En toen kwamen de negatieve reacties…

Een beetje kriebels in mijn buik had ik wel, toen de uitzenddatum van de reportage van Nieuwsuur naderde.

De verslaggeefster had zich goed ingelezen, het interview verliep prettig, de cameraman deed zijn best om de mooiste plaatjes te maken.

En tja, dan is het zover en wordt je naam genoemd in een artikel op de website van de NOS. Dat wordt gedeeld op Facebook.

Hermina de Vries, gele trui, wondervol

Ik walgde vroeger ook van mijn lijf

En natuurlijk weet je dat de reacties dan niet mals zijn. Daarvoor had ik kriebels in mijn buik. Maar weet je? Tot mijn eigen verrassing doet het me niets. Ik kan het de reageerders ook niet kwalijk nemen. Ik walgde vroeger ook van mijn lijf. En toen was ik een stuk dunner, kan ik je vertellen! Dus ik snap dat wel…

Het zit zo in ons dna gebakken: Je Moet Slank Zijn. Ik weet ook dat het haten van mijn eigen lichaam en mezelf niet goed genoeg vinden, mij niet gezonder maakte. Ohja natuurlijk ging ik lijnen. Doen wat de dieetgoeroes me voorschreven. Daar werd ik even slanker van, maar al snel kwam ik weer aan. En werd van ieder dieet alleen maar dikker. En beslist niet gezonder. Alles behalve dat.

Dikke mensen eten niet gezond

Misschien is het zo, dat het lastig is om je als slank individu te verplaatsen in een wondervol iemand. Ik hoorde laatst nog iemand zeggen: gezond eten, zo moeilijk is het niet. Tja denk ik dan, alsof ik niet gezond eet. En niet beweeg… Dat is het stigma dat wondervolle mensen met zich meedragen. Alsof je de hele dag met een zak chips op de bank zit. Ga eerst maar eens in mijn schoenen staan.

Ik ben zo blij dat ik me niet meer van slag laat brengen van negatieve reacties. Ik weet dat het niet persoonlijk is. Ik streef naar een gezondheid, niet naar een slank en strak lichaam. Been there, done that, maakte het er niet beter op. Ohja en dan is het ook nog eens zo dat iedereen zelf moet weten of hij of zij wil streven naar een gezond lichaam.

Vanavond in Nieuwsuur

De reportage zou eigenlijk woensdagavond in Nieuwsuur uitgezonden worden, dat ging vanwege het overlijden van Ruud Lubbers niet door. Als er geen gekke dingen gebeuren vandaag, zie je de reportage vanavond/donderdagavond 22.0 uur op NPO 2.

Zie je hieronder geen video? Bekijk dan de Facebookvide (+ de reacties!) via deze link.

Your Website Title
Hermina de Vries

Dik, gezond en gelukkig zijn

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014

About the Author:

Hermina
Hermina de Vries is de oprichter van Wondervol.nl. Haar levensmotto is: love your body, love your life!

9 Comments

 1. Nathalie 15 februari 2018 om 16:50

  You set the example!

 2. Francis 15 februari 2018 om 17:17

  Ach wat een verschrikkelijke reacties zitten ertussen….daar wordt je niet vrolijk van.

  Als afvallen echt zo gemakkelijk was als deze roeptoeters zeggen, waren we allemaal al lang maat 38 🙁
  (Dit heb ik ook tegen de orthopeed gezegd toen hij mijn 75 jarige moeder vertelde dat het beter voor haar knieën was als ze afviel. Blijkbaar is de boodschap bij hem overgekomen want hij was de keren daarop poeslief tegen haar!)

  En ze missen het punt dat je met een niet maat 38 ook tevreden en gelukkig kan/mag zijn!

 3. Miranda 15 februari 2018 om 21:30

  Helaas de uitzending gemist. Lekker aan het skiën in Oostenrijk. Ja hoor.. ook dat kan best.

  Ik ga de uitzending zeker terug kijken. Ohja en die negatieve reacties… die ga ik niet eens lezen- lekker belangrijk!

 4. Tineke 15 februari 2018 om 21:50

  Ik vind het zo jammer dat mensen altijd zo hard moeten oordelen. Ik vind het juist mooi dat iemand zichzelf accepteert en trots is op zichzelf. Het maakt niet uit of diegene dik, dun, lang of juist heel klein is. Zonde dat mensen elkaar niet lekker in hun waarde kunnen laten.
  Liefs

 5. Coco 15 februari 2018 om 23:25

  Ach weet je wat het is? Ben zelf een man die met moeite net in het groene zit van de BMI index en ik werk in een sauna en zie allerhande mensen voorbijkomen.

  Kijk mensen in de ogen en zie het mooie.

  En mooie mensen zitten en een mooie verpakking, maatje 36, 46 of 56. Zo zijn er mooie volle vrouwen en “lelijke” maatje 36 modellen!

  An open mind is a joy forever!!

 6. Henny 15 februari 2018 om 23:51

  Ik vind jou een kanjer, en je hebt het prima gezegd.. het item in Nieuwsuur vind ik ook top. Dus hoedje af voor jou…

  Henny

 7. Karina 16 februari 2018 om 12:46

  Ach Hermina, weet je hoeveel industrieën per jaar miljarden verdienen aan de onzekerheid en ontevredenheid van mensen over hun uiterlijk? Dat anderen menen naar te moeten reageren naar anderen die blij zijn met zichzelf, ook al voldoen ze niet aan de maatschappelijke standaard die blijkbaar voor “mooi en gezond” staat zegt meer over hen. You go, woman!

 8. louise 17 februari 2018 om 01:12

  ow echt hail to you….. zo sterk…. en dus ook zo duidelijk achter je standpunt want anders zou het je wel raken….. fijn om te lezen , ik wordtt al woest als ik reacties lees die maar een beetje lijken of fatshaming…. en ja ik ben er nog lang niet maja daaro blog ik over acceptatie van jezelf… zoalng me dat niet lukt heb ik nog een hoop te schrijven. waar uiteindelijk de knop zit… ik ben in iedergeval gelukkig dat heb ik los kunnen koppelen van mijn lichaam!

 9. Andrea 19 februari 2018 om 21:21

  Ik vind het moeilijk, al die negatieve commentaren. Wat zijn mensen toch hard en veroordelend. Ik vind het heel pijnlijk dat mensen ‘ons’ zo veroordelen. Ook ik moet nog wat stappen zetten. Tja. Het enige wat ik kan bedenken is: elke keer dat iemand je zo kwetst moet je nog een beetje meer van jezelf houden. En goed blijven zorgen voor jezelf. Dank Hermina, voor je lef.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.