Danielle Heemskerk zet zich met haar Bureau Bodypositive in voor een andere kijk op ons lichaam. Een kijk waar ik helemaal achter sta. Het is tijd voor verandering! Doe mee! Hoe? Lees dit artikel van Danielle!

DanielleHeemskerk bodypositive

Vrijwel dagelijks heb ik een beeld in mijn hoofd, dat ik haarscherp voor me zie. Een vrouw die thuis, als ze ’s ochtends net uit de douche is gestapt, voor de spiegel staat en een kritische blik op haar lichaam werpt. Ik stel me de gedachten voor die door haar heen gaan. Soms zijn die kritisch (‘er moet nodig wat vanaf’), soms snoeihard (‘kijk die walgelijke buik!’). 

Dan zoom ik in gedachten uit, zie ik Nederland vanuit de lucht en vraag ik mij af hoeveel vrouwen rond datzelfde tijdstip hetzelfde doen. Dat zijn er veel. Dat weten we uit onderzoek. Bovendien hoor ik het dagelijks terug in de verhalen van de vrouwen die ik begeleid. 

  • Ongeveer 80% van de vrouwen heeft een hekel aan haar lichaam
  • 90% van de vrouwen heeft eens of vaker in haar leven gelijnd
  • Zelfs 40-50% van de kinderen en jongeren haat hun lichaam
  • En de gemiddelde vrouw gaat op haar 8e voor het eerst aan de lijn

Dit reikt verder dat alleen een paar vrouwen zoals jij en ik die onzeker zijn over hun lichaam en daardoor soms een feestje overslaan. 

Dit is een maatschappelijk probleem

Ik maak me zorgen over hoeveel tijd, moeite en energie we massaal stoppen in het streven naar een slanker lichaam. Over onrealistische schoonheidsidealen in mainstream media die ons het gevoel geven dat we niet goed/mooi/aantrekkelijk/sexy genoeg zijn. De heersende, veel te nauwe opvatting dat je alleen gezond kan zijn met een slank lichaam. 

Ik maak me boos over bodyshaming, dieetcultuur, stigmatisering van dik-zijn, en het aantal kinderen dat daardoor al op jonge leeftijd aan de lijn of op dieet wordt gezet en zo leert dat hun lichaam een probleem is dat opgelost moet worden. 

Laten we de statistieken doorbreken!

Ik ben ervan overtuigd dat we kunnen bijdragen aan verandering als we ons gaan uitspreken en verzetten tegen de heersende culturele en maatschappelijke opvattingen die ten grondslag liggen aan het feit dat zoveel vrouwen issues met hun lichaamsbeeld ervaren.  Of een leven lang aan het lijnen en diëten zijn, terwijl dat alleen maar een averechts effect heeft en je zelfvertrouwen ondermijnt. 

ik ben body positive

Niemand heeft baat bij de overmatige aandacht voor gewicht, lichaamsvorm, schoonheid en gezondheid. Het leidt ertoe dat we in de ban zijn van ons lichaam en onze ‘gezondheid’ – en daardoor bijna de dingen vergeten die er echt toe doen in het leven.

Doe je mee? Word Body Positive Supporter!

Laten we andere, positievere en meer inclusieve waarden de wereld in slingeren. Waarden als lichaamsrespect, acceptatie en waardering voor diversiteit. Een plezierige en gezonde relatie met eten en vertrouwen in ons lichaam en onszelf. 

Klinkt veel beter, toch? 

Wil je hier een bijdrage aan leveren, maar weet je soms niet hoe je daar handen en voeten aan kan geven? Doe mee en bestrijd de epidemie van lichaamsontevredenheid door Body Positive Supporter te worden. 

Je wordt supporter door de Body Positive Eed af te leggen: stuur je naam, leeftijd, woonplaats in én een foto van jezelf met de tekst ‘Ik ben Body Positive’ en je komt op de supporterspagina van Bureau Body Positive te staan. 

Je krijgt er het Handboek Body Positivity bij, met daarin een spoedcursus body positivity, Health at Every Size®  en tips over hoe je dit kan integreren in je eigen leven en dat van de mensen om je heen.

Klik hier om je stem te laten horen en Body Positive Supporter te worden

Met elkaar kunnen we de wereld stap voor stap een beetje beter, vriendelijker en inclusiever maken. Dat geloof ik echt. 

Let’s do this!

BewarenBewaren