Love yourself first. Zelfliefde is zo belangrijk! Een gastblog van Sandra Pos!

‘Wat vind je van jezelf?’ Deze vraag heeft altijd wel een plek in de gesprekken met mensen die ik begeleid. Het is de vraag waar alles omheen draait. Want natuurlijk is het lastig om naar je lichaam te luisteren als je weinig aandacht hebt voor jezelf. En het ligt voor de hand dat je geen aandacht geeft aan je emoties als je niet erg op jezelf gesteld bent.

Het is een vraag die nogal raakt. Het voelt verdrietig als je je beseft dat je wel van anderen houdt en alles voor hen wil doen, maar die behoefte niet bij jezelf voelt. Zelfliefde is iets waar heel veel mensen een gebrek aan hebben. Ik vermoed dat de wereld er een stuk relaxter uit zou zien als iedereen gewoon oké is met zichzelf.

Goed, beter, best….

Dit tekort aan liefde is tegelijkertijd ook lastig te herkennen bij jezelf. Het wordt ons niet geleerd om aandacht te hebben voor onszelf. We doen ons best op school, omdat ons best doen gewaardeerd wordt en niet zozeer omdat we wild van enthousiasme zijn voor de vakken die we krijgen.

We krijgen cijfers en worden zo al vroeg in ons leven beoordeeld. We leren dat we het beter moeten doen dan de anderen. ‘Zo, een 7 wat goed! Wat had de rest?’ En later blijken die stemmen van mensen in onze jeugd zich te herhalen in ons eigen hoofd. We zijn zelfkritisch geworden. En dat in een wereld waarin we zouden moeten streven om van alles een succes te maken. De druk is hoog.

We lijden hieronder. Het veroorzaakt stress.

En toch blijven we zoeken naar oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat we onszelf meer waard gaan vinden. Een mooier lichaam, een betere baan, een duurder huis, een nieuwe auto… Terwijl dat ons juist nog verder van huis brengt. Verder van onszelf af.

De oplossing zit altijd van binnen. Je goed over jezelf voelen lukt nooit zolang je je best blijft doen om goed gevonden te worden in de ogen van anderen.

Zo kijken we iedere dag in de spiegel: door de ogen van onze omgeving. En uit de gesprekken die ik heb met vrouwen weet ik dat de meesten niet tevreden zijn met wat ze zien. Dat is toch pijnlijk. Het uiterlijk is één van de dingen waarmee we goedkeuring willen krijgen van anderen. En die vinden we niet in een maatschappij waar alles om het uiterlijk draait. Het kan immers altijd beter.

Het enige moment is nu

Wie we, hopelijk, eens zullen zijn, is belangrijker geworden dan wie we werkelijk zijn. Want je bent. Nu. Het leven stroomt door je heen zonder dat je er erg in hebt.

Zo kun je je bewegen, dromen hebben, lachen, dansen en liefhebben. Echt liefhebben wanneer je ook oog hebt voor het leven in jou. Want de zelfde energie die door mij heen stroomt, stroomt ook door jou. Zonder dit zouden we niet leven.

En wie we werkelijk zijn, vergeten we wanneer we in de spiegel kijken. We vergeten onze ogen die een afspiegeling zijn van ons hele zijn. Kijk nog eens in de spiegel: de mooiste kleurschakeringen kun je waarnemen als je diep in je eigen ogen kijkt. Of in die van een ander. Wanneer je zo kijkt, voel je dat het ongewoon is. Want we zien dan werkelijk onszelf en we zien het bestaan van de ander. Echt. En daar hebben we al lang geleden afstand van genomen door naar al die dingen te kijken die we eigenlijk niet zijn.

Ons bestaan is een wonder. En dat lijken we alleen te weten aan het begin van ons leven en aan het einde van ons leven. In het begin in verrukking en aan het einde nogal eens met spijt.

‘Had ik maar meer gedaan wat me gelukkig maakte.’

‘Had ik me maar niet zo aangepast aan de mensen om me heen.’

‘Had ik maar meer liefgehad.’

Wanneer je vandaag kijkt in de spiegel, kijk dan eens met andere ogen. Met ogen van nieuwsgierigheid en verwondering naar jouw eigen ogen in de spiegel.

Wie ben ik?

Wat willen deze ogen mij vertellen?

Laat me gerust weten wat je horen hebt gekregen.

Meer weten?

Meer weten over zelfliefde en Sandra Pos? Check:

SandraPos.nl

BewarenBewaren