Superinspirerend vind ik de wondervolle dames op instagram in allerlei knappe yogaposes! Yoga speciaal voor wondervolle vrouwen is in opkomst. En alhoewel ik vind dat dik en dun zoveel mogelijk gelijk behandeld zou moeten worden, denk ik dat yoga een uitzondering is. De wondervolle yoga-instructeur Colette Edelenbosch van Volop Yoga in Culemborg weet namelijk precies welke oefeningen lastig zijn voor wondervolle lichamen en hoe je dat oplost! Lees haar gastblog hieronder!

Colette Edelenbosch, volop yoga, culemborg, yoga voor volle vrouwen

Yoga is voor iedereen

‘Yoga… dat is toch iets waar je slank en lenig voor moet zijn?!?’

Nou.. echt niet! Yoga is voor iedereen, dik of dun, stijf of soepel, oud of jong. Maar als je de foto’s in de glossy’s en op internet bekijkt, zou je daar soms bijna aan gaan twijfelen…

Big Yoga

Gelukkig kan het ook anders. In Amerika zijn er een aantal stevige dames die zich momenteel steeds prominenter profileren onder de noemers ‘body positive yoga’ , ‘curvy yoga’ en ‘’supportive yoga” en ook in Nederland is iets gaande: en onlangs stond er in NRC een artikel over “big yogi’s” en inmiddels zijn er al een paar plekken in Nederland waar je als Volle Vrouw (of man) yogales kan volgen: In Rotterdam bij Villa Yoga, in Soest bij Niraya en in Culemborg bij Volop Yoga.

Colette Edelenbosch, Volop Yoga, Big Yoga, Culemborg, yoga voor volle mensen

Volop Yoga

Volop Yoga ben ik gestart, omdat ik merkte hoe goed yoga mij doet: het voedt mijn lichaam, mijn hart en mijn ziel als ik vol aandacht mijn houdingen aanneem en mijn adem gebruik om meer ruimte te vinden. Mijn lijf voelt soepeler, en ik vind gemakkelijker rust te midden van het hectische leven. Maar toen ik met yoga begon, vond ik het soms best spannend om een lesruimte binnen te stappen… en moest ik altijd eerst even wennen aan de setting, de mensen, voor ik me vrij durfde te voelen.

Mijn lichaam werd mijn leraar

Ook merkte ik dat niet elke houding past bij de vorm van mijn lichaam.  Soms kreeg ik instructies die me, met mijn lijf, niet goed of niet gezond leken… en niemand kon me vertellen of dat ook echt zo was. Of hoe het dan wél moest. Mijn lichaam – dat volle, dikke, prachtige lichaam – werd mijn leraar. En die leraar – mijn eigen lijf – nam ik in 2010 mee naar de 4-jarige docentenopleiding Yoga & Vedanta in Doorn.

Colette Edelenbosch, yogales, volle vrouwen, Volop Yoga, yoga voor dik en dun

Mijn buik botst tegen mijn benen

Het yogapad werd een ontdekkingstocht en soms voelde ik me een pionier. Met mijn dikke lijf voelde ik me anders, en soms had dat ‘anders zijn’ de kwaliteit van “yoga niks voor dikkerds?!? Kom maar op!” maar ook: “Is hier ruimte voor mij? Mag ik hier zijn zoals ik ben?” Al snel ontdekte ik echter dat iedereen haar beperkingen en uitdagingen op te lossen heeft: als ik voorover buig botst mijn buik tegen mijn benen aan, maar de veel slankere yogi naast mij heeft ook zo haar dingen op te lossen. Zo was mijn eerste les in de yoga: ik ben net zo normaal én net zo anders als de ander…

Voor dik of dun

Nu ben ik inmiddels afgestudeerd en mijn eigen praktijk gestart – en wil ik zelfs yogadocenten gaan scholen. Want ik vind dat yoga toegankelijk moet zijn voor iedereen: dik of dun, soepel of stijf, ziek of gezond…

Ja yoga is ook iets voor jou!

Voor alle lezers van Wondervol die zich afvragen of yoga iets voor hen is, zou ik willen zeggen: JA! Yoga is een prachtige manier om meer waardering voor je lichaam te ontwikkelen, beter in je vel te komen, bewegingsvrijheid in je lijf én in je geest te ontwikkelen. Sommige vormen van yoga zullen beter passen bij een Wondervol lijf dan andere – al heb ik niet met alle vormen ervaring.

Colette Edelenbosch, yogales, volle vrouwen, Culemborg, yoga is voor iedereen

Eerst langzaam dan snel

Bij Hatha yoga, Yin Yoga en Raja yoga beweeg je over het algemeen wat rustiger en zoek je naar verstilling in de houding –  dat geeft je de tijd om te zoeken naar een houding die bij je past. Flow yoga, Vinyasa yoga of Power yoga vragen meer snelheid en vind ik zelf om die reden niet prettig – mijn lijf houdt het tempo van de reguliere groep niet altijd bij en als ik dat dan tóch probeer, loop ik teveel risico op blessures. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het bij jou ook niet past – maar ik zou wel adviseren om eerst vertrouwd te raken met de houdingen en met het bewegen in je eigen lijf, voor je aan de snellere vormen van yoga begint.

Informeer

Los van de vorm van yoga waar je voor kiest: het is belangrijk dat je je prettig voelt bij de docent die voor de groep staat. Voel je je thuis en veilig bij deze persoon? Is de docent gewend om de oefeningen aan te passen aan de studenten die in de les komen, nemen er bijvoorbeeld mensen deel aan de groepen die blessures hebben of minder lenig zijn? Je kunt altijd van tevoren even bellen en vragen of de lessen geschikt zijn voor jou. Aan de reactie merk je vanzelf of je je welkom voelt of niet – en dat is het belangrijkste!

big yoga, Colette Edelenbosch, Culemborg, Volop yoga, yoga voor volle mensen

Colette helpt je graag met jouw yogavraag!

Mocht je willen weten waarop je kunt letten als je aan yoga gaat doen, of je worstelt met bepaalde oefeningen en komt er niet uit met jouw docent  – je mag me altijd benaderen met jouw vragen. Ik heb gemerkt dat ik van elke vraag enorm veel leer dus je doet me er een groot plezier mee! En woon je toevallig in de buurt van Culemborg, kom gerust een keertje langs. Contactgegevens en actuele lestijden vind je op mijn site: www.volopyoga.nl 

Colette Edelenbosch

Volopyoga@outlook.com