‘Nederlanders kopen niet graag badkleding’ is de kop van een uitgebreid onderzoek van Actiepagina.nl. Jammer, want met goed advies, kun je heel wat badpakkenleed voorkomen! Daarom tips van een deskundige, Nicole Raymakers van Nicky’s Lingerie in Eindhoven!

Nicole Raymakers, Nicky's Lingerie

Nicole Raymakers

Uit het onderzoek van actiepagina.nl blijkt dat model en comfort van de badkleding de belangrijkste criteria waren en het merk irrelevant.

Opvallend was dat slechts 1 op de tien de kleur of het patroon belangrijk achtte.

Hier schrok ik toch een beetje van! Natuurlijk is pasvorm het belangrijkste, maar je wilt toch ook met een leuk badpak de deur uit gaan? Belangrijk is toch ook dat het niet alleen maar goed past maar dat ook de kleur en het patroon naar je zin is? Je koopt het toch niet alleen maar omdat het goed past?

Tips voor het kopen van een badpak of bikini

Daarom deze tips zodat ook jij je misschien prettiger voelt in een badpak en badkledingleed kunt voorkomen:

chloorresistent badpak, Nicky's Lingerie

Pas op met chloor

Zwem je vaak, kies dan voor een chloorresistent badpak. Dit materiaal heeft de eigenschap beter om te kunnen gaan met agressieve stoffen als chloor en zoutzuur dat vaak in zwembadwater zit (zout water en ozon baden uitgezonderd). Deze stoffen kunnen het elastiek in het badpak aantasten met als gevolg dat, na een relatief korte tijd, het badpak op sommige plekken als onderrug, bilnaad en tussen de borsten dun word.

Hoger

Kies voor een hoger rugpand en decolleté zodat bij inspanningen in het water alles mooi op zijn plaats blijft zitten en je niet geneigd bent om te trekken aan de plekken die niet lekker zitten.

Kruislings

Kies niet voor kruislingse schouderbanden als je een zware boezem hebt. De wet van de zwaartekracht is recht naar beneden en als je iets kruist zullen je borsten niet goed op hun plaats blijven. Kruislings is wel weer geschikt als je last van afzakkende schouderbandjes hebt.

Een badpak om te zonnen kan aan heel veel eigenschappen voldoen, maar kijk eerst wat bij je past.

Ieder figuur, groot, klein, peervormig of rond heeft andere wensen en mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld merken die lengtematen voeren.

Corrigerend badpak

Wil je dat het badpak corrigeert, kies dan voor een dubbel of zelfs driedubbel geweven stof. Deze zorgt voor een gladder figuur waardoor je je prettiger zou kunnen voelen. Houd er wel rekening mee dat zo’n corrigerend badpak wat moeilijker aan gaat en dikker is dus ook warmer. Het is dus minder geschikt om in chloor te zwemmen door de grote hoeveelheid elesthan.

plissé badpak, blauw met witte stipjes, nicky's lingerie

Plissé

Ook plissé plooien over de buik en maag kunnen een mooi corrigerend effect geven zonder dat je een dikker badpak hoeft te kopen.

Denk ook aan  een badpak met print. Dat kleed vaak slanker af dan een effen badpak: de rondingen van de maag en buik zijn minder zichtbaar.

Heb je een zware boezem?

Kies dan voor een badpakmerk wat ook goede lingerie maakt. Zij verwerken op een net wat professionelere wijze de steun voor je borsten in een badpak of bikini.

Een beugel betekent niet meer steun in een badpak. Een beugel geeft alleen vorm maar geen steun, vooral de badpakken met een dun foamlaagje (niet voorgevormd) zijn vaak het meest geschikt voor een cupmaatje meer.

Zorg dat de rug van het badpak niet te laag is, want net als bij een bh komt de meeste ondersteuning van borsten uit de omvang en een hogere rug is daar dus heel belangrijk bij.

Bij een bikini heb je deze steun al automatisch omdat deze het meest van een bh weg heeft.

swimdress, zwemjurk

Swimdress

Schaam je je voor je bovenbenen dan is de swimdress de oplossing. Dit badpakjurkje bestaat al enige jaren en bedekt net de bovenkant van de je bovenbenen. Ook voor dunne benen zijn deze jurkjes een uitkomst doordat het rokje de soms te wijde pijpjes bedekt.

Tankini

Tankini’s zijn al enige jaren in trek omdat het zo lekker handig is als je naar het toilet moet. Geen gehannes met strakke badpakken die stroef aan en uit gaan omdat ze nat zijn.

Houd er wel rekening mee dat het taille broekje altijd een beetje in de maag drukt waardoor je je ‘knuffelvet’ wat door het hesje heen ziet. Of je moet een zogenaamde zwangerschap tankini kiezen, deze vallen in een wijdere A-lijn. Houd er wel rekening mee dat deze omhoog kunnen gaan drijven in het zwemwater.

roze bikini

Fijn voor je borsten! Een bikini!

Bikini’s zijn er tegenwoordig in alle confectie- en cupmaten. Heb je een maatje meer, probeer dan ook eens een bikini te passen, je zult verbaasd zijn over de stevige pasvorm voor je borsten. Tegenwoordig kun je steeds vaker kiezen uit Mix & Match-series waarbij je zelf de maat en hoogte van het bikini broekje kunt kiezen. Maar ook maken fabrikanten slimme broekjes die je op je eigen hoogte kunt omslaan.

Pareo

Vind je een bikini een beetje eng om aan te doen koop er dan zeker een leuke pareo bij en knoop deze in de taille zodat je probleemzones een beetje bedekt zijn en jij je wat zekerder voelt. Ook pareo’s zijn in alle maten te krijgen wij verkopen ze t/m maat 62.

Ga passen!

Wat ook opviel uit de enquête van actiepagina.nl was dat 27% van de Nederlands vrouwen haar badkleding ook weleens online kocht. In onze webwinkel hebben wij de ervaring dat 38% van de gekochte badkleding terugkomt omdat het niet goed past. Uiteindelijk vinden ze dan in onze winkel wel iets dat goed past.

Hoe was je je badkleding?

Als laatste nog iets belangrijks: het wassen van je badkleding.

Was je badkleding in het wolprogramma van je wasmachine met wasmiddel zonder wasverzachter. Wasverzachter heeft de nare eigenschap om een laagje over de elasthan te leggen waardoor deze uitrekt. Op vakantie spoel je je badkleding met wasmiddel in de wasbak. Laat dit niet te lang weken en spoel het goed uit. Je zult dan veel langer plezier hebben van je aankoop.

Mijn advies: ga naar een speciaalzaak voor grotere (cup-)maten en gebruik de bovenstaande tips om samen met de verkoopster de badkleding te kiezen die het best bij jou past.

Nicole Raymakers van Nicky’s Lingerie, speciaal zaak voor grote (cup-)maten.