Alles is een les in het leven. Als je het maar wilt zien.

Ik heb nog maar net een thee besteld en ik zit al op het puntje van mijn stoel. Ik kijk naar Lucinda tegenover me. Ernstig is ze als ze spreekt, maar ik weet dat er ieder moment een schaterlach voorbij kan komen.

lucinda douglas yes you can womanlucinda douglas yes you can woman

Lucinda Douglas Fotograaf: Marleen Sahetapy-Sapulette

Yes You Can Woman

Ik ken Lucinda Douglas sinds ik haar enkele jaren geleden vroeg om te komen spreken op een high tea in Arnhem die ik samen met enkele topdames organiseerde namens wondervol.nl. Ze is mede-auteur van het boek Sales is Sexy, een boek over empowerment.

Lucinda kan relativeren. Maar waar ik haar vooral om waardeer, is om de inzichten die ik steevast krijg als ik naar haar luister. Met haar discussieer. Over slachtofferschap, over #metoo en over succes.

Yes you can women, Lucinda Douglas

Onlangs stuurde ze mij de omslag van haar nieuwe boek Yes You Can Woman, dat zaterdag 24 februari wordt gepresenteerd. Ik lees: ‘Op haar zesde verkracht door een huisvriend, die haar beloont met één cent, dagelijks mishandeld door haar vader, een buurman die zich regelmatig aan haar vergrijpt en op de vlucht voor de rellen in de straten; Lucinda leert snel hoe zij voor zichzelf moet zorgen.’ 

‘Kijk je nu anders naar me’, vraagt Lucinda terwijl ze me onderzoekend aankijkt.

– Nou nee, niet anders, maar ik vind het wel heftig om te lezen, zeg ik.

‘Ik zit niet op jouw medelijden te wachten’, zegt Lucinda streng.

Je hebt geen excuus

‘In mijn boek deel ik 17 lessen die impact op mij maakten. Uiteindelijk is alles een les in het leven, als je het maar wil zien. Je hebt geen excuus, ongeacht wie je bent, hoe je eruit ziet. Je hebt geen rechten in het leven. Als je dat denkt, ben je slachtoffer.’

‘Je hebt één verplichting. En dat is om wat te maken van je leven.’

‘Veel mensen willen het perfecte leven, maar als het perfect is, leer je ook niks.’

Ik probeer Lucinda bij te houden als ze de ene one-liner na de andere eruit gooit. ‘Vuile was is geen vuile was. Het heet leven.’

Lucinda Douglas gast bij Wondervol Talkshow zondag 25 februari bij MIXXL

Het boek Yes You Can Woman is nog niet uit, maar Lucinda is al geboekt om erover te komen spreken in Londen en in Nigeria. En… op de wondervolle talkshow zondag 25 februari bij MIXXL in Raalte, vanaf 14.00 uur. Zorg dat je erbij bent!

BewarenBewaren

BewarenBewaren