Op YouTube kwam ik een documentaire tegen over de drang om mooi te willen zijn. En dat heeft me aan het denken gezet. Het is een thema waar ik al lang mee bezig ben.

Ik vind het afschuwelijk als mensen worden buitengesloten vanwege hun uiterlijk of gewicht. Uiteindelijk gaat het toch om het innerlijk. Om de inhoud. Toch?!

Ik doe het zelf ook…

Tegelijkertijd weet ik dat ik mensen zelf ook (onbewust) beoordeel op hun uiterlijk. Ik zal toch eerder met een boog om een zwerver heenlopen, dan om een dame met een verzorgd uiterlijk en mooie outfit.

vintage, schoonheid

Foto: Pixabay

Mooi gevonden is niet belangrijk. Eh…

Ik vind het belangrijk dat meisjes niet opgroeien met de boodschap dat ‘mooi gevonden worden’ het hoogste haalbare in het leven is. En tegelijkertijd moet ik toegeven dat het mij goed doet als ik leuke reacties krijg op instagram op mijn outfitfoto’s… hoe tegenstrijdig is dat!

Terug naar de documentaire van Il Corpo Delle Donna op Youtube, gemaakt in Italië waar televisieshows echt vrouwonterend zijn.

Maar ook in Nederland zie we geregeld vrouw op tv die als behang, er vooral zijn voor het mooie plaatje? Het meisje dat het Miljoenenkoffertje mag openen… De Leontien van tegenwoordig die de letters mag omkeren?

Door de ogen van mannen

‘We zijn zo gewend om onszelf te zien door de ogen van mannen, dat we zelf niet meer weten wat we willen en waar we gelukkig van worden’, zegt de maakster van onderstaande documentaire.

‘We kijken naar elkaars borsten, lippen, rimpels alsof we mannen zijn. Dit huidige schoonheidsideaal past ons niet en het is vreemd dat adverteerders beelden gebruiken die de seksuele voorkeur van mannen verbeelden, terwijl ze typische vrouwenproducten willen verkopen.’

‘Zonder de druk om mooi te hoeven zijn of om aan het schoonheidsideaal te voldoen, zouden we ons zelf meer waarderen om wie we werkelijk zijn.’

Ik denk dat ze gelijk heeft.

Als je hieronder geen video ziet, klik dan op deze link naar Youtube

Dit artikel schreef ik eerder over Il Corpo Delle Donna: