Pas als je houd van je lichaam, kun je goed voor je lichaam zorgen. Zeg ik altijd. En daar sta ik ook helemaal achter. En met goed voor je lichaam zorgen, bedoel ik dat je jezelf voedt met gezond eten. Dat je rust, wanneer je voelt dat je lichaam rust nodig heeft. En dat je je lijf goed in conditie houdt.

Gezond eten, op tijd mijn rust nemen en bewegen of sporten. Het zijn allemaal puntjes waar ik voortdurend aandacht aan moet blijven besteden (…)

Marikenloop, 10 km, hardlopen, overgewicht

Afzien op de 10 km van de Marikenloop.

Jij bent slanker, maar ik ben sneller!

Zo was het sporten en bewegen eigenlijk al een hele poos op een laag pitje komen te staan. Jarenlang werd ik gelukkig van hardlopen. Ik deed tweemaal mee aan de Marikenloop in Nijmegen (2008 en 2009) en rende de 10 kilometer. De euforie als ik op de laatste kilometers nog heel wat vrouwen (aan de Marikenloop doen alleen vrouwen mee) kon inhalen. ‘Jij bent slanker, maar ik ben sneller’, dacht ik dan triomfantelijk!

Hielspoor

Ik trainde bij een loopgroep in het dorp. Tot ik merkte dat ik pijn kreeg onder mijn voet. Een soort van kramp, die ik met hardlopen voelde, maar ook als ik ‘s ochtends opstond. Drie jaar geleden is dat denk ik geweest. Het bleek hielspoor te zijn. Als je wil weten wat het is, moet je op de link klikken. Achteraf was dit ook de pijn die ik al veel langer voelde met schaatstraining ‘s winters, vooral als we stil stonden op het ijs om naar de trainer te luisteren.

Fit20, trainen, fitness, sporten met overgewicht

Spierballen kweken bij Fit20.

Schaatsen, hardlopen, maar ook lange wandeltochten maken, ik kon het wel uit mijn hoofd zetten. Ik heb zooltjes die ik in mijn schoenen kan leggen. Daarmee dacht ik dat het na een half jaar over was gegaan, maar de hielspoor kwam terug. Op dit moment gaat het redelijk, dankzij een kinesiologe en misschien dat ook de Fitflopsneakers en -slippers hun werk doen.

Eigenlijk haat ik de sportschool

Anyway, ik moest mijn favoriete sporten missen en als ik heel eerlijk ben kwam er weinig voor in de plaats. Tuurlijk fiets ik graag, ook op de mountainbike, maar het kreeg toch niet de plaats in mijn leven die schaatsen en hardlopen hadden. Mijn conditie ging achteruit en ik baalde ervan. Op Facebook zie ik af en toe motiverende verhalen van wondervolle dames in de sportschool. Maar die sportschool had ik nu juist afgezworen, omdat ik het buiten sporten zo lekker vind. En dan die veel te harde, dreunende muziek in de sportschool…. vreselijk!

En die sportschool waar ik dan de eerste maand braaf kom en daarna niet meer en die ik dan vervolgens nog een jaar moet sponsoren. Laat maar…

Fit20, trainen, fitness, high intensiy training

De trainingen bij Fit20 zijn kort, maar zwaar!

Personal trainer

Een personal trainer, dat is wat ik nodig heb! Zodat ik blijf komen. Ik google op ‘personal trainer’ en ‘Deventer’ en kom terecht bij Fit20. Oftewel 20 minuten sporten in de week…. dat is toch nooit genoeg denk ik sceptisch. En dat ook nog es in je gewone kleding… Maar op vrijdag om 10.00 uur naar yoga (vind ik ook leuk) zou ook betekenen dat ik in de praktijk een halve dag kwijt zou zijn. En ik heb die tijd nodig om nog zoveel gave dingen te doen! Dus ik besloot om maar een proefles aan te vragen bij Henk van der Wolf van Fit20. Dat was in maart dit jaar.

