Je hebt je leven lang gelijnd. Je bent afgevallen en weer aangekomen.

En je voelt: dit is niet de weg. Maar wat dan wel?

Ik praat veel over zelfacceptatie en zelfliefde. Maar als mensen mij vragen, hoe doe je dat dan? Dan heb ik daar eigenlijk ook geen helder antwoord op.

Voor mij heeft het bloggen en er heel veel over lezen en workshops op dit gebied volgen, mij geholpen. Mijn innerlijke stem is milder geworden. Het is een reis, met ups en downs.

DanielleHeemskerk bodypositive

Danielle van Bureau Bodypositive te gast in mijn talkshow

Iemand die wel weet hoe je dat doet – zelfacceptatie – is Danielle Heemskerk van Bureau Body Positive. En komende zondag 14 oktober is zij mijn gast bij de Wondervol Talkshow bij B Plus Fashion in Vianen.

‘Ik help vrouwen hun lichaamsbeeld en relatie met eten. Vrouwen die net als ik vroeger, constant eetbuien hebben en voortdurend bezig zijn met eten en hun gewicht’, vertelt Danielle.

‘Ik begin in mijn begeleiding altijd bij het lichaamsbeeld. Dat ligt vaak aan de basis van gedoe met eten. En wat ik hierin steeds meer merk, is dat lichaamsacceptatie voor een groot deel gaat over je gevoel van eigenwaarde en identiteit. Je eigenwaarde en identiteit bestaat uit heel veel verschillende stukken, zoals de rollen die je vervult, je persoonlijkheid en eigenschappen, je werk, de dingen die je hebt bereikt, geleerd, ervaren, de mensen waar je je mee identificeert, de dingen die er voor jou echt toe doen.’

Keus voor eten, net zo belangrijk als je carrière

‘Vaak zijn je lichaam, je gewicht en je eetkeuzes onterecht een (te) groot deel van je gevoel van eigenwaarde gaan uitmaken. En is je identiteit gekoppeld aan hoe je eruit ziet. Dus je gaat lijnen. Of rimpels wegwerken, het kan zich overal op richten. De keuze of je wel of niet die M&M’s gaat eten, wordt bijna net zo belangrijk als het vraagstuk of je van baan moet veranderen. Het wordt heel beladen.’

‘Om je eigenwaarde te herstellen en los te koppelen van je uiterlijk, kun je allemaal kleine stappen zetten, die de aandacht bij andere zaken legt. Ik ben toch meer dan mijn lichaam?’

‘Ik merk dat veel mensen niet meer gewend zijn om dat te doen. De weegschaal bepaalt hoe ze zich voelen.’

‘Toen ik zelf probeerde meer ok te zijn met mijn lichaam, werd mij ook steeds aangeraden om meer in de spiegel te kijken. Wennen aan jezelf. Dat is heel zinvol, maar niet iets om mee te beginnen.’

‘ Het is moeilijk om jezelf leuk te vinden als je lichaam lelijk vindt’

Danielle vertelt hoe zij vanaf de leeftijd van ongeveer 13 jaar problemen krijgt met haar lichaam en haar gewicht. Haar gewicht was compleet normaal, maar dat zag Danielle niet. Dus ze ging extreem sporten, lijnen, kreeg dan eetbuien en compenseerde door over te geven.

‘Alles is je eigen schuld. Dat je het lijnen niet volhoudt, overeet, een masker ophoudt. Je geeft jezelf steeds zweepslagen voor wat er niet goed gaat. Hoeveel ik sportte en wat ik at bepaalde 70% van mijn gevoel van eigenwaarde. Ik had me ermee geïdentificeerd, het was een enorm onderdeel geworden van wie ik was als jonge meid.  Toen dacht ik ook, het is moeilijk om jezelf als mens leuk te vinden, als je je lichaam zo lelijk vindt. Dat hangt zo met elkaar samen.’

Danielle ontworstelde zich uit deze negatieve spiraal en is nu deskundige op het gebied van body positivity.

Stel je vraag!

Alles wat je altijd al wilde weten, kun je zondag aan haar vragen.

Dat kan door naar B Plus Fashion te komen luisteren naar de talkshow! Je mag me ook vast een mailtje sturen met jouw vraag, naar hermina@wondervol.nl. Of je reageert zondag tijdens de stream van de Wondervol Talkshow op de Wondervol Facebookpagina.