vraag die je je hierbij moet stellen, is: hoe lang staat ze ondertussen al op dat gewicht?

Want van iedereen die aan een dieet begint, is er is maar een kleine minderheid die de kilo’s er ook op lange termijn af kan houden. Dus als die zus van de vriendin van jouw buurvrouw pas sinds vorig jaar is afgevallen, dan wil ik over vijf jaar nog eens praten en zien hoe de situatie dan is. De kans is groot dat ze dan weer op haar oude gewicht zit.

En dat zeg ik niet met leedvermaak of om de inspanningen te minimaliseren van mensen die afgevallen zijn, maar het is wel de realiteit. Dat weet ik uit eigen ervaring én uit alle studies die daarover uitgevoerd zijn.

De kleine minderheid

Maar stel dan nog dat ze ondertussen al langer dan 5 jaar op haar lagere gewicht zit, dat het haar inderdaad gelukt is om op lange termijn de kilo’s eraf te houden. Dat betekent dat ze tot die kleine minderheid behoort van mensen die daarin slagen. En met een kleine minderheid bedoel ik minder dan 5%.

Als jij dus aan datzelfde dieet zou beginnen, heb je meer dan 95% kans om er niet in te slagen om op lange termijn af te vallen en slank te blijven. Ik vind dat persoonlijk geen hoopvolle kansberekening.

Daarbij is het ook nog eens zo dat afvallen en weer bijkomen waarschijnlijk slechter is voor je gezondheid dan gewoon op gewicht blijven (ook al ben je dik). 

Veerle Metten Dik Gelukkig Foto A.M. Minnaard

Foto: A.M. Minnaard

De verborgen kanten

Je buurvrouw vertelt bovendien ook maar één kant van het verhaal. Want jij hebt verder geen idee wat die zus van haar vriendin ervoor over heeft om die slanke lijn te behouden.  

Misschien heeft ze wel continu honger of zit ze elke dag in de sportschool, terwijl ze liever met haar partner naar een film kijkt. Of misschien moet ze vitamines slikken of heeft ze last van constipatie. Dat kan allemaal, maar dát weet jouw buurvrouw natuurlijk niet. 

Er is geen enkele garantie dat eender welk dieet ook jou gaat helpen om slank te worden én te blijven, hoe graag je het ook wilt. Dus of het nu de zus van de vriendin van je buurvrouw is, of de tante van de collega van je schoonmoeder … laat je hoofd niet op hol brengen door alle verhalen die je hoort.

Hoe verleidelijk het ook is om toch maar weer een nieuw dieet te proberen, vraag jezelf eens af of dat je ooit al eens écht gelukkig gemaakt heeft…

Lees meer van Veerle op: