Vol en rond op de yogamat… kan dat? 

Superinspirerend vind ik de wondervolle dames op instagram in allerlei knappe yogaposes! Yoga speciaal voor wondervolle vrouwen is in opkomst. En alhoewel ik vind dat dik en dun zoveel mogelijk gelijk behandeld zou moeten worden, denk ik dat yoga een uitzondering is. De wondervolle yoga-instructeur Colette Edelenbosch van Volop Yoga in Culemborg weet namelijk precies welke oefeningen lastig zijn voor wondervolle lichamen en hoe je dat oplost! Lees haar gastblog hieronder!

Colette Edelenbosch, volop yoga, culemborg, yoga voor volle vrouwen

Yoga is voor iedereen

‘Yoga… dat is toch iets waar je slank en lenig voor moet zijn?!?’

Nou.. echt niet! Yoga is voor iedereen, dik of dun, stijf of soepel, oud of jong. Maar als je de foto’s in de glossy’s en op internet bekijkt, zou je daar soms bijna aan gaan twijfelen…

Big Yoga

Gelukkig kan het ook anders. In Amerika zijn er een aantal stevige dames die zich momenteel steeds prominenter profileren onder de noemers ‘body positive yoga’ , ‘curvy yoga’ en ‘’supportive yoga” en ook in Nederland is iets gaande: en onlangs stond er in NRC een artikel over “big yogi’s” en inmiddels zijn er al een paar plekken in Nederland waar je als Volle Vrouw (of man) yogales kan volgen: In Rotterdam bij Villa Yoga, in Soest bij Niraya en in Culemborg bij Volop Yoga.

Colette Edelenbosch, Volop Yoga, Big Yoga, Culemborg, yoga voor volle mensen

Volop Yoga

Volop Yoga ben ik gestart, omdat ik merkte hoe goed yoga mij doet: het voedt mijn lichaam, mijn hart en mijn ziel als ik vol aandacht mijn houdingen aanneem en mijn adem gebruik om meer ruimte te vinden. Mijn lijf voelt soepeler, en ik vind gemakkelijker rust te midden van het hectische leven. Maar toen ik met yoga begon, vond ik het soms best spannend om een lesruimte binnen te stappen… en moest ik altijd eerst even wennen aan de setting, de mensen, voor ik me vrij durfde te voelen.

Mijn lichaam werd mijn leraar

Ook merkte ik dat niet elke houding past bij de vorm van mijn lichaam.  Soms kreeg ik instructies die me, met mijn lijf, niet goed of niet gezond leken… en niemand kon me vertellen of dat ook echt zo was. Of hoe het dan wél moest. Mijn lichaam – dat volle, dikke, prachtige lichaam – werd mijn leraar. En die leraar – mijn eigen lijf – nam ik in 2010 mee naar de 4-jarige docentenopleiding Yoga & Vedanta in Doorn.

Colette Edelenbosch, yogales, volle vrouwen, Volop Yoga, yoga voor dik en dun

Mijn buik botst tegen mijn benen

Het yogapad werd een ontdekkingstocht en soms voelde ik me een pionier. Met mijn dikke lijf voelde ik me anders, en soms had dat ‘anders zijn’ de kwaliteit van “yoga niks voor dikkerds?!? Kom maar op!” maar ook: “Is hier ruimte voor mij? Mag ik hier zijn zoals ik ben?” Al snel ontdekte ik echter dat iedereen haar beperkingen en uitdagingen op te lossen heeft: als ik voorover buig botst mijn buik tegen mijn benen aan, maar de veel slankere yogi naast mij heeft ook zo haar dingen op te lossen. Zo was mijn eerste les in de yoga: ik ben net zo normaal én net zo anders als de ander…

Voor dik of dun

Nu ben ik inmiddels afgestudeerd en mijn eigen praktijk gestart – en wil ik zelfs yogadocenten gaan scholen. Want ik vind dat yoga toegankelijk moet zijn voor iedereen: dik of dun, soepel of stijf, ziek of gezond…

Ja yoga is ook iets voor jou!

Voor alle lezers van Wondervol die zich afvragen of yoga iets voor hen is, zou ik willen zeggen: JA! Yoga is een prachtige manier om meer waardering voor je lichaam te ontwikkelen, beter in je vel te komen, bewegingsvrijheid in je lijf én in je geest te ontwikkelen. Sommige vormen van yoga zullen beter passen bij een Wondervol lijf dan andere – al heb ik niet met alle vormen ervaring.

Colette Edelenbosch, yogales, volle vrouwen, Culemborg, yoga is voor iedereen

Eerst langzaam dan snel

Bij Hatha yoga, Yin Yoga en Raja yoga beweeg je over het algemeen wat rustiger en zoek je naar verstilling in de houding –  dat geeft je de tijd om te zoeken naar een houding die bij je past. Flow yoga, Vinyasa yoga of Power yoga vragen meer snelheid en vind ik zelf om die reden niet prettig – mijn lijf houdt het tempo van de reguliere groep niet altijd bij en als ik dat dan tóch probeer, loop ik teveel risico op blessures. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het bij jou ook niet past – maar ik zou wel adviseren om eerst vertrouwd te raken met de houdingen en met het bewegen in je eigen lijf, voor je aan de snellere vormen van yoga begint.

Informeer

Los van de vorm van yoga waar je voor kiest: het is belangrijk dat je je prettig voelt bij de docent die voor de groep staat. Voel je je thuis en veilig bij deze persoon? Is de docent gewend om de oefeningen aan te passen aan de studenten die in de les komen, nemen er bijvoorbeeld mensen deel aan de groepen die blessures hebben of minder lenig zijn? Je kunt altijd van tevoren even bellen en vragen of de lessen geschikt zijn voor jou. Aan de reactie merk je vanzelf of je je welkom voelt of niet – en dat is het belangrijkste!

big yoga, Colette Edelenbosch, Culemborg, Volop yoga, yoga voor volle mensen

Colette helpt je graag met jouw yogavraag!

Mocht je willen weten waarop je kunt letten als je aan yoga gaat doen, of je worstelt met bepaalde oefeningen en komt er niet uit met jouw docent  – je mag me altijd benaderen met jouw vragen. Ik heb gemerkt dat ik van elke vraag enorm veel leer dus je doet me er een groot plezier mee! En woon je toevallig in de buurt van Culemborg, kom gerust een keertje langs. Contactgegevens en actuele lestijden vind je op mijn site: www.volopyoga.nl 

Colette Edelenbosch

Volopyoga@outlook.com

By |2016-10-26T19:28:38+00:0025 augustus 2015|alle artikelen, gastblogs, nieuws|14 Comments

About the Author:

Hermina
Hermina de Vries is de oprichter van Wondervol.nl. Haar levensmotto is: love your body, love your life!

14 Comments

 1. Rita 25 augustus 2015 om 08:15

  O Colette, woonde ik maar in Culemborg. Ik zou graag meedoen. Sowieso geweldig hoe je doorzet en onderneemt op dit pad!

 2. Rieneke Penders 25 augustus 2015 om 11:31

  Wauw! Goed stuk! Mooie foto’s en u i t s t e k e n d verhaal.
  Ga door!

  Rieneke

 3. Nickys lingerie 25 augustus 2015 om 12:26

  Wat gaaf, zodra dit ook in noord brabant komt ben ik je eerste klant 🙂

 4. Colette 25 augustus 2015 om 17:12

  Hoi Rita, leuk je hier weer tegen te komen 🙂
  Je bent in Culemborg ook welkom hoor, het is maar 20 minuutjes met de trein 😉
  Maar wie weet, in Utrecht liggen mijn roots en ik werk er nog steeds, het stadsie zit nog altijd in mijn achterhoofd. Dus het zou op een dag best een optie zijn wat mij betreft 😉

  En Nickys: in Brabant heb ik ook roots 😉 maar is nu nog even te ver voor mij. Ik ken wel iemand in Helmond die in elk geval 1 wondervolle cursist heeft, en iemand in Roermond heeft belangstelling getoond voor mijn toekomstige bijscholing… mail me maar even als je meer wilt weten (mailadres staat in de blog).