Een slank lijf

De proefles is zwaar. Maar ook snel weer voorbij. “Ik ga je niet beloven dat je af gaat vallen met Fit20”, zegt Henk. “Het wordt wel wat strakker.” “Prima, daar kom ik ook niet voor. Ik wil mijn conditie verbeteren en goed voor mijn lijf zorgen”, zeg ik. Maar wat een verschil met andere sportscholen die me in het verleden met de belofte van een slank lijf binnen wisten te lullen. Een valse belofte, want van alleen twee keer in de week sporten ga je echt niet afvallen, is althans mijn ervaring.

Een verademing dus, Fit20. Geen valse beloftes. Henk adviseert om naast de heftige krachttraining van 20 minuten eens in de week een uurtje te wandelen of te fietsen. Dat lukt meestal wel.

personal trainer, Fit20, trainen, sporten, overgewicht

Als ik geen afspraak zou hebben met personal trainer Henk, was ik allang gestopt.

Zware training

De trainingen zijn heel zwaar. Als ik niet wekelijks een afspraak met Henk zou hebben, zou ik het bijltje er al lang bij neer hebben gegooid. Maar ik heb een afspraak, dus ik kom. Eindelijk een sportschool die ik niet alleen sponsor, maar waar ik ook echt train! Fit20 is niet te vergelijken met andere sportscholen. Je komt er op afspraak en je bent de enige die daar dan sport. Tenzij je met iemand anders hebt afgesproken natuurlijk, want je kunt ook duotrainingen doen. Dat scheelt ook in de prijs.

Je hoeft de apparaten niet zelf af te stellen (dat vond ik eerlijk gezegd altijd een heel gedoe), je personal trainer houdt je verrichtingen bij en houdt goed in de gaten of het goed gaat.

Fit20, zware training

Gelukkig is het na 20 minuten weer over….

Spierballen!

Ik loop na iedere training trots op mezelf het pand weer uit. Ik heb het weer gedaan! Na vier weken begon ik mijn spierballen al te voelen! En ook mijn benen zijn veel gespierder geworden. Het voelt heerlijk! Ik doe weer wat en ik merk dat het goed is voor mijn lijf. Ik ben sterker, ik fiets makkelijker, ik loop makkelijker de trap op. Zo fijn! In het begin had ik natuurlijk fikse spierpijn, maar dat heb ik nu niet of nauwelijks meer. En dat terwijl de gewichten nog steeds zwaarder worden.

En ik merk dat het sporten ook goed is voor mijn zelfvertrouwen en mijn houding.

Dit past bij mij

Voor het inhoudelijke verhaal over hoog intensief training in korte tijd, verwijs ik je naar dit filmpje van Fit20. Persoonlijk ben ik al die elkaar tegensprekende wetenschappers over wat nu wel en niet goed is voor je lijf zo beu… Ik voel me hier goed bij. Dit past op dit moment goed bij mij. Ik wil van Wondervol.nl een groot succes maken, daar gaat nu veel van mijn tijd in zitten. Een keer in de week een heftige training en op zondag een lekkere wandeling of fietstocht. Dit voelt fijn en – heel belangrijk – dit kan ik volhouden.

Fit20 heeft studio’s door het hele land.

fit20, trainen in je gewone kleding

Bij Fit20 train je dus in je gewone kleding en kun je daarna door naar je werk of afspraak.

Schaamte

Voor de volledigheid wil ik nog toevoegen dat ik niet wordt betaald voor deze blog over Fit20. Ik weet dat sporten en naar de sportschool gaan vaak moed vereist als je overgewicht hebt. Dat je over je schaamte heen moet stappen. Fit20 is een veilige omgeving om weer lekker te starten met bewegen. Geen spiegels, geen bodybuilders die je van top tot teen opnemen, maar persoonlijke en deskundige begeleiding.

Lijkt het je wat? Of heb jij een geweldige sport die je wondervolle lezers kunt aanraden? Let me know!