 5. Sabine 25 augustus 2015 om 19:33

  Hallo Rita,

  Supermooi op dit stuk te zien en te lezen, ook ik zou interesse hebben, woon zelf in Helmond. Kun je me de naam geven van diegene die jij kent?

  Bedankt en ga vooral door met dit mooie werk dat je doet 🙂

 6. Sabine 25 augustus 2015 om 19:34

  Sorry excuses ik bedoelde natuurlijk Colette, wat dom van me 🙁

 7. Barbara van Vliet
  Barbara van Vliet 26 augustus 2015 om 09:35

  Wat fijn dat dit in opkomst is! Ik heb vaker gedacht dat yoga erg fijn voor mij zou zijn, in mijn wereldje van doorgaan-doorgaan-doorgaan zou het zo prettig zijn om soms even rust te vinden en bewust met je lichaam bezig te zijn !Ik heb mijzelf aangeleerd om tijd te nemen voor ademhalingsoefeningen en rek en strekoefeningen, en lange wandelingen maken hierdoor krijg ik meer rust in mijn hoofd en mijn lichaam voelt, ook al is het alleen maar rekken en strekken, toch iets soepeler aan. Ik ga de ontwikkeling in de gaten houden!

 8. Colette 26 augustus 2015 om 16:42

  @Sabine: de yogadocent in Helmond over wie ik het had heeft samen met mij de opleiding gedaan, haar site is: http://www.yogastiphout.nl en je kunt haar ook rechtstreeks mailen: info@sabine-snijders.nl

 9. Marjan Hulshof 26 augustus 2015 om 16:51

  Door een van de deelneemster aan de jaartraining ”Mindful Eten” werd ik geattendeerd op jouw prachtige artikel. Het had mijn eigen blog kunnen zijn! As dinsdagavond starten we bij YOGICA in Deventer met BIG yoga. Het idee voor BIG yoga is bij mij ontstaan doordat de deelneemsters aan de bovengenoemde training aangaven dat de yoga hun goed deed maar, dat ze nooit een sportschool of yogastudio zouden binnen stappen voor een les. Die drempel is om verschillende bekende redenen te hoog.
  Ik beoefen nu bijna 20 jaar yoga en ben geschoold, net als Colette, in de Hatha en Raja Yoga. Dit zijn vormen die statisch zijn en je neemt tussen de houdingen door tijd om te herstellen en tijd om de effecten van de oefeningen goed waar te nemen. Deze vorm van yoga is geschikt voor iedereen en de oefeningen (asana’s) zijn gemakkelijk aan te passen. Normaal ben ik ook voor gemixte groepen en zo werkt het ook. Uitgangspunt in de yoga is dat je de asana’s doet op je eigen niveau en dat het niet gaat om de prestatie of je presentatie. Op dit moment verzorg ik verschillende lessen aan 20 jarigen t/m bijna 80 jarigen en zij zitten bij elkaar in de groep. Maar zoals gezegd hebben deze vrouwen me geïnspireerd en maak ik voor deze groep graag een uitzondering.

  Yoga gaat over bevrijding. Het is mijn wens dat uiteindelijk aparte groepen niet meer nodig zijn. Dat meer en meer vrouwen (en mannen) zich zo vrij voelen dat dat geen issue meer is. Yoga kan zeker aan die ontwikkeling bijdragen. Yoga is een manier om stap voor stap je relatie met je lichaam te ontwikkelen door meer en meer in je lichaam thuis te komen. Ook mentaal ontstaat er meer mildheid (voor je oordelen), ruimte en ontspanning. Hierdoor kom je beter (letterlijk en figuurlijk) in je vel te zitten. Wil je weten of yoga iets voor je is (en je woont in de regio Deventer) kom dan een langs voor een proefles. Een mailtje naar marjan@yogica.net is voldoende.
  PS. Op mijn oude website vind je helaas hierover nog niets en mijn nieuwe site is in ontwikkeling.

 10. Barbara 29 augustus 2015 om 17:40

  Hoi Colette,wat leuk dat je dat doet!Leuk verhaal!Je mag trots op jezelf zijn.Ga zo door!

 11. Tamara 17 maart 2017 om 12:26

  Zijn er ook yoga lessen op dvd voor de vollere vrouw en dan ook zonder meditatie het spirituele ? Woon in een dorp en vind dan thuis toch handiger.

 12. Frances 10 juli 2017 om 17:50

  Hoi Colette,

  Ik ben yogadocent en enorm geinspireerd door je verhaal.
  Als je er aan toe bent om je ervaringen door te geven aan andere teatchers dan zou ik héél erg graag op de hoogte gehouden worden.
  Ik wil namelijk graag mijn yoga shala toegankelijk maken voor wondervolle mensen, te beginnen met vrijwel ál mijn vriendinnen, die allemaal niet naar een ‘gewone’ yogaschool willen/durven.
  Echter: omdat ik zelf zowat niks weeg, kan ik niet goed voelen wat wel, en niet gaat bij mijn leerlingen.

  Ik woon in Belgie, maar als je eens een weekendworkshop oid wilt geven, dan houd ik me aanbevolen!

  groetjes,
  Frances

 13. Colette Edelenbosch 15 augustus 2017 om 11:37

  Hoi Tamara, Ik zie nu pas jouw vraag, sorry! Ik weet dat Meera Patricia Kerr (Big Yoga) dvd’s heeft uitgebracht. Maar op youtube is inmiddels ook heel wat te vinden, met name van Amerikaanse wondervolle yogi’s. Zelf heb ik enkele filmpjes online, je kunt kijken op mijn youtube kanaal: http://www.bit.ly/VYopyoutube. Daar vind je zowel mijn video’s als mijn afspeellijsten (doorscrollen naar beneden): wat ik tegenkom en de moeite waard vind, kun je daar vinden.
  Mocht je echt lessen willen volgen vanuit huis, dan kan ik je de ‘curvy home yoga studio’ van Anna Guest Yelley aanbevelen. Zij heeft een hele uitgebreide database, met korte en lange lessen. Mocht je je daarvoor aanmelden en je doet het via mijn site, dan krijg ik een kleine provisie. Ik volg haar al jaren en ze inspireert mij steeds weer, vandaar dat ik graag reclame voor haar maak 😉 kijk op http://www.volopyoga.nl/curvy_home_yoga.html
  Zelf droom ik er ook van om online lessen te gaan geven op enig moment. Ik heb nog steeds koudwatervrees. Als iemand mij erbij zou kunnen helpen om dit op te zetten houd ik mij aanbevolen 🙂
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt! En anders vraag je maar, het liefst via mijn mailadres: volopyoga(apenstaartje)outlook.com – dan heb je wat sneller antwoord dan binnen een half jaar 🙂

 14. Colette Edelenbosch 16 augustus 2017 om 13:32

  Hoi Frances, wat leuk omm te horen! Ja ik hoop op een dag een docententraining te gaan verzorgen, ik ben nu aan het uitzoeken of het ook mogelijk is dat daar bijscholingspunten vanuit de vereniging van yogadocenten aan verbonden kunnen worden. Ik houd je op de hoogte en heb je inmiddels een privéberichtje gestuurd. Hartelijke groet, Colette

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.